PRIEVIDZA. Stredná odborná škola obchodu a služieb v Prievidzi aj v tomto roku pokračovala v tradícii komplexnej praktickej maturitnej skúšky v študijnom odbore hotelová akadémia, ako i v prezentácii učebných odborov. Už dvadsiaty ročník Gastrodní navštívilo približne 10-tisíc ľudí.
„Gastrodni sú jedinečné podujatie svojho druhu na strednej škole na Slovensku. Ide o praktickú skúšku našich žiakov, teda najčastejšie 'hotelákov', ale aj ďalších gastronomických odborov, kde ukazujú svoje zručnosti, ktoré sa naučili počas štúdia na našej škole. Ukazujú, ako zvládajú manažment v praxi, ekonomiku aj rôzne gastronomické trendy," priblížil predseda žiackej školskej rady na Kaline Branislav Gigac.
Návštevníci podujatia si počas Gastrodní mohli prezrieť reštaurácie rozmanitého zamerania a ochutnať gastronómiu či nápoje z rôznych krajín. Jeho súčasťou boli aj ukážky stolovania, módna prehliadka študentov odevného dizajnu či prezentácie študentov kozmetiky a kaderníctva.
Škola je zapojená aj do duálneho vzdelávania, v rámci ktorého má uzatvorené zmluvy s viacerými firmami, najmä z oblasti potravinárskej výroby či gastronómie.
„Duálne vzdelávanie pokladáme za veľmi dôležitý prvok pre štúdium na strednej odbornej škole a je veľmi dobré, pretože sa žiaci pripravujú na prax. Duálne vzdelávanie však negarantuje isté pracovné uplatnenie žiaka po skončení štúdia. Na riešenie tohto problému by sa mali zamerať poslanci aj vláda,“ ozrejmil Gigac.
Aj v súvislosti so zapojením školy do systému duálneho vzdelávania, v ktorom je viac ako sto študentov, ju navštívil aj minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS).
„Je to cesta pre budúcnosť. Mladí ľudia v škole získajú nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti na výkon svojho povolania," poznamenal v súvislosti s duálnym vzdelávaním Plavčan a potvrdil, že ho bude podporovať.