PRIEVIDZA. Všetky látky alebo výrobky vyvolávajúce alergie alebo neznášanlivosť, ktoré sa nachádzajú v uvarených jedlách v reštauráciách a jedálňach, by mali byť na jedálnych lístkoch uvedené v zátvorke priamo za názvom. Zákazník by sa mal k informáciám dostať rýchlo bez zbytočného listovania v ponuke.
V súčasnosti sa v jedálnych lístkoch označujú alergény číslami. Napríklad obilniny obsahujúce lepok - 1, vajcia - 3, mlieko - 7, orechy - 8, zeler – 9. Zákazník ich podľa čísla nájde v priloženom zozname. Tento spôsob informovania môže byť pre niektorých zákazníkov nedostatočný.
Nové nariadenie európskej legislatívy určilo prevádzkovateľom uvádzať slovom názvy potravín, ktoré vyvolávajú u ľudí alergické reakcie a nachádzajú sa v jedle.
Jedálne lístky kontrolujú
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prievidzi so sídlom Bojniciach dozerá na dodržiavanie zákona v okresoch Prievidza a Partizánske. Pracovníci úradu pravidelne kontrolujú zariadenia spoločného stravovania a reštaurácie. Špeciálne sa zameriavajú aj na označovanie hotových pokrmov v jedálnych lístkoch.
„Povinné informácie o alergénoch musia byť k dispozícii a ľahko dostupné, aby bol spotrebiteľ informovaný, že hotové jedlo obsahuje potraviny alebo látky spôsobujúce neznášanlivosť,“ informovala vedúca oddelenia hygieny výživy Darina Paulíková.
V rámci kontrol v zariadeniach spoločného stravovania úrad informoval prevádzkovateľov o ich povinnostiach označovať alergény v jedálnych lístkoch.
Presadzujú čísla
Vanda Zábojníková, ktorá má penzión na hlavnom cestnom ťahu v Nedožeroch-Brezanoch, si myslí, že rozpísanie alergénov v jedálnom lístku slovom za každým jedlom by zaberalo veľa miesta. Už teraz sú názvy jedál doplnené o preklady do anglického a nemeckého jazyka.
„Jedálny lístok obmieňame pravidelne niekoľkokrát do mesiaca, podľa aktuálnej ponuky. Alergény vypísané slovom by sme doplnili, náklady by sa nám nezdvihli, no lístok by bol neprehľadný,“ vysvetľuje.
Naopak, viac by zaplatili za prerobenie svojej ponuky v pizérii na Bojnickej ceste v Prievidzi. Prevádzkovateľka Zuzana Dvončová ponúka jedálny lístok na jednom papieri zaliatom v lamináte.
„Museli by sme vyrobiť nové jedálne lístky s väčším počtom strán. Keďže tabuľku s vysvetlením, ktoré číslo patrí ku ktorému alergénu, máme na každom jedálnom lístku, bolo by to zbytočné a náročné vypisovať alergény slovom,“ myslí si.
Vo viacerých oslovených reštauráciách nemajú problém pripraviť na požiadanie jedlá aj bez použitia niektorého z alergénov. Najčastejšie si zákazníci pýtajú bezlepkové pokrmy, kde nie je múka či cestoviny. Napríklad slepačiu polievku pripravia bez rezancov a ochutené mäso vypražia iba na oleji bez omáčky.
Podľa Paulíkovej na základe posledného usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR v Bratislave môžu čísla v jedálnych lístkoch uznávať, kým kompetentní nezapracujú doplnenie návrhu vyhlášky a nedajú nové nariadenie.
„Zmeny v označovaní alergénov v jedálnych lístkoch preto zatiaľ nevyžadujeme a akceptujeme pôvodnú číselnú formu,“ dodala.