Utorok, 18. september, 2018 | Meniny má Eugénia

Na dedinách hornej Nitry sa v zimnom období kedysi páralo perie

Mnohí spomínajú na strašidelné príbehy, ktoré sa rozprávali na páračkách a na teplé periny naplnené perím.

Páračky v Nedožeroch-Brezanoch prilákali mnoho ľudí. (Zdroj: Vanda Pittnerová)

NEDOŽERY-BREZANY. V minulosti mali gazdiné na dedinách s príchodom zimy na starosti množstvo prác na gazdovstve. Spracovávali rastliny, spriadali konope a ľan, lúpali kukuricu, lúskali orechy a driapali perie. Pri práci sa stretávali so susedami a zabávali.

Perie je háklivé

K tradíciám sa už niekoľko rokov vracajú aj v Nedožeroch-Brezanoch. Spoločenskú miestnosť obecného úradu zaplnia ženičky, ktoré spomínajú, aj mladí, čo chcú poznať svoje korene. Dedinské páračky pripravili na podnet dcéry predsedníčky miestneho odboru Matice slovenskej Bibiany Šimovej. Obľúbené páračky lákajú nielen ľudí z obce a okolia, prichádzajú aj návštevníci z Bánoviec nad Bebravou či Žiaru nad Hronom.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Na dedine máme ešte pár ženičiek, čo chovajú husi. Dali nám našklbané perie, ktoré sme mali odložené na suchom mieste vo veľkom plátennom vreci. Perie je háklivé na vlhkosť a škodcov, preto sme ho museli strážiť,“ prezradila Šimová.

Pripravené perie poroznášali po stoloch dievčence v krojoch. Driapali staré mamy aj malé deti. Tradičnú činnosť si mohli vyskúšať všetci.

Pri páračkách voľakedy staršie ženy boleli brušká prstov, keď spracovávali veľa peria. Rozdiel bol aj v husacom a kačacom perí. Kačacie je podľa slov Šimovej trochu tvrdšie a aj sa horšie driape.

Šesťdesiatdeväťročný Stanislav Šujan, ktorý tentoraz lúskal orechy, si na páračky svojho detstva zaspomínal rád. Perie u nich doma párali ešte aj v čase, keď sa oženil.

„Prišlo k nám zo desať žien, večer sa im nachystali posúchy a čaj a pri odchode dostali aj oldomáš, napieklo sa šišiek. Popilo sa, posedelo. Ženy porozprávali všeličo. Chodila k nám aj jedna teta, ktorá ženám merala tlak. V tom čase sa ešte nechodilo toľko k doktorovi. Na nitke mala obrúčku, ktorú priložila na ruku a vedela odmerať tlak,“ zaspomínal.

Páračky u Melenčiarov

Na gazdovstvách kedysi páračky začínali u gazdinej na hornom či dolnom konci a pokračovalo sa z jedného domu do druhého. Zvykli prísť aj chlapi, ktorí posedeli a porozprávali strašidelné príbehy aj ako sa vyháňali bosorky. Pre deti to bol veľký zážitok, báli sa vyjsť von na dvor.

„Spomínam si na jedného uja, ktorý doniesol vo vrecku vrabca a do toho peria ho hodil. Ženy boli v koncoch. Čo ten vrabec porobil, neskutočný neporiadok,“ zaspomínala s úsmevom Šimová.

V Nedožeroch zvykli nachystať polievku, ktorú uvarili aj tentoraz.

„Keďže nás volajú Melenčiari, je to melencová polievka. Pozostáva zo slaninovej zápražky, kde sa vyvarí koreňová zelenina, petržlen, mrkva, kaleráb, zemiaky a trochu hríbov. Do skoro hotovej sa dávajú melence. Tiež sme pripravili šišky s džemom a pre chlapov pálené,“ prezradila Šimová.

Na dedinské páračky prišli so synovcom a neterou aj manželia Iveta a Giuseppe Farenga. Ľudové zvyky by sa podľa nich mali ukazovať aj tým najmenším, aby nevymizli. Päťročná Soňa s trojročným Viktorom si na páračkách vyskúšali lúskanie orechov.

„Je to pekné, že takýmto veselým spôsobom predstavujeme najmenším tradície. Keď som bola malá, aj moja starká párala perie. Lietalo po celej miestnosti. S deťmi sme naschvál behali, aby sme ho ešte viac rozvírili,“ povedala Iveta.

Husi vraj nechovali, no perie kupovali od chovateľov. Periny  z neho boli úžasné a dobre sa pod nimi spalo. Manželovi, ktorý pochádza z Talianska, sa slovenské tradície páčia.

„Je to výborné. Vy lúskate orechy, párate perie, v Taliansku máme niečo podobné. Je to deň zemiakov, kedy ich všetci šúpu  a pripravujú z nich rôzne jedlá,“ prezradil Giuseppe.

Okrem rozprávania a koštovania melencovej polievky či šišiek sa o zábavu počas páračiek postarali so scénkami plačky z folklórnej skupiny Košovan z Kanianky a zahrala ľudová hudba Lubená z Poluvsia.

 

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  2. Najužitočnejšia appka
  3. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  6. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  7. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  8. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu
  10. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur
  1. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  2. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  3. Najužitočnejšia appka
  4. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  6. Otvorenie akademického roka 2018/2019 na EU v Bratislave
  7. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  8. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  9. Vozidlá Kia ekologickej budúcnosti
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu
  1. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 28 758
  2. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 12 294
  3. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 11 280
  4. Najužitočnejšia appka 8 974
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 8 499
  6. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 6 211
  7. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 5 088
  8. Osem dovolenkových destinácii, kde leto ešte nekončí 3 894
  9. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 3 335
  10. Platí najviac a míňa na seba najmenej 2 702

Hlavné správy z MY Horná Nitra

Výstava v galérii RegionArt predstavuje fotografie Petra Belanca

Fotografie z ciest z piatich častí sveta ponúka aktuálna výstava galérie RegionArt pri Regionálnom kultúrnom centre (RKC) v Prievidzi.

Úžasné fotky. Hubári na hornej Nitre sa tešia z plných košíkov (+FOTO)

Posledné dni prajú aj hubárom z nášho regiónu. Huby rastú vo viacerých lokalitách a pyšní hubári sa radi chvália svojimi úlovkami. Kde nazbierate plný košík? A koľko húb je primerané si odniesť? Môže nadmerný zber hubám uškodiť?

Volejbalisti Prievidze privítajú zaujímavých európskych súperov

Budúci týždeň čakajú zverencov trénera Richarda Nemca prípravné zápasy so zaujímavými tímami.

Z bývalého baníckeho učilišťa sa stane kultúrne a kreatívne centrum

V rámci projektu sa budú snažiť alternatívne využiť starú budovu. Malo by tam vzniknúť múzeum a tiež poskytnúť priestor pre občianske združenia či neziskové organizácie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Čadci sa zrazil vlak s autom, železničná doprava bola doobeda ochromená

Železničná doprava medzi Čadcou a Žilinou je momentálne ochromená.

V dedine Nové Sady horel obecný úrad aj materská škola

Deti z budovy evakuovali. Posledné len krátko predtým, ako spadol strop.

Huby by sa nemali odrezávať. Sušiť ich treba na site či záclone, radí odborníčka

Stalo sa vám niekedy, že sa vám pokazili huby v mrazničke alebo splesniveli sušené hríby? Odborníčka okrem toho, ako správne huby zbierať, vysvetlila aj to, ako ich správne spracovať. Vyskúšali ste už hubový prášok?

Vybrali SME

Už ste čítali?