HORNÁ NITRA. Väčšina včelárov na hornej Nitre si takú zlú sezónu, ako bola tá tohtoročná, nepamätá.
Med, najznámejší produkt včiel, takmer nie je. Niektorí včelári majú napríklad len repkový a kvetový, aj to len v minimálnych množstvách.
Zasiahli tuhé mrazy
„Včelám sa venujem vyše štyridsať rokov, ale takú neúrodnú sezónu som ešte nezažil,“ povedal Jozef Špacír, predseda Regionálneho spolku včelárov Slovenska Kolomana Novackého v Prievidzi.
Po zime začali podľa neho včelstvá na hornej Nitre fungovať klasicky. Po zakvitnutí stromov bola v úľoch dobrá znáška.
„Na prelome marca a apríla zasiahli aj náš región tuhé zimy. Takmer všetko na stromoch pomrzlo, čo sa odrazilo aj na neúrode ovocia. U včiel tým skončila znáška, včelia matka nebola dokrmovaná, prestala plodovať a včelstvá slabli. Museli sme ich prikrmovať, pridávali sme im cukrový roztok,“ priblížil ťažké jarné obdobie Špacír.
Včelári začali všetku svoju nádej vkladať do medovicovej letnej znášky. Medovicu vytvárajú vošky, ktoré žijú napríklad na dubových listoch, ale aj na smrekoch či jedliach. Zo zelených častí vysávajú šťavu.
„Bielkoviny spotrebujú, cukry vylučujú von. Včely ich zbierajú ako surovinu na medovicový med, ktorý je tiež známy ako horský. Medovica sa však v júni a júli u nás vôbec neobjavila. Celá príroda akoby bola suchá, včely nemali žiadne podmienky na 'pašu'. Museli sme preto aj v letných mesiacoch pokračovať v dokrmovaní včiel a trvá to dones,“ priznal Špacír a dodal: „Horský med teda vôbec nie je. A nielen na hornej Nitre, ale ani v iných oblastiach Slovenska, Česka či Maďarska.“
Objavuje sa aj prifarbovanie
„Medovica má podľa druhu stromov, na ktorých sa vytvára, rôzne chute a vône. Najchutnejší je smrekový, doslova vonia horou,“ priblížil zdravotný referent Regionálneho spolku včelárov Slovenska Kolomana Novackého v Prievidzi Jozef Kotian.
Znáška medovicového medu je podľa neho najlepšia, keď je vonku od 23 do 25 stupňov Celzia, pod mrakom a vlhko.
„Asi takéto podmienky včely tentoraz nemali, preto nemáme horský med. Ja mám len trochu repkového z jarného obdobia. No pamätám si ešte horší rok 1975. Vtedy som na vianočnú oblátku nemal ani kvapku medu,“ zaspomínal si Jozef Kotian.
Okrem repkového majú hornonitrianski včelári v menších množstvách aj kvetový med, tmavý horský úplne absentuje.
„Pokiaľ niekto ponúka horský med, má ho možno ešte z minulého roka, alebo ho zohnal v iných regiónoch. Ale môže ísť aj o prifarbený svetlý med. Stáva sa to, ľudia by si na to pri kúpe medu mali dávať pozor,“ varuje Špacír.
Na druhej strane upozornil, že ľudia by sa nemali báť skryštalizovaného medu.
„Je to znak kvality. Stačí ho ponoriť do teplej vody, ktorá má asi 40 stupňov Celzia a med sa rozpustí,“ zdôraznil Špacír a Kotian doplnil: „Ľudia nesprávne hovoria, že med scukornatel. Nie je to tak. Med skryštalizuje, keď v ňom nie je cukor. Cukor nekryštalizuje. Ak si niekto teda kúpi výrobok podobný medu, ktorý zostane tekutý, určite ide o niečo, v čom je cukor. Pravý med to jednoznačne nie je.“
Investície sa nevrátia
Včelári z hornej Nitry majú za sebou sezónu, ktorá je pre nich stratová. To, čo do včelstiev investovali, sa im tentoraz nevráti.
„Veľa sme dokrmovali, dokonca aj v lete, a to nás veľa stojí. Musíme tak však robiť, aby sme chránili včely, aby prežili,“ zdôraznil Špacír s tým, že tohtoročná nepriaznivá sezóna do značnej miery ovplyvní aj tú nasledujúcu.
Isté je, že medu je málo, takže nie je vylúčené, že bude oproti minulosti aj o čosi drahší.
Výstava
Napriek tomu, že včelári na hornej Nitre majú za sebou veľmi zlú sezónu, predsa budú niektoré svoje produkty a aktivity prezentovať na výstave ovocia, zeleninu a medu, ktorá bude dnes 22. a zajtra 23. septembra v Dome kultúry v Necpaloch. Prístupná bude po oba dni od 9. do 16.30 h. Chýbať nebude ani ochutnávka medu.
Výstavu organizuje Denné centrum Necpaly, Základná organizácia Jednoty dôchodcov Slovenska Prievidza – Necpaly a Regionálny spolok včelárov Slovenska Kolomana Novackého v Prievidzi.