Fazuľa môže ísť aj do zákuskov. Dokázali to žiaci v školskej kuchyni

Tento rok je Medzinárodným rokom strukovín. Pripomenuli si ho v jednej z prievidzských škôl.

Žiaci z prievidzského odborného učilišťa a praktickej školy pripravovalijedlá zo strukovín. Žiaci z prievidzského odborného učilišťa a praktickej školy pripravovalijedlá zo strukovín. (Zdroj: Marián Kucman )

PRIEVIDZA. Spojená škola na Nábreží Kalinčiaka v Prievidzi pripravila pre žiakov netradičný tematický deň. Venovaný bol strukovinám.

Chlapci a dievčatá z nich varili rôzne jedlá, no fazuľu či šošovicu využili aj na tvorbu malých umeleckých diel.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prievidžania sú Bôbari

Prievidzskú spojenú školu tvoria odborné učilište a praktická škola. Navštevujú ju žiaci s rôznymi telesnými či mentálnymi hendikepmi. Učia sa pripravovať jedlá, môžu z nich byť kvetinári, sadovníci, pomocníci na stavbách, uplatniť sa môžu aj v cukrárenskej výrobe.

SkryťVypnúť reklamu

„Zručnosti žiakov sa snažíme zlepšovať aj v rámci projektového tematického vyučovania. Tentoraz bolo venované Medzinárodnému roku strukovín, ktorý vyhlásila Organizácia spojených národov,“ povedala riaditeľka školy Antónia Herková.  

K jednej strukovine, bôbu, má blízko aj Prievidza. V minulosti sa totiž vo veľkom v tomto meste pestoval, ľudia si z neho pripravovali rôzne jedlá, no najčastejšie bôbovú kašu. Prievidžania sú preto dodnes známi ako Bôbari a klub s týmto názvom sa prezentoval aj na pôde spojenej školy.

V jednej z tried sme zastihli Darinu Vančovú. Spolu so synom Jankom, ktorý má zdravotný hendikep, vytvárali pomocou strukovín obrázky.

„Namaľovali sme na papier rôzne motívy, ktoré dotvárame nalepovaním rôznofarebných strukovín. Môj syn, ale aj ďalšie deti si tým cibria svoju zručnosť a motoriku,“ prezradila Vančová.

SkryťVypnúť reklamu

Varili aj bôbovú kašu

Strukoviny však boli predovšetkým hlavnou zložkou pri príprave jedál v školskej kuchyni. Majsterky odbornej výchovy Daniela Pálešová a Elena Šramková so žiakmi varili bôbovú kašu, smažili fazuľové placky, miešali cícerovú nátierku.

Vladimíra Chlapečka, žiaka školy, sme zastihli pri zdobení zákusku.

„Piškótové cesto je zvláštne tým, že v ňom nie je múka. Nahradili sme ju fazuľou. Chuť je výborná a dezert je navyše zdravší,“ prezradil Vladimír.

Rovnako zdravé, teda bez klasickej múky a vajec boli aj fazuľové placky. 

„V posledných rokoch sa všade hovorí o zdravej výžive, hľadáme zdravé jedlá, inšpirujeme sa v zahraničí. Pritom naši predkovia, napríklad aj na hornej Nitre, vo veľkom pestovali strukoviny a boli bežnou súčasťou ich stravy. Príkladom je bôb, ktorý je doslova symbolom Prievidze. Takže stačí, ak sa v prípade zdravého stravovania pozrieme do našej regionálnej histórie,“ povedala majsterka odbornej výchovy Daniela Pálešová.

SkryťVypnúť reklamu

Doplnila, že jedlá, ktoré pripravovali, boli nielen zdravé, ale aj lacné a jednoduché na prípravu, aby ich zvládli navariť aj ich žiaci s hendikepmi.

Podľa Pálešovej mnohí odmietajú strukoviny, pretože z nich nadúva.

„Aj tomu sa dá predísť. Ak namočíme fazuľu do vody, pred varením ju zlejeme a varíme v novej vode. Tiež by sme strukoviny nemali soliť na začiatku varenia, ale až na konci, aby sa uvarila rýchlejšie,“ poradila Pálešová.   

V odbornom učilišti a praktickej škole to nebolo prvé tematické vyučovanie, v minulosti napríklad celý deň venovali jablkám či mlieku. 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú, čo ľudia budú chcieť
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 12 950
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 11 596
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 6 031
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 593
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 355
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 872
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 226
  8. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 438
  1. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!)
  2. Jozef Huljak: Zrod mesta na hranici impérií
  3. Ivan Čáni: Všetko je v najlepšom poriadku. Veď bol napadnutý „iba“ Demokrat!
  4. Štefan Šturdzík: Babišova nočná mora Okamura.
  5. Marian Mudrák: Ako zariadiť detskú izbu s retro a starožitnými prvkami: odborný sprievodca
  6. Vladimír Krátky: A r m a d e g o n .
  7. Marian Mudrák: Ako určiť hodnotu starožitnosti?
  8. Martin Pollák: Popierači, chcimírovia a kremľofili
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 19 634
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 19 551
  3. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 130
  4. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 780
  5. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 10 018
  6. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 4 987
  7. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 4 698
  8. Rado Surovka: Kto zožral Ficovu návnadu ? 4 602
  1. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  2. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  3. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  4. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  5. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  6. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  7. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
  8. Dušan Koniar: Predčasniatka, kávičkári ako ja (Kávička na malíčka 2025)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu