Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Na tortách Andrea obdivuje dokonalú jednoduchosť a jemné farby (FOTO)

Šikovná amatérska cukrárka z Prievidze založila webovú stránku, na ktorej radí začínajúcim gazdinkám, ako piecť.

Pod rukami jej vznikajú sladké umelecké dielka.Pod rukami jej vznikajú sladké umelecké dielka. (Zdroj: Archív AR)

PRIEVIDZA. Andrea Rogoňová z Prievidze sa popri starostlivosti o malé deti a rodinu dlhé roky venuje sladkej záľube. Vytvára torty a medovníčky. Nedávno získala druhé miesto na celoslovenskej súťaži amatérskych cukrárok v Piešťanoch, kde vystavovali torty, medovníky a ručné práce na tému svadba. Okrem toho vytvorila na internete stránku pre začínajúce gazdinky, ktoré skúšajú upiecť niečo sladké doma.

Prvé pokusy

Andrea rada spomína na detstvo, keď jej a súrodencom mama na narodeniny piekla torty. Vždy sa tešili a boli pyšní, že môžu spolužiakov pozvať na krásnu poschodovú domácu tortu. Tento pocit chcela dopriať aj svojim deťom. S pečením začala ako osemnásťročná, keď sa jej narodila prvá dcérka. O tri roky neskôr k nej pribudol syn, a tak mala pre koho piecť.

Skryť Vypnúť reklamu

„Na prvé pokusy som v tom čase bola pyšná, no teraz keď sa pozriem na staré fotografie, musím sa zasmiať. Vďaka fotkám vidieť, ako sa človek dokáže vypracovať a zdokonaliť v tom, čo ho baví,“ zaspomínala Andrea.

Keďže nevyštudovala cukrársku školu, všetko sa musela učiť sama. Pamätá si, že v začiatkoch jej pomohla knižka Julkine netradičné torty, ktorú si kúpila a s otvorenými ústami obdivovala marcipánovú nádheru.

„Naučila som sa vyrábať marcipán zo sušeného mlieka a ďalej som už skúšala a obmieňala recepty. Piškótový korpus a krémy mám rodinné, domáce, rokmi osvedčené a nedám na ne dopustiť. Preto sa mi nikdy nestalo, že by sa mi nevydarili,“ vysvetlila.

Netradičné chute

Andrea preferuje pri pečení tort skôr klasiku. Neodporúča miešať príliš veľa chutí dokopy ani používať rôzne polotovary, ktorých je dnes na trhu veľa.

Skryť Vypnúť reklamu

„Netradičné príchute? Snáď kokosový krém s malinami,“ prezradila.

Niekoľkokrát skúsila upiecť aj tortu pre celiatikov, ktorí sú alergickí na lepok. V recepte na korpus nahradila obyčajnú múku bezlepkovou. Tej však dala o niečo viac. Torta chutila.

Nové nápady na vzory či motívy si vymýšľa sama, no sleduje aj najnovšie zahraničné trendy. Podľa jej slov nie všetko, čo je v móde, je aj krásne a oku lahodiace.

„Mne sa na tortách páči dokonalá jednoduchosť, čisté prevedenie a jemné farby. Nemalo by ich byť použitých veľa,“ prezradila.

Na výstave tort v Piešťanoch sa zúčastnila po prvýkrát a hneď získala druhé miesto.

„Rozhodla som sa, že to skúsim. Urobila som štvorposchodovú svadobnú tortu, pričom každé poschodie malo inú náplň. Nechýbala orechová klasika, jemný vanilkovo-tvarohový krém s malinami a čokoládový krém s banánmi,“ opísala svoje ocenené dielo.

Skryť Vypnúť reklamu

Torta vážila približne dvadsať kilogramov. Povrch potiahla bielym perleťovým fondánom a ozdobila cukrovými ružami bielej farby. Keďže konkurencia bola veľká, neočakávala v súťaži cenu.

„Výhrou som bola milo prekvapená. Pri pečení a modelovaní tort relaxujem, keď moja trojročná dcérka spí. O to viac ma ocenenie mojej práce potešilo,“ zaspomínala.

Medovníčky z 19. storočia

Okrem tort sa venuje aj pečeniu vianočných medovníčkov. Používa pritom starodávny rokmi overený recept z 19. storočia z Turčianskej záhradky, malebného kraja v strede Slovenska ohraničeného Veľkou a Malou Fatrou. Výnimočný je tým, že neobsahuje žiaden tuk, preto cesto vydrží aj niekoľko mesiacov.

„Vôňa medovníčkov u nás doma úžasne dopĺňa čarovnú vianočnú atmosféru,“ doplnila, že do cesta nedáva oriešky. Pred zdobením ich necháva upečené dva dni odležať, aby sa vydýchali a začína zdobiť. Najkrajšie sú podľa nej s bielou polevou, preto potravinárske farbivá nepoužíva.

Pomáha pri pečení

Andrea Rogoňová pred časom založila webovú stránku, na ktorej ponúka recepty, videá a postupy pri výrobe tort či medovníkov. Chce pomocou nej podporiť začínajúce amatérske cukrárky.

„Nemám žiadne vysoké ciele a plány. Snáď len pokračovať v tom, čo ma baví. Robiť torty naďalej ako najlepšie viem, s veľkou dávkou lásky, radosti a citu,“ dodala.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Budovanie zelenej značky
  6. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  7. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 36 072
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 415
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 372
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 163
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 738
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 615
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 566
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 467
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 423
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 315
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Špeciálny klinik box na nebezpečný biologický odpad.

Oproti predchádzajúcim testovaniam teraz nastala jedna zásadná zmena. Kým v minulosti testovanie organizovali ozbrojené sily, teraz bolo všetko na pleciach samospráv.

4 h

Ďalší diel online diskusie vysielame LIVE vo štvrtok o 11:00 hod na našom Facebooku.

18 h
Zariadenie pre seniorov Prievidza. Ilustračné foto

Mesto vyčlenilo v tohtoročnom rozpočte pre Zariadenie pre seniorov viac ako 400.000 eur, financie využije na odstránenie nedostatkov.

19 h
Expl0ited

Známy influencer je odchovancom futbalového Baníka Prievidza. Aby si futbal mohol vždy užívať, musel však zmeniť dres.

22 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

20 h

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

15 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

25. jan

Už ste čítali?