PRIEVIDZA. V Leviciach sa uskutočnila celoslovenská baristická súťaž, teda v príprave kávy. Osemnásť mladých baristov z celého Slovenska v časovom limite dvanásť minút pripravovalo štyri porcie cappuccina a štyri rovnaké voľné nápoje z espressa. Podmienkou bolo použiť v ňom jednu originálnu slovenskú ingredienciu vyrobenú doma.
Porota hodnotila vyváženosť chuti, harmóniu a arómu nápoja, slovnú prezentáciu, vizuálny dojem, kreativitu, techniku a majstrovstvo baristu.
V súťaži sa predstavil aj mladý barista Michal Šuhajda zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi, žiak štvrtého ročníka hotelovej akadémie. Predviedol, že baristika má čaro a svojím originálnym vystúpením zaujal odbornú porotu natoľko, že získal prvé miesto a cenu za najlepší voľný nápoj z espressa. Podával ho elegantným štýlom, na striebre, doladený ikebanou zo živých kvetov a nezabudol ani na sladké pokušenie. Toto všetko evokovalo harmóniu farieb, chutí a vôní.
Anna Králiková
