HORNÁ NITRA. Hubárska sezóna v lesoch na hornej Nitre úspešne pokračuje. Okrem známych druhov húb sa v tomto období darí aj lievikom trúbkovitým.
Je to tenkomäsitá huba, hnedočierneho sfarbenia, ťažko si ju možno zameniť za iný druh, podobá sa na lievik či trúbku. Dorastá do výšky od päť do dvanásť centimetrov a rastie väčšinou v trsoch.
Na hornej Nitre v týchto dňoch rastie v nevídaných množstvách. Počas uplynulého víkendu sa výlučne na lieviky vybral aj Ján Papco. Hoci je dlhoročný hubár, naučil sa ich zbierať iba pred tromi rokmi, presvedčili ho skúsenejší hubári. Odvtedy lieviky považuje za jedny z najchutnejších húb.
„Majú nielen dobrú chuť, ale aj príjemne hubovo voňajú, rozvoňajú vždy celý byt. Manželka ich používa do polievky aj iných jedál a veľmi dobre sa sušia," konštatoval hubár.
Lieviky trúbkovité odporúča tiež mykológ Ladislav Hagara, predseda Slovenskej mykologickej spoločnosti. Je mu ľúto, že mnoho hubárov si túto hubu nevšíma a v lese zostáva až 99,9 percenta z nej.
Odporúča každému hubárovi, nielen na hornej Nitre, vyskúšať ju. Má totiž jemne korenistú hubovú vôňu a chuť. Okrem tradičných jedál, často ju pripravujú na spôsob husacej krvi upraženej na masti. Má totiž podobnú konzistenciu i farbu. Usušené lieviky sa občas objavia aj na pultoch hypermarketov. Ak ich namočíme do vody, okamžite akoby ožili a sú ako čerstvé, tvrdí Hagara.
