Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Farmár spod Vtáčnika: Za dobrou bryndzou pôjdu ľudia na kraj sveta

Pri obci Kamenec pod Vtáčnikom sa nachádza Farma pod Vtáčnikom. Porozprávali sme sa s jej majiteľom Marekom Čepkom. 

(Zdroj: archív FPV)

Ako ste sa dostali k výrobe syrov a farmárčeniu?

Vyštudoval som ekonómiu, takže k poľnohospodárstvu som mal naozaj ďaleko. Súčasná rýchla doba je však plná nástrah, a to aj v podobe nie práve najkvalitnejších potravín, ponúkaných zo všetkých strán. Priviedlo ma to k myšlienkam,  ako skúsiť popri iných aktivitách zabezpečiť kvalitné potraviny pre svoju rodinu a ľudí vo svojom okolí.

Čo nasledovalo?

Rozhodli sme sa  vybudovať modernú farmu v krásnom prostredí pohoria Vtáčnik, kde zákazníci nájdu špičkové mliečne výrobky, ale zároveň si môžu oddýchnuť v spoločnosti dobrých ľudí, milých zvierat a krásnej prírody. To dnes podľa mňa ľuďom chýba a hľadajú to čoraz viac.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa vám darí? Výrobou akých výrobkov sa na Farme pod Vtáčnikom zaoberáte?

Sme len na začiatku. Farmu som prebral pred dvomi rokmi. Podstatou pre nás je mať kvalitný chov oviec francúzskeho plemena Lacaune a kráv plemena slovenské strakaté. Na to prirodzene nadväzuje moderné spracovanie mlieka formou elektrického dojenia a výroba syrov vo vysoko hygienických podmienkach. Čistota a hygiena sú nevyhnutné predpoklady kvality, ktorá je pre nás prvoradá. Zákazníci sú dnes nároční a nás teší, že im vieme vyhovieť.

Povedzme si viac o vašej ponuke...

Na Farme pod Vtáčnikom sa špecializujeme na tradičné slovenské výrobky z ovčieho mlieka. Vyrábame čerstvý ovčí syr, údený ovčí syr na bukovom dreve, ovčiu bryndzu a ovčiu žinčicu. Tento rok sme začali ponúkať aj výrobky z kravského mlieka, a to syrové nite a náš úplne nový produkt – kravské nepasterizované syry, ktoré by raz mali byť hlavným produktom Farmy pod Vtáčnikom. Ide o trojmesačné syry, ktoré zatiaľ zrejú v pivnici u mojich rodičov vo Veľkých Uherciach. Chceme však robiť zrejúce syry aj z ovčieho mlieka. Je to produkt na Slovensku nie veľmi obvyklý, tradíciu má skôr vo Francúzsku a Taliansku. Spolupracujeme s jedným mladým syrárom, ktorý dvanásť rokov vyrába syry na  talianskej farme a delí sa s nami o získané know-how.

Skryť Vypnúť reklamu

Ktoré mliečne výrobky ľudom chutia najviac?

Čerstvý a údený ovčí syr sú klasikou s dôležitým miestom v jedálničku našich zákazníkov. Ovčia bryndza je zasa fenoménom, o ktorom by som vedel dlho rozprávať. Ľudia sú ochotní ísť po ňu aj na kraj sveta. U nás potom ocenia, že vyrábame iba stopercentné výrobky, čo je dnes naozaj výnimočné. Na kravských syrových nitiach a ovčej žinčici sú niektorí zákazníci snáď závislí. A veľký potenciál vidíme v zrejúcich syroch, ktoré oslovujú najmä gurmánov.

Ako hodnotíte záujem ľudí o vaše syry?

Záujem je naozaj veľký, a nás to úprimne teší. Starostlivosť o zvieratá a výroba syrov je naozaj ťažká práca. Ľudia si však čoraz viac uvedomujú, že investícia do jedla je investíciou do ich zdravia. Mliečne výrobky z hypermarketov za najnižšie možné ceny častokrát neobsahujú žiadne mlieko, len rastlinné tuky. Je to absurdné a vrcholne nepoctivé zavádzanie zákazníka.

Skryť Vypnúť reklamu

Ponúkate zákazníkom iba mliečne výrobky, alebo aj niečo iné?

V ponuke máme aj jahňacie mäso zo zvierat, odchovaných na mlieku. Kvalitou je jahňacina vynikajúcim mäsom, ktoré začína Slovákom opäť veľmi chutiť , a to ani nehovorím o pozitívnych účinkoch na ľudské zdravie. Na farme  chováme aj mladé býky s  mäsom v bio kvalite. A nemôžem zabudnúť ani na horský med,  ktorý zbierajú naše včely na krásnych lúkach pod Vtáčnikom.

Kde sa vidíte o dva až tri roky?

Naším cieľom je produkovať poctivé výrobky a vybudovať z Farmy pod Vtáčnikom miesto, kde ľudia nájdu kvalitné potraviny a príjemné miesto na relax. Už na budúci rok chceme ponúknuť lepšie možnosti agroturistiky, pripravujeme jazdecký klub pre deti a plánujeme víkendové akcie typu „Navarme na farme“, kde sa ľudia najedia bryndzových halušiek či pečenej baraniny pri dobrej hudbe a zábave. Najdôležitejšie však naďalej bude ponúkať pestrú paletu kvalitných syrov, dobrého mäsa a ďalších potravín. Nie nadarmo hovorili naši predkovia, že každý by mal mať vlastného doktora, syrára, mäsiara a včelára.

PR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  2. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  3. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  4. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  9. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  2. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  8. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  9. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  10. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 871
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 14 255
  3. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 862
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 767
  5. Aká je chémia vôní 9 485
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 357
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 723
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 611
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 136
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 7 560
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Na Bojnický zámok zavíta svätý Mikuláš, múzeum bude otvorené dlhšie

Mikuláš sa s deťmi rád odfotí, porozpráva, a tým poslušným odovzdá sladký balíček

Bojnický zámok

Mikuláš pozdraví deti počas sprievodu mestom

Svätý Mikuláš zavíta i do Prievidze.

Ilustračné foto.

Polícia apeluje na chodcov a cyklistov, aby nosili reflexné prvky

Neosvetlený cyklista i chodec na ceste bez reflexných prvkov je v tomto období veľkým rizikom.

Prievidza plánuje hospodáriť s rozpočtom vo výške viac ako 42 miliónov eur

Mesto Prievidza plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 42 miliónov eur.

Ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na stanici v Nitre napadli muža po tom, ako upozornil na rúško

Incident sa stal v čakárni na autobusovej stanici.

Zdravotná sestra z Čadce prekonala COVID-19: Myslela som si, že zomriem

Pri pociťovaní príznakov sa začala liečiť sama. Bola to chyba.

Aktualizované o vyjadrenie Park Snow Donovaly a predsedu NR SR

Na Donovaloch otvorili lyžiarsku sezónu. Nie je jasné, ako dlho potrvá

Minister Doležal konštatoval, že minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská. Na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny.

AKTUÁLNE: V Čadci našli ďalších utečencov

Ich strastiplná cesta sa skončila na Kysuciach.

Už ste čítali?