Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

Na tortách Andrea obdivuje dokonalú jednoduchosť a jemné farby (FOTO)

Šikovná amatérska cukrárka z Prievidze založila webovú stránku, na ktorej radí začínajúcim gazdinkám, ako piecť.

Pod rukami jej vznikajú sladké umelecké dielka.Pod rukami jej vznikajú sladké umelecké dielka.(Zdroj: Archív AR)

PRIEVIDZA. Andrea Rogoňová z Prievidze sa popri starostlivosti o malé deti a rodinu dlhé roky venuje sladkej záľube. Vytvára torty a medovníčky. Nedávno získala druhé miesto na celoslovenskej súťaži amatérskych cukrárok v Piešťanoch, kde vystavovali torty, medovníky a ručné práce na tému svadba. Okrem toho vytvorila na internete stránku pre začínajúce gazdinky, ktoré skúšajú upiecť niečo sladké doma.

Prvé pokusy

Andrea rada spomína na detstvo, keď jej a súrodencom mama na narodeniny piekla torty. Vždy sa tešili a boli pyšní, že môžu spolužiakov pozvať na krásnu poschodovú domácu tortu. Tento pocit chcela dopriať aj svojim deťom. S pečením začala ako osemnásťročná, keď sa jej narodila prvá dcérka. O tri roky neskôr k nej pribudol syn, a tak mala pre koho piecť.

„Na prvé pokusy som v tom čase bola pyšná, no teraz keď sa pozriem na staré fotografie, musím sa zasmiať. Vďaka fotkám vidieť, ako sa človek dokáže vypracovať a zdokonaliť v tom, čo ho baví,“ zaspomínala Andrea.

Keďže nevyštudovala cukrársku školu, všetko sa musela učiť sama. Pamätá si, že v začiatkoch jej pomohla knižka Julkine netradičné torty, ktorú si kúpila a s otvorenými ústami obdivovala marcipánovú nádheru.

„Naučila som sa vyrábať marcipán zo sušeného mlieka a ďalej som už skúšala a obmieňala recepty. Piškótový korpus a krémy mám rodinné, domáce, rokmi osvedčené a nedám na ne dopustiť. Preto sa mi nikdy nestalo, že by sa mi nevydarili,“ vysvetlila.

Netradičné chute

Andrea preferuje pri pečení tort skôr klasiku. Neodporúča miešať príliš veľa chutí dokopy ani používať rôzne polotovary, ktorých je dnes na trhu veľa.

„Netradičné príchute? Snáď kokosový krém s malinami,“ prezradila.

Niekoľkokrát skúsila upiecť aj tortu pre celiatikov, ktorí sú alergickí na lepok. V recepte na korpus nahradila obyčajnú múku bezlepkovou. Tej však dala o niečo viac. Torta chutila.

Nové nápady na vzory či motívy si vymýšľa sama, no sleduje aj najnovšie zahraničné trendy. Podľa jej slov nie všetko, čo je v móde, je aj krásne a oku lahodiace.

„Mne sa na tortách páči dokonalá jednoduchosť, čisté prevedenie a jemné farby. Nemalo by ich byť použitých veľa,“ prezradila.

Na výstave tort v Piešťanoch sa zúčastnila po prvýkrát a hneď získala druhé miesto.

„Rozhodla som sa, že to skúsim. Urobila som štvorposchodovú svadobnú tortu, pričom každé poschodie malo inú náplň. Nechýbala orechová klasika, jemný vanilkovo-tvarohový krém s malinami a čokoládový krém s banánmi,“ opísala svoje ocenené dielo.

Torta vážila približne dvadsať kilogramov. Povrch potiahla bielym perleťovým fondánom a ozdobila cukrovými ružami bielej farby. Keďže konkurencia bola veľká, neočakávala v súťaži cenu.

„Výhrou som bola milo prekvapená. Pri pečení a modelovaní tort relaxujem, keď moja trojročná dcérka spí. O to viac ma ocenenie mojej práce potešilo,“ zaspomínala.

Medovníčky z 19. storočia

Okrem tort sa venuje aj pečeniu vianočných medovníčkov. Používa pritom starodávny rokmi overený recept z 19. storočia z Turčianskej záhradky, malebného kraja v strede Slovenska ohraničeného Veľkou a Malou Fatrou. Výnimočný je tým, že neobsahuje žiaden tuk, preto cesto vydrží aj niekoľko mesiacov.

„Vôňa medovníčkov u nás doma úžasne dopĺňa čarovnú vianočnú atmosféru,“ doplnila, že do cesta nedáva oriešky. Pred zdobením ich necháva upečené dva dni odležať, aby sa vydýchali a začína zdobiť. Najkrajšie sú podľa nej s bielou polevou, preto potravinárske farbivá nepoužíva.

Pomáha pri pečení

Andrea Rogoňová pred časom založila webovú stránku, na ktorej ponúka recepty, videá a postupy pri výrobe tort či medovníkov. Chce pomocou nej podporiť začínajúce amatérske cukrárky.

„Nemám žiadne vysoké ciele a plány. Snáď len pokračovať v tom, čo ma baví. Robiť torty naďalej ako najlepšie viem, s veľkou dávkou lásky, radosti a citu,“ dodala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  4. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 961
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 536
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 057
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 619
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 414
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 347
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 659
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 478
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 079

Hlavné správy z MY Horná Nitra

Rekord drží Poliak. Obľúbený Beh na Rokoš už čoskoro

Dobrovoľný hasičský zbor po štvrtýkrát zorganizuje čoraz populárnejšie podujatie Beh na Rokoš, ktoré sa uskutoční 1. mája v Nitrianskom Rudne.

Ryby si vedia odchovať aj sami, občianske združenie sa stará o niekoľko menších rybníkov (+FOTO)

Členovia združenia Bôrik v uplynulých dňoch robili výlov na jednom zo svojich revírov.

Prvou sieťou nahnali ryby do prednej časti rybníka. Túto sieť držali zapichnuté koly.
Celkoví víťazi.

Ochutnajte sladkú caltu. Na hornej Nitre patrila k tradičným veľkonočným jedlám

K typickým veľkonočným jedlám na hornej Nitre patrila sladká calta. 
Nechýbali ani údeniny či domáci chren.

Calta patrila k tradíciám na hornej Nitre.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Vybrali SME

Už ste čítali?