Na hornej Nitre rastú chutné, menej známe huby v nevídaných množstvách

Skúsenejší hubári nenosia z lesov v Strážovských vrchoch len dubáky, kozáky, suchohríby, masliaky či kuriatka, ale do košíka si vložia aj nie veľmi zbierané huby.

Chutné huby – lieviky v 99,9 percentách nechávajú hubári v lese.Chutné huby – lieviky v 99,9 percentách nechávajú hubári v lese. (Zdroj: TASR - Pavol Remiaš)

HORNÁ NITRA. Hubárska sezóna v lesoch na hornej Nitre úspešne pokračuje. Okrem známych druhov húb sa v tomto období darí aj lievikom trúbkovitým.

Je to tenkomäsitá huba, hnedočierneho sfarbenia, ťažko si ju možno zameniť za iný druh, podobá sa na lievik či trúbku. Dorastá do výšky od päť do dvanásť centimetrov a rastie väčšinou v trsoch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na hornej Nitre v týchto dňoch rastie v nevídaných množstvách. Počas uplynulého víkendu sa výlučne na lieviky vybral aj Ján Papco. Hoci je dlhoročný hubár, naučil sa ich zbierať iba pred tromi rokmi, presvedčili ho skúsenejší hubári. Odvtedy lieviky považuje za jedny z najchutnejších húb.

SkryťVypnúť reklamu

„Majú nielen dobrú chuť, ale aj príjemne hubovo voňajú, rozvoňajú vždy celý byt. Manželka ich používa do polievky aj iných jedál a veľmi dobre sa sušia," konštatoval hubár.


Lieviky trúbkovité odporúča tiež mykológ Ladislav Hagara, predseda Slovenskej mykologickej spoločnosti. Je mu ľúto, že mnoho hubárov si túto hubu nevšíma a v lese zostáva až 99,9 percenta z nej.


Odporúča každému hubárovi, nielen na hornej Nitre, vyskúšať ju. Má totiž jemne korenistú hubovú vôňu a chuť. Okrem tradičných jedál, často ju pripravujú na spôsob husacej krvi upraženej na masti. Má totiž podobnú konzistenciu i farbu. Usušené lieviky sa občas objavia aj na pultoch hypermarketov. Ak ich namočíme do vody, okamžite akoby ožili a sú ako čerstvé, tvrdí Hagara. 
 

SkryťVypnúť reklamu

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 250
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 551
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 320
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 474
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 511
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 223
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 600
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 514
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Vladimír Šimko

Problémom je aj križovatka.


7
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Vodič prežil silný náraz do stromu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu