Prievidzská charita je závislá od dobrovoľníkov, obed tam varili aj študenti

Stravu v charite podávajú sedemkrát do týždňa, vrátane sviatkov. V pracovných dňoch zabezpečuje varenie kuchár.

Riaditeľ Charity - domu sv. Vincenta Milan Petráš kontroluje prípravy obedného menu. Riaditeľ Charity - domu sv. Vincenta Milan Petráš kontroluje prípravy obedného menu. (Zdroj: TASR)

PRIEVIDZA. Rajčinová polievka so syrom a ryžou, bravčové mäso na letný spôsob s knedľou, tvarohové koláče a bábovka. Také bolo obedné menu Charity - domu sv. Vincenta v Prievidzi, ktoré tam prišli navariť tínedžeri z Diviackej Novej Vsi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Študenti Združenej strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi prišli spolu so svojou učiteľkou Vierou Mádrovou. Prípravu a výdaj obeda mali na starosti Tomáš a Gabriela.

„Sú to moji žiaci, ktorým som sa prihovorila na hodine náboženskej výchovy a rozprávala som o živote prievidzskej farnosti, ako si vzájomne medzi sebou ľudia pomáhajú a starajú sa aj o ľudí, ktorí stratili domov. Potom prišli za mnou mladí a oslovili ma, pretože aj oni chceli prispieť k tomuto dielu a chcú ísť navariť obed," priblížila Mádrová.

SkryťVypnúť reklamu

Menu podľa nej pripravili študenti sami, dohodli sa medzi sebou.

Kuchári sa hlásia cez internet

Stravu v charite podávajú sedemkrát do týždňa, vrátane sviatkov. V pracovných dňoch zabezpečuje varenie kuchár, počas víkendov je to práve na dobrovoľníkoch.

„Dobrovoľníctvo funguje tak, že momentálne máme v evidencii okolo dvadsaťpäť až tridsať dobrovoľníkov, niektorí pomáhajú intenzívnejšie, niektorí menej. Najviac mi chodí pomáhať spoločenstvo Piar, to sú mladí ľudia. Zabezpečujú aj výdaj štedrovečernej večere a výdaj balíkov," ozrejmil riaditeľ charitného domu sv. Vincenta Milan Petráš.

Počas sobôt sa v charite, ako doplnil, strieda osem ľudí, na varenie obeda počas nedieľ sa dobrovoľníci zase prihlasujú prostredníctvom internetu.

Varia aj podnikatelia

„Sú to rodiny, známi, podnikatelia, majitelia hotelov, dokonca majitelia reštaurácií. Dajú sa dokopy a prídu navariť. Všetky náklady im preplatí charita, ide len o ten čas, ktorý strávia s bezdomovcami a o ich kuchárske umenie," priblížil.

SkryťVypnúť reklamu

Klienti charity zaplatia za stravu symbolickú sumu. Pokiaľ v charite pomáhajú, stravu majú zadarmo, čím sa charita snaží motivovať aj ostatných.

„Počet stravníkov sa, žiaľ, zvyšuje. Minulý rok ich bolo menej. Teraz denne rozdáme okolo tridsaťpäť až štyridsať porcií. Záleží to od počasia," podotkol Petráš.

Podľa neho si ľudia v zahraničí považujú doniesť nejaké veci na charitu.

„Aj v Prievidzi sa ľudia vedia zmobilizovať a veci donesú. Nie len šatstvo, ale aj potreby do kuchyne," dodal.

Charita zabezpečuje okrem poskytovania osobnej hygieny, odevov a výdaja stravy v zimnom období aj nízkoprahovú nocľaháreň, kde má schválených dvadsať miest, ktoré v prípade potreby dokáže zvýšiť. Klientov charity tvoria bezprístrešní ľudia, tí, ktorí prišli o bývanie, ľudia čakajúci na výkon trestu, prípadne tí, ktorí sa z väzenia vrátili. Vo svojej evidencii má Petráš až stoštyridsať bezdomovcov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 298
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 561
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 334
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 424
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 527
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 237
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 568
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Vladimír Šimko

Problémom je aj križovatka.


7
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Vodič prežil silný náraz do stromu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu