PRIEVIDZA. Rajčinová polievka so syrom a ryžou, bravčové mäso na letný spôsob s knedľou, tvarohové koláče a bábovka. Také bolo obedné menu Charity - domu sv. Vincenta v Prievidzi, ktoré tam prišli navariť tínedžeri z Diviackej Novej Vsi.
Študenti Združenej strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi prišli spolu so svojou učiteľkou Vierou Mádrovou. Prípravu a výdaj obeda mali na starosti Tomáš a Gabriela.
„Sú to moji žiaci, ktorým som sa prihovorila na hodine náboženskej výchovy a rozprávala som o živote prievidzskej farnosti, ako si vzájomne medzi sebou ľudia pomáhajú a starajú sa aj o ľudí, ktorí stratili domov. Potom prišli za mnou mladí a oslovili ma, pretože aj oni chceli prispieť k tomuto dielu a chcú ísť navariť obed," priblížila Mádrová.
Menu podľa nej pripravili študenti sami, dohodli sa medzi sebou.

Kuchári sa hlásia cez internet
Stravu v charite podávajú sedemkrát do týždňa, vrátane sviatkov. V pracovných dňoch zabezpečuje varenie kuchár, počas víkendov je to práve na dobrovoľníkoch.
„Dobrovoľníctvo funguje tak, že momentálne máme v evidencii okolo dvadsaťpäť až tridsať dobrovoľníkov, niektorí pomáhajú intenzívnejšie, niektorí menej. Najviac mi chodí pomáhať spoločenstvo Piar, to sú mladí ľudia. Zabezpečujú aj výdaj štedrovečernej večere a výdaj balíkov," ozrejmil riaditeľ charitného domu sv. Vincenta Milan Petráš.
Počas sobôt sa v charite, ako doplnil, strieda osem ľudí, na varenie obeda počas nedieľ sa dobrovoľníci zase prihlasujú prostredníctvom internetu.
Varia aj podnikatelia
„Sú to rodiny, známi, podnikatelia, majitelia hotelov, dokonca majitelia reštaurácií. Dajú sa dokopy a prídu navariť. Všetky náklady im preplatí charita, ide len o ten čas, ktorý strávia s bezdomovcami a o ich kuchárske umenie," priblížil.
Klienti charity zaplatia za stravu symbolickú sumu. Pokiaľ v charite pomáhajú, stravu majú zadarmo, čím sa charita snaží motivovať aj ostatných.
„Počet stravníkov sa, žiaľ, zvyšuje. Minulý rok ich bolo menej. Teraz denne rozdáme okolo tridsaťpäť až štyridsať porcií. Záleží to od počasia," podotkol Petráš.
Podľa neho si ľudia v zahraničí považujú doniesť nejaké veci na charitu.
„Aj v Prievidzi sa ľudia vedia zmobilizovať a veci donesú. Nie len šatstvo, ale aj potreby do kuchyne," dodal.
Charita zabezpečuje okrem poskytovania osobnej hygieny, odevov a výdaja stravy v zimnom období aj nízkoprahovú nocľaháreň, kde má schválených dvadsať miest, ktoré v prípade potreby dokáže zvýšiť. Klientov charity tvoria bezprístrešní ľudia, tí, ktorí prišli o bývanie, ľudia čakajúci na výkon trestu, prípadne tí, ktorí sa z väzenia vrátili. Vo svojej evidencii má Petráš až stoštyridsať bezdomovcov.