Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Úhrabky, flutne aj prdlajs. Hornonitrania dávali kedysi jedlám nezvyčajné názvy

Gazdinky dokázali v minulosti z pár domácich surovín vyčariť nespočetné množstvo slaných aj sladkých dobrôt.

Mrežovník niekde má aj netypický názov drotuár.Mrežovník niekde má aj netypický názov drotuár. (Zdroj: ARCHÍV KĎ)

PRIEVIDZA. Polievky, kaše a múčne jedlá sú typické pre hornú Nitru. Vyplýva to z publikácie, ktorú pred časom pripravili ako maturitný projekt študenti hotelovej akadémie v Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Prievidzi pod vedením pedagogičky Kvetoslavy Ďurčovej.

V špeciálnej kuchárskej knihe nie sú len recepty z obcí a miest prievidzského regiónu, ale aj rôzne zaujímavosti a gastronomické zvyklosti.

Oslovili veľa ľudí

„Maturanti chceli zmapovať stravovacie zvyklosti v obciach Prievidzského okresu a zachovať tradičné recepty pre súčasné i budúce generácie gazdiniek. Výsledné dielo je dôkazom, že sa im to podarilo,“ zhodnotila Kvetoslava Ďurčová.

Skryť Vypnúť reklamu

Príprava publikácie, na ktorej sa aj ona podieľala, však nebola jednoduchá. Keďže chceli mať pestré zastúpenie receptov zo všetkých kútov regiónu, museli osloviť veľké množstvo ľudí, vysvetliť im ich zámer a zaznamenávať informácie. Prešli však aj množstvo kuchárskych kníh, ktoré už v okrese vyšli a aj z nich čerpali.

„Spolu so žiakmi sme vyskúšali prípravu mnohých jedál a do publikácie sme zaradili len tie najlepšie. Všetky sme si po uvarení či upečení nafotili, takže aj snímky v knihe sú naše, autorské,“ priblížila Ďurčová.

Na konferencii o cestovnom ruchu, ktorú organizujú maturanti Strednej odbornej školy obchodu a služieb, knihu uviedol do života známy kuchár a gurmán Jaroslav Židek. Vznik publikácie pochválil  a ocenil aj skladbu, chuť a estetiku pripravených jedál. 

Skryť Vypnúť reklamu

Stačilo pár surovín

Prievidzský okres má päťdesiatdva obcí a miest, preto je podľa Ďurčovej ťažko hľadať jedlá typické pre tento región.

„Mnohé sa podobajú hlavne surovinami. Ovplyvnené však boli aj majetkovými pomermi, počtom členov rodiny, náboženstvom, ročným obdobím, zvyklosťami či úrodnosťou pôdy,“ zdôraznila.

Isté je, že pre hornú Nitru sú typické polievky, kaše a múčne jedlá.

Podľa Ďurčovej „ich gazdinky ozvláštňovali domácimi produktmi, teda mliekom, tvarohom, syrom, maslom, vajíčkami, makom, orechmi, ovocím, slaninkou, kapustou, zemiakmi, občas i mäsom. Suroviny sa skrátka obmedzovali na to, čo sa doma dopestovalo na poli alebo dochovalo v chlievoch a maštaliach. Z pár surovín však dokázali vyčariť nespočetné množstvo slaných aj sladkých dobrôt.“

Skryť Vypnúť reklamu

Nevie povedať, či sú všetky jedlá v publikácii dodnes typické pre jednotlivé obce a mestá.

„Stretli sme sa s tým, že recepty, ktoré boli v niektorých rodinách tradičné, v iných ich poznali len málo alebo vôbec. Záležalo vždy aj na tom, odkiaľ ich gazdinka priniesla, teda či sa do obce vydala alebo bola na robotách v zahraničí, prípadne jedlo vzniklo v ich domácnosti spontánne a potom sa varilo dlhé roky. Nebolo v našich silách osloviť všetkých, aby sa na typickom jedle obce zhodli. Našou snahou bolo zverejniť aj menej známe recepty, no autentické.“

Celkovo sa autorom publikácie podarilo zozbierať vyše dvestotridsať receptov, v knihe ich je nakoniec asi stoštyridsať. Každá obec alebo mesto okresu má zverejnené najmenej jedno jedlo.

Štríco aj prdlajs

Keď maturanti skúšali recepty, zaujala ich nielen chuť, ale v mnohých prípadoch aj nezvyčajné názvy jedál.

„Hlavne jedlám z múky či zemiakov dávali v minulosti ľudia svojské názvy,  napríklad  friškije pagáče, okržálky, flutne, prievlačky, biaľoše, štríco, krapne, úhrabky, podlesník, pučiavka, fučka, macharne, trhance, lokše, slíže, obalance, prdlajs, meteník a mnohé ďalšie. Fazuľovo kapustovú polievku niekde volali čardáš, koláč mrežovník drotuár, kachľa bol koláč v tvare kachlice a sodáš koláč so sódou.“

V publikácii sú tiež zverejnené archaické výrazy súvisiace s kuchyňou, teda akýsi gastronomický slovník starej mamy. Oživením sú tiež povedačky, porekadlá a úslovia, ktoré súvisia s jedlom a jedením.

„Teší ma, že v súčasnosti dediny a mestá organizujú množstvo podujatí, ktoré dýchajú históriou, tradíciami a nezabúdajú ani na gastronomickú časť. Vždy ponúkajú ochutnávky, miestne špeciality od srdca pripravované gazdinkami. Je to obrovská devíza a bohatstvo nášho regiónu, že nezabúdame na tradície a zvyklosti našich starých rodičov,“ zdôraznila Ďurčová a dodala:  „Obrovská poklona patrí všetkým nadšencom, ktorí udržiavajú a šíria myšlienky zachovania miestnych tradícií pre ďalšie generácie. Presne túto úlohu splnilo aj vydanie našej publikácie.“

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 102
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 040
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 432
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 649
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 291
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 314
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 794
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 493
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 427
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 373
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Vo štvrtok zachytili PCR testy 1 785 nakazených koronavírusom, laboratóriá otestovali 11 018 vzoriek. Počet úmrtí pacientov na COVID-19 stúpol o 93. Vyliečilo sa ďalších 2 813 osôb.

4 h
Mobilné odberové miesto.

Trenčianska župa spolu so svojimi organizáciami pomôže samosprávam so zabezpečením plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 tak, ako jej to ukladá Uznesenie vlády SR č. 30 zo 17. januára 2021.

20 h
ilustračné foto

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

21. jan
Ilustračné foto

Najvyššiu mieru nezamestnanosti v Trenčianskom kraji evidovali v decembri v okrese Prievidza.

21. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hudečková je hlavnou odborníčkou na epidemiológiu ministerstva zdravotníctva.

21. jan

Záchranári odkazujú, nie každý s Covidom patrí do nemocnice.

9 h

Nahnevaní bežkári sa už obrátili listom aj na vedenie obce Králiky, aby začalo konať.

21. jan

Správa Národného parku Nízke Tatry sa obrátila na návštevníkov prírody s výzvou.

20. jan

Už ste čítali?