Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Primátor Handlovej napísal otvorený list Andrejovi Dankovi

Zámer poslankýň parlamentu prehovoriť na mestskom zastupiteľstve v Handlovej, podnietil primátora mesta k úvahám o zmene zákona. Toto právo chce poslancom obmedziť.

Ambíciu Renáty Kaščákovej vystúpiť na mestskom zastupiteľstve v Handlovej primátor Podoba pochopil ako predvolebnú kampaň.Ambíciu Renáty Kaščákovej vystúpiť na mestskom zastupiteľstve v Handlovej primátor Podoba pochopil ako predvolebnú kampaň. (Zdroj: TASR)

HANDLOVÁ. Primátor Handlovej Rudolf Podoba (Smer-SD) napísal otvorený list predsedovi národnej rady Andrejovi Dankovi (SNS). Vyjadril v ňom odhodlanie porušiť zákon, ktorý poslancom národnej rady umožňuje vystúpiť na rokovaní mestského zastupiteľstva. Primátor Podoba totiž považuje žiadosť poslankyne národnej rady Renáty Kaščákovej (SaS) rečniť pred poslancami Handlovej za jej predvolebnú kampaň na post predsedníčky Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Vypäté stretnutie

O možnosť vystúpiť v handlovskom parlamente požiadali poslankyne Renáta Kaščáková a Anna Zemanová (SaS). K nemu však nedošlo. Napriek tomu, že poslankyne prišli hodinu a pol pred termínom, ktorý im handlovská radnica odporučila, rokovanie mestského zastupiteľstva už nestihli. Podľa primátora však v žiadnom prípade nešlo o zámer, ale zhodu okolností. Poslankyne prijal vo svojej pracovni, stretnutie ale bolo podľa ohlasov z oboch strán vypäté.

Skryť Vypnúť reklamu

Sám Rudolf Podoba stretnutie v otvorenom liste nazýva „konfrontáciou.“ Poslankyne sa podľa neho mali viackrát nelichotivo vyjadriť o miestnej samospráve. Na otázku, aké výroky poslankýň boli „nelichotivé,“ primátor odpovedal, že ich nebude konkretizovať z úcty k národnej rade „ako aj vzhľadom na to, že si vážim ženy ako také.“

Naopak, podľa Renáty Kaščákovej primátor Podoba im po celý čas stretnutia dával neskrývane najavo, že sú nevítanými hosťami.

„Svoj dešpekt a iróniu sa ani nesnažil ovládať. Choval sa pohrdlivo, napríklad nás oslovoval familiárne 'dievky', v čom pokračoval, aj keď sme mu niekoľkokrát dali najavo, že jeho humor nezdieľame. Ak sme niečo podrobili kritike, bol to iba postoj pána primátora,“ napísala Kaščáková.

Politika do mesta nepatrí

Ako primátor Handlovej napísal v otvorenom liste predsedovi národnej rady, „z rozhovoru vyplynulo, že poslankyne nezaujímal program nášho zastupiteľstva, nehľadali naše problémy, nechceli nás informovať o legislatívnom procese, ktorý prebieha v národnej rade, ale mali v pláne hovoriť o svojich politických témach a to životné prostredie, baníctvo a energetika na hornej Nitre, ktoré si politická strana Sloboda a solidarita vytipovala v okrese Prievidza.“

Skryť Vypnúť reklamu

Vzhľadom k tomu, že Renáta Kaščáková verejne ohlásila svoju kandidatúru na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, primátor považuje požiadavku poslankýň za zneužitie zákona na prezentáciu politickej strany na pôde miestnej samosprávy.

„Rokovanie mestského zastupiteľstva nemá byť politickou tribúnou ani predvolebnou kampaňou. S takýmito praktikami som sa vo svojej dlhoročnej verejnej funkcii ešte nestretol. Zaťahovanie politiky na pôdu rokovania zastupiteľstva považujem za neprípustné a voči takýmto praktikám sa verejne ohradzujem! Vždy som si ctil a dodržiaval všetky zákony, ale v predmetnej súvislosti som na vážnych pochybách, či tento zákon rešpektovať,“ napísal Podoba Andrejovi Dankovi.

Podstata poslaneckej práce

Podľa Renáty Kaščákovej témou jej vystúpenia mal byť apel na spojenie síl pri hľadaní riešení pre hornú Nitru do budúcna.

Skryť Vypnúť reklamu

„Otázka štátnych stimulov a neefektívnych dotácií patrí do ekonomickej agendy SaS. Ja osobne sa o témy regionálneho rozvoja zaujímam, odkedy som v samospráve a upozorňujem na ne aj ako poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja,“ napísala Kaščáková. Podľa nej sa otázkou baní zaoberá dlhodobo a nejde o predvolebnú kampaň.

„Mrzí ma, že vláda tu ľudí umelo a navyše aj príliš draho udržuje v ilúzii, že všetko je v poriadku. Ako poslanci národnej rady vidíme problém aj z inej než lokálnej perspektívy. Chodíme preto o týchto súvislostiach diskutovať do miest, ktorých sa to týka. Je to podstata našej poslaneckej práce. Presne rovnako by som postupovala, aj keby som nekandidovala na županku,“ tvrdí Kaščáková.

Podľa jej ďalších slov vystúpila už na zastupiteľstvách v Partizánskom, Trenčianskom samosprávnom kraji, iní poslanci SaS o téme diskutovali v Prievidzskej televízii.

„O vystúpenie v Handlovej sme požiadali, lebo chceme pokračovať v začatej diskusii aj v ďalších dotknutých samosprávach. 19. júna plánujeme usporiadať verejnú diskusiu v Prievidzi. Bane tu nebudú naveky a ťažba v nich sa raz skončí, to dobre vieme všetci, vrátane samotných baníkov. Občanom tohto regiónu však doteraz nikto nepredostrel plán útlmu, nikto s nimi nehovorí o revitalizácii krajiny a kvalite ich života po skončení ťažby.“

Podľa nej treba pre región pripraviť zmysluplnú perspektívu a do jej prípravy sa musia zapojiť všetci - dotknuté samosprávy, kraj, aj štát.

„Považujeme za dôležité mobilizovať samosprávy k takejto spolupráci. Ak sa niečo nezmení, následky môžu byť pre tento kraj nedozierne a samosprávy si pred tým nesmú zatvárať oči,“ myslí si Kaščáková.

Pripravujú legislatívnu zmenu

Rudolf Podoba spolu s predsedom Združenia miest a obcí Michalom Sýkorom pripravuje návrh legislatívnej úpravy, ktorá by údajnému zneužívaniu zákona poslancami národnej rady na pôde mestských zastupiteľstiev mala v budúcnosti zabrániť. Konkrétne by sa mala dotýkať napríklad uvedenia predmetu vystúpenia, ako aj určenie časového rámca, koľko dní vopred by sa malo vystúpenie hostí ohlásiť a aký časový priestor bude na vyjadrenie vyhradený.

Právo poslanca národnej rady vystúpiť na rokovaní obecného zastupiteľstva má však podľa Kaščákovej svoj zmysel.

„Ako inak si má poslanec vykonávať svoj mandát, ak nie vo verejných diskusiách s voličmi a prednostne s ich volenými zástupcami? Poslanec zastupuje ľudí aj v témach, ktoré nemusia byť primátorovi či starostovi milé, ale treba o nich hovoriť,“ uzavrela Kaščáková.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 420
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 495
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 900
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 451
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 750
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 655
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 270
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 214
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 992
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 759

Téma: Renáta Kaščáková

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Andrej Danko

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Do modernizácie svojich nemocníc investuje TSK v budúcom roku 9,3 milióna eur

Ako informoval predseda TSK Jaroslav Baška, už v tomto roku začal kraj s budovaním nového urgentného príjmu v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Na chrípku ochoreli tento týždeň v Trenčianskom kraji iba dvaja ľudia

Lekári v Trenčianskom samosprávnom kraji nahlásili tento týždeň na regionálne úrady verejného zdravotníctva 263 akútnych respiračných ochorení.

Na Slovensku v piatok stúpol počet nakazených o 1526, pribudlo 27 úmrtí

Celkový počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 na Slovensku vzrástol na 798.

Ilustračná fotografia.

FOTO: Cestári dostali novú techniku. Týmito kusmi budú brázdiť cesty Trenčianskeho kraja

Ide o sypače, čelné snehové radlice a ďalšiu techniku, ktorá je určená na zimnú údržbu.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Maľbu na trnavskom paneláku za tisíce eur autor prerobí, ľuďom sa nepáči

Mala vyžarovať pozitívnu energiu, ľudia zo sídliska ju však prijali veľmi rozpačito.

AKTUALIZOVANÉ o 20.14 - doplnené o vyjadrenie Arriva Nitra

Nitra vybrala nového dopravcu, Arriva v súťaži neuspela

Dvaja neúspešní účastníci súťaže môžu podať námietky.

Zlatomoravský vajda zomrel. Ešte bude mela, hovoria miestni

Podľa ľudí blízkych komunite ešte nie je isté, kto ho nahradí.

Obnažená a dobitá žena ležala pred bytovkou v Holíči

Pred incidentom v meste popíjala s dvoma mužmi.

Už ste čítali?