Utorok, 17. júl, 2018 | Meniny má Bohuslav

Na tortách Andrea obdivuje dokonalú jednoduchosť a jemné farby (FOTO)

Šikovná amatérska cukrárka z Prievidze založila webovú stránku, na ktorej radí začínajúcim gazdinkám, ako piecť.

Pod rukami jej vznikajú sladké umelecké dielka.(Zdroj: Archív AR)

PRIEVIDZA. Andrea Rogoňová z Prievidze sa popri starostlivosti o malé deti a rodinu dlhé roky venuje sladkej záľube. Vytvára torty a medovníčky. Nedávno získala druhé miesto na celoslovenskej súťaži amatérskych cukrárok v Piešťanoch, kde vystavovali torty, medovníky a ručné práce na tému svadba. Okrem toho vytvorila na internete stránku pre začínajúce gazdinky, ktoré skúšajú upiecť niečo sladké doma.

Prvé pokusy

Andrea rada spomína na detstvo, keď jej a súrodencom mama na narodeniny piekla torty. Vždy sa tešili a boli pyšní, že môžu spolužiakov pozvať na krásnu poschodovú domácu tortu. Tento pocit chcela dopriať aj svojim deťom. S pečením začala ako osemnásťročná, keď sa jej narodila prvá dcérka. O tri roky neskôr k nej pribudol syn, a tak mala pre koho piecť.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Na prvé pokusy som v tom čase bola pyšná, no teraz keď sa pozriem na staré fotografie, musím sa zasmiať. Vďaka fotkám vidieť, ako sa človek dokáže vypracovať a zdokonaliť v tom, čo ho baví,“ zaspomínala Andrea.

Keďže nevyštudovala cukrársku školu, všetko sa musela učiť sama. Pamätá si, že v začiatkoch jej pomohla knižka Julkine netradičné torty, ktorú si kúpila a s otvorenými ústami obdivovala marcipánovú nádheru.

„Naučila som sa vyrábať marcipán zo sušeného mlieka a ďalej som už skúšala a obmieňala recepty. Piškótový korpus a krémy mám rodinné, domáce, rokmi osvedčené a nedám na ne dopustiť. Preto sa mi nikdy nestalo, že by sa mi nevydarili,“ vysvetlila.

Netradičné chute

Andrea preferuje pri pečení tort skôr klasiku. Neodporúča miešať príliš veľa chutí dokopy ani používať rôzne polotovary, ktorých je dnes na trhu veľa.

„Netradičné príchute? Snáď kokosový krém s malinami,“ prezradila.

Niekoľkokrát skúsila upiecť aj tortu pre celiatikov, ktorí sú alergickí na lepok. V recepte na korpus nahradila obyčajnú múku bezlepkovou. Tej však dala o niečo viac. Torta chutila.

Nové nápady na vzory či motívy si vymýšľa sama, no sleduje aj najnovšie zahraničné trendy. Podľa jej slov nie všetko, čo je v móde, je aj krásne a oku lahodiace.

„Mne sa na tortách páči dokonalá jednoduchosť, čisté prevedenie a jemné farby. Nemalo by ich byť použitých veľa,“ prezradila.

Na výstave tort v Piešťanoch sa zúčastnila po prvýkrát a hneď získala druhé miesto.

„Rozhodla som sa, že to skúsim. Urobila som štvorposchodovú svadobnú tortu, pričom každé poschodie malo inú náplň. Nechýbala orechová klasika, jemný vanilkovo-tvarohový krém s malinami a čokoládový krém s banánmi,“ opísala svoje ocenené dielo.

Torta vážila približne dvadsať kilogramov. Povrch potiahla bielym perleťovým fondánom a ozdobila cukrovými ružami bielej farby. Keďže konkurencia bola veľká, neočakávala v súťaži cenu.

„Výhrou som bola milo prekvapená. Pri pečení a modelovaní tort relaxujem, keď moja trojročná dcérka spí. O to viac ma ocenenie mojej práce potešilo,“ zaspomínala.

Medovníčky z 19. storočia

Okrem tort sa venuje aj pečeniu vianočných medovníčkov. Používa pritom starodávny rokmi overený recept z 19. storočia z Turčianskej záhradky, malebného kraja v strede Slovenska ohraničeného Veľkou a Malou Fatrou. Výnimočný je tým, že neobsahuje žiaden tuk, preto cesto vydrží aj niekoľko mesiacov.

„Vôňa medovníčkov u nás doma úžasne dopĺňa čarovnú vianočnú atmosféru,“ doplnila, že do cesta nedáva oriešky. Pred zdobením ich necháva upečené dva dni odležať, aby sa vydýchali a začína zdobiť. Najkrajšie sú podľa nej s bielou polevou, preto potravinárske farbivá nepoužíva.

Pomáha pri pečení

Andrea Rogoňová pred časom založila webovú stránku, na ktorej ponúka recepty, videá a postupy pri výrobe tort či medovníkov. Chce pomocou nej podporiť začínajúce amatérske cukrárky.

„Nemám žiadne vysoké ciele a plány. Snáď len pokračovať v tom, čo ma baví. Robiť torty naďalej ako najlepšie viem, s veľkou dávkou lásky, radosti a citu,“ dodala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 16 715
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 561
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 961
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 140
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 258
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 658
  7. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 4 371
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 200
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 917
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 458

Hlavné správy z MY Horná Nitra

Prievidza buduje kompostáreň. Aké zariadenia pomôžu zhodnocovať bioodpad?

V okresnom meste pribudne nová kompostáreň. Peniaze využijú aj na nové technológie a zariadenia, ktoré pomôžu zlepšiť zhodnocovanie bioodpadu.

Ďalšia odstávka vody v Prievidzi. Ktorej lokality sa týka?

Pre haváriu nešla voda v časti okresného mesta aj včera.

Pozor na rozsiahlu odstávku pitnej vody v Handlovej. Zasiahne desať ulíc

Dodávka vody je prerušená od ôsmej hodiny. Dokedy potrvá?

Obchod s drevom zažíva turbulentné obdobie

Po rokoch, keď časť drevárskych firiem poukazovala na nedostatok dreva od štátnych lesov pre svoje prevádzky, sa v poslednom čase situácia obrátila.

Novácka päťstovka za účasti Mládkovej, Myšáka a Česka (+FOTO)

Usporiadateľom bol Klub rýchlostnej kanoistiky Nováky.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Investor musí zbúrať celý Orbis, skelet nie je bezpečný

Statik neodporučil stáť pod stropom ani minútu. Má obavy, že spadne.

Motorkár narazil na obrubník, zraneniam podľahol

Motorkár utrpel veľmi ťažký úraz hlavy, bol v bezvedomí. Po prevoze do nemocnice zraneniam podľahol.

Návrat do Fortuna ligy nevyšiel. Slovenský talent nevie, čo bude

Denis Baumgartner naplno trénuje so Samdoriou na sústredení.

Zomrel známy horský záchranár Rudolf Chalupek

Rodák z Nemiec pri Banskej Bystrici pomohol na horách mnohým ľuďom v ťažkých situáciách. Odišiel do večnosti vo veku nedožitých 35 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?