Gymnazisti nespokojní so stravou v škole si nechali donášať jedlo z reštaurácií

Vedenie prievidzskej školy donášku stravy zakázalo. Argumentuje, že žiaci tým porušujú hygienické normy. 

Časť prievidzských gymnazistov sa v jedálni odmieta stravovať. Časť prievidzských gymnazistov sa v jedálni odmieta stravovať. (Zdroj: Ilustračné foto Petit Press)

PRIEVIDZA. Na zlú kvalitu stravy v školskej jedálni sa už dlhodobo sťažuje časť študentov Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi. Situáciu so stravovaním preto vyriešili objednávkou jedál z blízkych reštaurácií. Škola im však tento spôsob zakázala. Dôvodom sú hygienické normy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedlo im nechutí

„Kvalita jedla v našej jedálni vážne nie je dobrá, keď si to porovnáme s inými jedálňami. Za tie peniaze, aké platíme, sa dá oveľa lepšie najesť niekde inde. Preto sme sa to pokúšali vyriešiť inak,“ tvrdí jedna zo študentiek gymnázia Lenka, ktorá si jedlo objednávala z blízkych reštaurácií.

SkryťVypnúť reklamu

„Neboli sme však v priebehu dvoch týždňov, čo sme si jedlo objednávali, upozornení, že konáme niečo zlé. Stále si nie sme istí, či vážne konáme niečo zlé. Nie je to ani v rozpore so školským poriadkom,“ vysvetlila.

Pokles stravníkov

Problémom podľa prevádzkovateľa stravovania v školskej jedálni spoločnosti Trikostav Prievidza je, že v minulosti varila štyri druhy jedál, pričom jedno z nich bolo vegetariánske. Na základe rozhodnutia odboru školstva Okresného úradu Trenčín však musí v zmysle vyhlášky o školskom stravovaní variť už len dva druhy jedál.

„Máme revoltu. Zaznamenali sme pokles stravníkov približne o 10 až 15 percent. Nechodia tí, ktorí sa stravovali na bezmäsitom jedle. Samozrejme, že chcú jesť, preto si začali objednávať donášku zvonku. Bolo to podľa mňa päťdesiat, šesťdesiat obedov. Zo zvyškov môže vzniknúť lokálna nákaza,“ povedala konateľka Trikostavu Janka Košecká.

SkryťVypnúť reklamu

Problémom je hygiena

Vedenie školy spôsob stravovania formou donášky jedál študentom zakázalo. 

„Nie som žiaden odborník ani na odpady a už vôbec nie na hygienu. Mne sa zdá nehygienické, aby zatvorené polievky stáli dve vyučovacie hodiny, aby z lavice trčalo kuracie stehno a aby sa takéto odpady u nás množili. Tak som sa opýtala kompetentného, a to je regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorého riaditeľka mi celkom jednoznačne povedala, že to nekorešponduje s hygienickými normami a že za akýkoľvek problém v plnej miere nesiem zodpovednosť. Toto nie je miesto na freestyle, tu zákony platia a ja som povinná ich dodržiavať,“ vysvetlila riaditeľka gymnázia Eleonóra Porubcová. 

Študenti podľa slov gymnazistky Lenky dôvody opatrenia školy chápu, keďže proti nim hrajú určité zákony.  Ako však podotkla, mohla ich na to upozorniť skôr. 

SkryťVypnúť reklamu

„V školskej jedálni sa začnem stravovať, ak sa tam kvalita jedál zlepší, ak nie, budeme sa stravovať inde, avšak už po vyučovaní,“ dodala.

Pripravujú petíciu

Trikostav, ako i vedenie školy chce o kvalite jedál so študentmi ešte hovoriť. Spoločnosť je aj prístupná k tomu, že by sa vrátila k vareniu štyroch druhov jedál, to však vyžaduje výnimku, prípadne zmenu legislatívy. Školská rada a vedenie gymnázia v tejto súvislosti pripravuje petíciu, ktorou chce docieliť zmenu vyhlášky o školskom stravovaní. Zároveň riaditeľka gymnázia požiadala o stretnutie s ministrom školstva Jurajom Draxlerom. 

Prievidzské gymnázium navštevuje okolo 980 študentov, v školskej jedálni sa stravuje asi päťsto z nich. 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 341
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 571
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 344
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 374
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 548
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 247
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 542
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Vladimír Šimko

Problémom je aj križovatka.


7
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Vodič prežil silný náraz do stromu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu