Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Úhrabky, flutne aj prdlajs. Hornonitrania dávali kedysi jedlám nezvyčajné názvy

Gazdinky dokázali v minulosti z pár domácich surovín vyčariť nespočetné množstvo slaných aj sladkých dobrôt.

Mrežovník niekde má aj netypický názov drotuár.Mrežovník niekde má aj netypický názov drotuár. (Zdroj: ARCHÍV KĎ)

PRIEVIDZA. Polievky, kaše a múčne jedlá sú typické pre hornú Nitru. Vyplýva to z publikácie, ktorú pred časom pripravili ako maturitný projekt študenti hotelovej akadémie v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi pod vedením pedagogičky Kvetoslavy Ďurčovej.

V špeciálnej kuchárskej knihe nie sú len recepty z obcí a miest prievidzského regiónu, ale aj rôzne zaujímavosti a gastronomické zvyklosti.

Oslovili veľa ľudí

„Maturanti chceli zmapovať stravovacie zvyklosti v obciach Prievidzského okresu a zachovať tradičné recepty pre súčasné i budúce generácie gazdiniek. Výsledné dielo je dôkazom, že sa im to podarilo,“ zhodnotila Kvetoslava Ďurčová.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava publikácie, na ktorej sa aj ona podieľala, však nebola jednoduchá. Keďže chceli mať pestré zastúpenie receptov zo všetkých kútov regiónu, museli osloviť veľké množstvo ľudí, vysvetliť im ich zámer a zaznamenávať informácie. Prešli však aj množstvo kuchárskych kníh, ktoré už v okrese vyšli a aj z nich čerpali.

„Spolu so žiakmi sme vyskúšali prípravu mnohých jedál a do publikácie sme zaradili len tie najlepšie. Všetky sme si po uvarení či upečení nafotili, takže aj snímky v knihe sú naše, autorské,“ priblížila Ďurčová.

Na konferencii o cestovnom ruchu, ktorú organizujú maturanti Strednej odbornej školy obchodu a služieb, knihu uviedol do života známy kuchár a gurmán Jaroslav Židek. Vznik publikácie pochválil  a ocenil aj skladbu, chuť a estetiku pripravených jedál. 

Skryť Vypnúť reklamu

Stačilo pár surovín

Prievidzský okres má päťdesiatdva obcí a miest, preto je podľa Ďurčovej ťažko hľadať jedlá typické pre tento región.

„Mnohé sa podobajú hlavne surovinami. Ovplyvnené však boli aj majetkovými pomermi, počtom členov rodiny, náboženstvom, ročným obdobím, zvyklosťami či úrodnosťou pôdy,“ zdôraznila.

Isté je, že pre hornú Nitru sú typické polievky, kaše a múčne jedlá.

Podľa Ďurčovej „ich gazdinky ozvláštňovali domácimi produktmi, teda mliekom, tvarohom, syrom, maslom, vajíčkami, makom, orechmi, ovocím, slaninkou, kapustou, zemiakmi, občas i mäsom. Suroviny sa skrátka obmedzovali na to, čo sa doma dopestovalo na poli alebo dochovalo v chlievoch a maštaliach. Z pár surovín však dokázali vyčariť nespočetné množstvo slaných aj sladkých dobrôt.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nevie povedať, či sú všetky jedlá v publikácii dodnes typické pre jednotlivé obce a mestá.

„Stretli sme sa s tým, že recepty, ktoré boli v niektorých rodinách tradičné, v iných ich poznali len málo alebo vôbec. Záležalo vždy aj na tom, odkiaľ ich gazdinka priniesla, teda či sa do obce vydala alebo bola na robotách v zahraničí, prípadne jedlo vzniklo v ich domácnosti spontánne a potom sa varilo dlhé roky. Nebolo v našich silách osloviť všetkých, aby sa na typickom jedle obce zhodli. Našou snahou bolo zverejniť aj menej známe recepty, no autentické.“

Celkovo sa autorom publikácie podarilo zozbierať vyše dvestotridsať receptov, v knihe ich je nakoniec asi stoštyridsať. Každá obec alebo mesto okresu má zverejnené najmenej jedno jedlo.

Štríco aj prdlajs

Keď maturanti skúšali recepty, zaujala ich nielen chuť, ale v mnohých prípadoch aj nezvyčajné názvy jedál.

„Hlavne jedlám z múky či zemiakov dávali v minulosti ľudia svojské názvy,  napríklad  friškije pagáče, okržálky, flutne, prievlačky, biaľoše, štríco, krapne, úhrabky, podlesník, pučiavka, fučka, macharne, trhance, lokše, slíže, obalance, prdlajs, meteník a mnohé ďalšie. Fazuľovo kapustovú polievku niekde volali čardáš, koláč mrežovník drotuár, kachľa bol koláč v tvare kachlice a sodáš koláč so sódou.“

V publikácii sú tiež zverejnené archaické výrazy súvisiace s kuchyňou, teda akýsi gastronomický slovník starej mamy. Oživením sú tiež povedačky, porekadlá a úslovia, ktoré súvisia s jedlom a jedením.

„Teší ma, že v súčasnosti dediny a mestá organizujú množstvo podujatí, ktoré dýchajú históriou, tradíciami a nezabúdajú ani na gastronomickú časť. Vždy ponúkajú ochutnávky, miestne špeciality od srdca pripravované gazdinkami. Je to obrovská devíza a bohatstvo nášho regiónu, že nezabúdame na tradície a zvyklosti našich starých rodičov,“ zdôraznila Ďurčová a dodala:  „Obrovská poklona patrí všetkým nadšencom, ktorí udržiavajú a šíria myšlienky zachovania miestnych tradícií pre ďalšie generácie. Presne túto úlohu splnilo aj vydanie našej publikácie.“

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Znalec slovenského brandy
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 892
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 675
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 577
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 341
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 690
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 510
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 459
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 326
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 006
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 886

Blogy SME

  1. Ladislav Boršoš: Valloslava/nahlas…
  2. Denis Jánošík: Nevidiaci a slabozraký
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné.
  4. Anna Milanová: Strom a Klíma ťa potrebuje... 2021
  5. Katarína Tóthová: Objatie a jeho sila
  6. Marián Kozák: Anton Benča - životný príbeh
  7. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju!
  8. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 683
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 209
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 152
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 338
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 876
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 840
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 730
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Nenechajte si ujsť ďalší diel LIVE diskusie na tému zelenej energie s fundovanými hosťami už v utorok 28. septembra o 11:00 hod.


24. sep

Zranenie dvoch ľudí si vyžiadala vo štvrtok (23. 9.) dopoludnia dopravná nehoda na ceste I/64 v katastri Pravenca v okrese Prievidza.


TASR 24. sep
Ilustračné foto

Na avizované zvýšenie cien tepla pre odberateľov v budúcom roku bude vplývať najmä vyššia cena plynu a elektrickej energie, čo by na PTH nemalo mať až taký veľký dosah.


TASR 24. sep

Cvičenie so zriadením štábu sa uskutočnilo v areáli výrobného závodu v Dolných Vesteniciach.


TASR 24. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obeť mala len 27 rokov.


14 h

Dieťa spadlo do odpadovej šachty.


SITA 8 h

V lokalite nejde o prvý prípad stretnutia s medveďom.


TASR 26. aug

Pekné góly, bitka, rachot v aréne a dvojnásobná ďakovačka po skalpe nadupaných Košíc. Extraliga s fanúšikmi je späť!


23 h

Blogy SME

  1. Ladislav Boršoš: Valloslava/nahlas…
  2. Denis Jánošík: Nevidiaci a slabozraký
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné.
  4. Anna Milanová: Strom a Klíma ťa potrebuje... 2021
  5. Katarína Tóthová: Objatie a jeho sila
  6. Marián Kozák: Anton Benča - životný príbeh
  7. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju!
  8. Iveta Bakitová: Taliansko - poznávanie známych aj menej známych miest pokračuje
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 683
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 209
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 152
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 338
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 876
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 840
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 730
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu