Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Úhrabky, flutne aj prdlajs. Hornonitrania dávali kedysi jedlám nezvyčajné názvy

Gazdinky dokázali v minulosti z pár domácich surovín vyčariť nespočetné množstvo slaných aj sladkých dobrôt.

Mrežovník niekde má aj netypický názov drotuár.Mrežovník niekde má aj netypický názov drotuár. (Zdroj: ARCHÍV KĎ)

PRIEVIDZA. Polievky, kaše a múčne jedlá sú typické pre hornú Nitru. Vyplýva to z publikácie, ktorú pred časom pripravili ako maturitný projekt študenti hotelovej akadémie v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi pod vedením pedagogičky Kvetoslavy Ďurčovej.

V špeciálnej kuchárskej knihe nie sú len recepty z obcí a miest prievidzského regiónu, ale aj rôzne zaujímavosti a gastronomické zvyklosti.

Oslovili veľa ľudí

„Maturanti chceli zmapovať stravovacie zvyklosti v obciach Prievidzského okresu a zachovať tradičné recepty pre súčasné i budúce generácie gazdiniek. Výsledné dielo je dôkazom, že sa im to podarilo,“ zhodnotila Kvetoslava Ďurčová.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava publikácie, na ktorej sa aj ona podieľala, však nebola jednoduchá. Keďže chceli mať pestré zastúpenie receptov zo všetkých kútov regiónu, museli osloviť veľké množstvo ľudí, vysvetliť im ich zámer a zaznamenávať informácie. Prešli však aj množstvo kuchárskych kníh, ktoré už v okrese vyšli a aj z nich čerpali.

„Spolu so žiakmi sme vyskúšali prípravu mnohých jedál a do publikácie sme zaradili len tie najlepšie. Všetky sme si po uvarení či upečení nafotili, takže aj snímky v knihe sú naše, autorské,“ priblížila Ďurčová.

Na konferencii o cestovnom ruchu, ktorú organizujú maturanti Strednej odbornej školy obchodu a služieb, knihu uviedol do života známy kuchár a gurmán Jaroslav Židek. Vznik publikácie pochválil  a ocenil aj skladbu, chuť a estetiku pripravených jedál. 

Skryť Vypnúť reklamu

Stačilo pár surovín

Prievidzský okres má päťdesiatdva obcí a miest, preto je podľa Ďurčovej ťažko hľadať jedlá typické pre tento región.

„Mnohé sa podobajú hlavne surovinami. Ovplyvnené však boli aj majetkovými pomermi, počtom členov rodiny, náboženstvom, ročným obdobím, zvyklosťami či úrodnosťou pôdy,“ zdôraznila.

Isté je, že pre hornú Nitru sú typické polievky, kaše a múčne jedlá.

Podľa Ďurčovej „ich gazdinky ozvláštňovali domácimi produktmi, teda mliekom, tvarohom, syrom, maslom, vajíčkami, makom, orechmi, ovocím, slaninkou, kapustou, zemiakmi, občas i mäsom. Suroviny sa skrátka obmedzovali na to, čo sa doma dopestovalo na poli alebo dochovalo v chlievoch a maštaliach. Z pár surovín však dokázali vyčariť nespočetné množstvo slaných aj sladkých dobrôt.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nevie povedať, či sú všetky jedlá v publikácii dodnes typické pre jednotlivé obce a mestá.

„Stretli sme sa s tým, že recepty, ktoré boli v niektorých rodinách tradičné, v iných ich poznali len málo alebo vôbec. Záležalo vždy aj na tom, odkiaľ ich gazdinka priniesla, teda či sa do obce vydala alebo bola na robotách v zahraničí, prípadne jedlo vzniklo v ich domácnosti spontánne a potom sa varilo dlhé roky. Nebolo v našich silách osloviť všetkých, aby sa na typickom jedle obce zhodli. Našou snahou bolo zverejniť aj menej známe recepty, no autentické.“

Celkovo sa autorom publikácie podarilo zozbierať vyše dvestotridsať receptov, v knihe ich je nakoniec asi stoštyridsať. Každá obec alebo mesto okresu má zverejnené najmenej jedno jedlo.

Štríco aj prdlajs

Keď maturanti skúšali recepty, zaujala ich nielen chuť, ale v mnohých prípadoch aj nezvyčajné názvy jedál.

„Hlavne jedlám z múky či zemiakov dávali v minulosti ľudia svojské názvy,  napríklad  friškije pagáče, okržálky, flutne, prievlačky, biaľoše, štríco, krapne, úhrabky, podlesník, pučiavka, fučka, macharne, trhance, lokše, slíže, obalance, prdlajs, meteník a mnohé ďalšie. Fazuľovo kapustovú polievku niekde volali čardáš, koláč mrežovník drotuár, kachľa bol koláč v tvare kachlice a sodáš koláč so sódou.“

V publikácii sú tiež zverejnené archaické výrazy súvisiace s kuchyňou, teda akýsi gastronomický slovník starej mamy. Oživením sú tiež povedačky, porekadlá a úslovia, ktoré súvisia s jedlom a jedením.

„Teší ma, že v súčasnosti dediny a mestá organizujú množstvo podujatí, ktoré dýchajú históriou, tradíciami a nezabúdajú ani na gastronomickú časť. Vždy ponúkajú ochutnávky, miestne špeciality od srdca pripravované gazdinkami. Je to obrovská devíza a bohatstvo nášho regiónu, že nezabúdame na tradície a zvyklosti našich starých rodičov,“ zdôraznila Ďurčová a dodala:  „Obrovská poklona patrí všetkým nadšencom, ktorí udržiavajú a šíria myšlienky zachovania miestnych tradícií pre ďalšie generácie. Presne túto úlohu splnilo aj vydanie našej publikácie.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 780
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 936
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 660
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 971
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 717
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 459
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 863
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 478
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 320
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 165
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Kto sa dostal do ideálnej jedenástky jesennej časti Majstrovstiev oblasti?

Vybrali sme ideálnu jedenástku Majstrovstiev oblasti.

Ilustračná fotografia.

Parádne gesto Handlovských fanatikov. Hráči ich na tribúne môžu vidieť napriek zákazu

Fanatici telom i dušou. Také je tvrdé jadro priaznivcov basketbalistov Baníka Handlová. Aj keď nemôžu byť prítomní na domácich zápasoch, hráči ich môžu vidieť na tribúne aj tak.

Makety fanúšikov zdobia tribúnu, kde sa združujú Handlovskí fanatici.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?