NOVÁKY. Úlohu potravín pri ochrane zdravia a dobré stravovacie návyky, ako súčasť zdravého životného štýlu, si pripomenuli v Základnej škole na Pribinovej ulici v Novákoch.
Pestrý týždeň
V pondelok obilninové raňajky, v utorok zeleninovo - ovocné, v stredu mliečne, v piatok chlebík s masťou a cibuľkou a rožky s medom. Pitný režim si zabezpečili bylinkovými čajmi z vlastnej úrody.
„Žiaci prvého stupňa si každý deň priniesli desiatu z iného poschodia potravinovej pyramídy, tešili sa, keď sa mohli pochváliť množstvom ovocia a zeleniny, ktoré im rodičia každý deň pribalili. Niektorým bolo ľúto, že sladkosti mali v tomto týždni menej, ale stálo to zato,“ povedala jedna z organizátoriek podujatia Dana Turňová.
Vo štvrtok mali na druhom stupni bohatú desiatu, pretože tento deň sa niesol v znamení mäsa, rýb hydiny a vajíčok.
„Nebol to však len deň o konzumácií jedla. Prostredníctvom rôznych aktivít, besied s odborníkmi, pokusov, cvičení, projektov, maľovania, čítania, riešenia problémových úloh, získali žiaci nové informácie o potravinách z tretieho poschodia potravinovej pyramídy, o priaznivých účinkoch hlavne rýb a hydiny na zdravý vývin organizmu,“ vysvetlila učiteľka Eva Miklašová.
Vyhrali všetci
Škola sa zúčastnila aj na výtvarnej súťaži Chutné maľovanie, ktorá bola súčasťou týždňa Hovorme o jedle a vyhlásila ju Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora spolu s Centrom rozvoja znalosti o potravinách. S prezentáciou aktivít škola zabojuje aj v celoslovenskej súťaži.
„Dnes už vieme, že aj keď v súťaží nezískame žiadnu cenu, vyhrali všetci, ktorí sa podieľali na úspešnom zvládnutí celého týždňa - učitelia, detí, rodičia aj priatelia školy. Tešíme sa z toho, že zdravý životný štýl a správne stravovacie návyky sa stávajú pevnou súčasťou nášho školského vzdelávacieho programu a cítime, že sa k nám pridávajú aj rodičia našich žiakov,“ uzavrela učiteľka Darina Bučková.