Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Gymnazisti nespokojní so stravou v škole si nechali donášať jedlo z reštaurácií

Vedenie prievidzskej školy donášku stravy zakázalo. Argumentuje, že žiaci tým porušujú hygienické normy. 

Časť prievidzských gymnazistov sa v jedálni odmieta stravovať. Časť prievidzských gymnazistov sa v jedálni odmieta stravovať. (Zdroj: Ilustračné foto Petit Press)

PRIEVIDZA. Na zlú kvalitu stravy v školskej jedálni sa už dlhodobo sťažuje časť študentov Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Situáciu so stravovaním preto vyriešili objednávkou jedál z blízkych reštaurácií. Škola im však tento spôsob zakázala. Dôvodom sú hygienické normy.

Jedlo im nechutí

„Kvalita jedla v našej jedálni vážne nie je dobrá, keď si to porovnáme s inými jedálňami. Za tie peniaze, aké platíme, sa dá oveľa lepšie najesť niekde inde. Preto sme sa to pokúšali vyriešiť inak,“ tvrdí jedna zo študentiek gymnázia Lenka, ktorá si jedlo objednávala z blízkych reštaurácií.

Skryť Vypnúť reklamu

„Neboli sme však v priebehu dvoch týždňov, čo sme si jedlo objednávali, upozornení, že konáme niečo zlé. Stále si nie sme istí, či vážne konáme niečo zlé. Nie je to ani v rozpore so školským poriadkom,“ vysvetlila.

Pokles stravníkov

Problémom podľa prevádzkovateľa stravovania v školskej jedálni spoločnosti Trikostav Prievidza je, že v minulosti varila štyri druhy jedál, pričom jedno z nich bolo vegetariánske. Na základe rozhodnutia odboru školstva Okresného úradu Trenčín však musí v zmysle vyhlášky o školskom stravovaní variť už len dva druhy jedál.

„Máme revoltu. Zaznamenali sme pokles stravníkov približne o 10 až 15 percent. Nechodia tí, ktorí sa stravovali na bezmäsitom jedle. Samozrejme, že chcú jesť, preto si začali objednávať donášku zvonku. Bolo to podľa mňa päťdesiat, šesťdesiat obedov. Zo zvyškov môže vzniknúť lokálna nákaza,“ povedala konateľka Trikostavu Janka Košecká.

Skryť Vypnúť reklamu

Problémom je hygiena

Vedenie školy spôsob stravovania formou donášky jedál študentom zakázalo. 

„Nie som žiaden odborník ani na odpady a už vôbec nie na hygienu. Mne sa zdá nehygienické, aby zatvorené polievky stáli dve vyučovacie hodiny, aby z lavice trčalo kuracie stehno a aby sa takéto odpady u nás množili. Tak som sa opýtala kompetentného, a to je regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorého riaditeľka mi celkom jednoznačne povedala, že to nekorešponduje s hygienickými normami a že za akýkoľvek problém v plnej miere nesiem zodpovednosť. Toto nie je miesto na freestyle, tu zákony platia a ja som povinná ich dodržiavať,“ vysvetlila riaditeľka gymnázia Eleonóra Porubcová. 

Študenti podľa slov gymnazistky Lenky dôvody opatrenia školy chápu, keďže proti nim hrajú určité zákony.  Ako však podotkla, mohla ich na to upozorniť skôr. 

Skryť Vypnúť reklamu

„V školskej jedálni sa začnem stravovať, ak sa tam kvalita jedál zlepší, ak nie, budeme sa stravovať inde, avšak už po vyučovaní,“ dodala.

Pripravujú petíciu

Trikostav, ako i vedenie školy chce o kvalite jedál so študentmi ešte hovoriť. Spoločnosť je aj prístupná k tomu, že by sa vrátila k vareniu štyroch druhov jedál, to však vyžaduje výnimku, prípadne zmenu legislatívy. Školská rada a vedenie gymnázia v tejto súvislosti pripravuje petíciu, ktorou chce docieliť zmenu vyhlášky o školskom stravovaní. Zároveň riaditeľka gymnázia požiadala o stretnutie s ministrom školstva Jurajom Draxlerom. 

Prievidzské gymnázium navštevuje okolo 980 študentov, v školskej jedálni sa stravuje asi päťsto z nich. 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  2. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  1. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 19 713
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 598
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 650
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 667
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 12 392
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 432
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 268
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 637
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 362
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 358
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Samosprávny kraj ponúka školské priestory na zriadenie odberových miest

Trenčiansky kraj je zriaďovateľom 38 stredných škôl v dvanástich mestách a jednej obci.

ilustračné foto

FOTO: Novorodeniatka z hornej Nitry

Prinášame vám prehľad narodených detičiek z hornej Nitry. Ich fotky boli zverejnené v MY Hornonitrianskych novinách.

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Mŕtvy muž otvoril rakvu a vrátil sa domov

Takmer 500 náhlych a najmä tragických úmrtí zachytil v Čiernej kronike 1770 – 1900 z Nového Mesta nad Váhom a okolia Jaroslav Kukuča z Bošáce.

Posledná cesta zosnulých v minulosti

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?