Sobota, 17. november, 2018 | Meniny má Klaudia

Na tortách Andrea obdivuje dokonalú jednoduchosť a jemné farby (FOTO)

Šikovná amatérska cukrárka z Prievidze založila webovú stránku, na ktorej radí začínajúcim gazdinkám, ako piecť.

Pod rukami jej vznikajú sladké umelecké dielka.(Zdroj: Archív AR)

PRIEVIDZA. Andrea Rogoňová z Prievidze sa popri starostlivosti o malé deti a rodinu dlhé roky venuje sladkej záľube. Vytvára torty a medovníčky. Nedávno získala druhé miesto na celoslovenskej súťaži amatérskych cukrárok v Piešťanoch, kde vystavovali torty, medovníky a ručné práce na tému svadba. Okrem toho vytvorila na internete stránku pre začínajúce gazdinky, ktoré skúšajú upiecť niečo sladké doma.

Prvé pokusy

Andrea rada spomína na detstvo, keď jej a súrodencom mama na narodeniny piekla torty. Vždy sa tešili a boli pyšní, že môžu spolužiakov pozvať na krásnu poschodovú domácu tortu. Tento pocit chcela dopriať aj svojim deťom. S pečením začala ako osemnásťročná, keď sa jej narodila prvá dcérka. O tri roky neskôr k nej pribudol syn, a tak mala pre koho piecť.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Na prvé pokusy som v tom čase bola pyšná, no teraz keď sa pozriem na staré fotografie, musím sa zasmiať. Vďaka fotkám vidieť, ako sa človek dokáže vypracovať a zdokonaliť v tom, čo ho baví,“ zaspomínala Andrea.

Keďže nevyštudovala cukrársku školu, všetko sa musela učiť sama. Pamätá si, že v začiatkoch jej pomohla knižka Julkine netradičné torty, ktorú si kúpila a s otvorenými ústami obdivovala marcipánovú nádheru.

„Naučila som sa vyrábať marcipán zo sušeného mlieka a ďalej som už skúšala a obmieňala recepty. Piškótový korpus a krémy mám rodinné, domáce, rokmi osvedčené a nedám na ne dopustiť. Preto sa mi nikdy nestalo, že by sa mi nevydarili,“ vysvetlila.

Netradičné chute

Andrea preferuje pri pečení tort skôr klasiku. Neodporúča miešať príliš veľa chutí dokopy ani používať rôzne polotovary, ktorých je dnes na trhu veľa.

„Netradičné príchute? Snáď kokosový krém s malinami,“ prezradila.

Niekoľkokrát skúsila upiecť aj tortu pre celiatikov, ktorí sú alergickí na lepok. V recepte na korpus nahradila obyčajnú múku bezlepkovou. Tej však dala o niečo viac. Torta chutila.

Nové nápady na vzory či motívy si vymýšľa sama, no sleduje aj najnovšie zahraničné trendy. Podľa jej slov nie všetko, čo je v móde, je aj krásne a oku lahodiace.

„Mne sa na tortách páči dokonalá jednoduchosť, čisté prevedenie a jemné farby. Nemalo by ich byť použitých veľa,“ prezradila.

Na výstave tort v Piešťanoch sa zúčastnila po prvýkrát a hneď získala druhé miesto.

„Rozhodla som sa, že to skúsim. Urobila som štvorposchodovú svadobnú tortu, pričom každé poschodie malo inú náplň. Nechýbala orechová klasika, jemný vanilkovo-tvarohový krém s malinami a čokoládový krém s banánmi,“ opísala svoje ocenené dielo.

Torta vážila približne dvadsať kilogramov. Povrch potiahla bielym perleťovým fondánom a ozdobila cukrovými ružami bielej farby. Keďže konkurencia bola veľká, neočakávala v súťaži cenu.

„Výhrou som bola milo prekvapená. Pri pečení a modelovaní tort relaxujem, keď moja trojročná dcérka spí. O to viac ma ocenenie mojej práce potešilo,“ zaspomínala.

Medovníčky z 19. storočia

Okrem tort sa venuje aj pečeniu vianočných medovníčkov. Používa pritom starodávny rokmi overený recept z 19. storočia z Turčianskej záhradky, malebného kraja v strede Slovenska ohraničeného Veľkou a Malou Fatrou. Výnimočný je tým, že neobsahuje žiaden tuk, preto cesto vydrží aj niekoľko mesiacov.

„Vôňa medovníčkov u nás doma úžasne dopĺňa čarovnú vianočnú atmosféru,“ doplnila, že do cesta nedáva oriešky. Pred zdobením ich necháva upečené dva dni odležať, aby sa vydýchali a začína zdobiť. Najkrajšie sú podľa nej s bielou polevou, preto potravinárske farbivá nepoužíva.

Pomáha pri pečení

Andrea Rogoňová pred časom založila webovú stránku, na ktorej ponúka recepty, videá a postupy pri výrobe tort či medovníkov. Chce pomocou nej podporiť začínajúce amatérske cukrárky.

„Nemám žiadne vysoké ciele a plány. Snáď len pokračovať v tom, čo ma baví. Robiť torty naďalej ako najlepšie viem, s veľkou dávkou lásky, radosti a citu,“ dodala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  3. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  4. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  5. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  7. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  8. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  2. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  3. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  4. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  6. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  7. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  8. Ekonomická diplomacia Indonézie
  9. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  10. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 016
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 117
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 17 996
  4. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 17 223
  5. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 6 876
  6. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 6 194
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 5 299
  8. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 4 196
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 3 944
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 371

Hlavné správy z MY Horná Nitra

Od budúceho roka výrazne porastú mzdy nízkopríjmových skupín zamestnancov, v niektorých prípadoch až o 30 percent

Návrh Rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) na roky 2019 - 2021 počíta so zvyšovaním platov zamestnancov pracujúcich v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti župy, a to na úseku sociálnych a kultúrnych služieb, školstva i dopravy. Medziročné zvýšenie miezd v rozpočte TSK predstavuje 5,6 mil. eur.

Prievidzský protest sa začal v symbolickom čase (+FOTO)

Ako prvý na Slovensku sa začal protest v Prievidzi. Odštartoval o šestnástej hodine a jedenástej minúte. Prišlo naň takmer štyristo ľudí.

Najväčší záujem o voľby bol v dedinách

Najviac z oprávnených voličov prišlo hlasovať v dedinách. Menej lákali dve najväčšie mestá v okrese. V článku sa dozviete, kde prišlo voliť najviac ľudí a kde najmenej.

Vodičom v Prievidzi strpčuje život ďalšie dopravné obmedzenie

Približne mesiac potrvá dopravné obmedzenie na ceste neďaleko centra Prievidze. Pre opravu komunikácie ju budú čiastočne alebo celkovo uzatvárať.

KAM ZA FUTBALOM: Prehľad víkendových zápasov

Prinášame vám tradičnú ponuku stretnutí.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ o 12.37

Na nitrianskej klinike zakázali návštevy, dôvodom sú osýpky

V nitrianskej nemocnici hospitalizovali dvoch pacientov s vysoko infekčným ochorením.

Minerálne pramene pri Trenčíne sú znečistené

Hygienici našli vo vodách dvoch kyseliek z okolia Trenčína fekálne baktérie. Ich konzumácia môže 
vyvolať hnačky a bolesti brucha. Ľudia si ich 
napriek tomu čapujú.

Ako vodič v Nórsku zarobí viac ako spisovateľ na Slovensku

Šofér autobusu píše vo voľnom čase knihy. Chvíľu brázdil aj nitrianske cesty.

Vybrali SME

Už ste čítali?