Piatok, 18. september, 2020 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Farmár spod Vtáčnika: Za dobrou bryndzou pôjdu ľudia na kraj sveta

Pri obci Kamenec pod Vtáčnikom sa nachádza Farma pod Vtáčnikom. Porozprávali sme sa s jej majiteľom Marekom Čepkom. 

(Zdroj: archív FPV)

Ako ste sa dostali k výrobe syrov a farmárčeniu?

Vyštudoval som ekonómiu, takže k poľnohospodárstvu som mal naozaj ďaleko. Súčasná rýchla doba je však plná nástrah, a to aj v podobe nie práve najkvalitnejších potravín, ponúkaných zo všetkých strán. Priviedlo ma to k myšlienkam,  ako skúsiť popri iných aktivitách zabezpečiť kvalitné potraviny pre svoju rodinu a ľudí vo svojom okolí.

Čo nasledovalo?

Rozhodli sme sa  vybudovať modernú farmu v krásnom prostredí pohoria Vtáčnik, kde zákazníci nájdu špičkové mliečne výrobky, ale zároveň si môžu oddýchnuť v spoločnosti dobrých ľudí, milých zvierat a krásnej prírody. To dnes podľa mňa ľuďom chýba a hľadajú to čoraz viac.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sa vám darí? Výrobou akých výrobkov sa na Farme pod Vtáčnikom zaoberáte?

Sme len na začiatku. Farmu som prebral pred dvomi rokmi. Podstatou pre nás je mať kvalitný chov oviec francúzskeho plemena Lacaune a kráv plemena slovenské strakaté. Na to prirodzene nadväzuje moderné spracovanie mlieka formou elektrického dojenia a výroba syrov vo vysoko hygienických podmienkach. Čistota a hygiena sú nevyhnutné predpoklady kvality, ktorá je pre nás prvoradá. Zákazníci sú dnes nároční a nás teší, že im vieme vyhovieť.

Povedzme si viac o vašej ponuke...

Na Farme pod Vtáčnikom sa špecializujeme na tradičné slovenské výrobky z ovčieho mlieka. Vyrábame čerstvý ovčí syr, údený ovčí syr na bukovom dreve, ovčiu bryndzu a ovčiu žinčicu. Tento rok sme začali ponúkať aj výrobky z kravského mlieka, a to syrové nite a náš úplne nový produkt – kravské nepasterizované syry, ktoré by raz mali byť hlavným produktom Farmy pod Vtáčnikom. Ide o trojmesačné syry, ktoré zatiaľ zrejú v pivnici u mojich rodičov vo Veľkých Uherciach. Chceme však robiť zrejúce syry aj z ovčieho mlieka. Je to produkt na Slovensku nie veľmi obvyklý, tradíciu má skôr vo Francúzsku a Taliansku. Spolupracujeme s jedným mladým syrárom, ktorý dvanásť rokov vyrába syry na  talianskej farme a delí sa s nami o získané know-how.

Skryť Vypnúť reklamu

Ktoré mliečne výrobky ľudom chutia najviac?

Čerstvý a údený ovčí syr sú klasikou s dôležitým miestom v jedálničku našich zákazníkov. Ovčia bryndza je zasa fenoménom, o ktorom by som vedel dlho rozprávať. Ľudia sú ochotní ísť po ňu aj na kraj sveta. U nás potom ocenia, že vyrábame iba stopercentné výrobky, čo je dnes naozaj výnimočné. Na kravských syrových nitiach a ovčej žinčici sú niektorí zákazníci snáď závislí. A veľký potenciál vidíme v zrejúcich syroch, ktoré oslovujú najmä gurmánov.

Ako hodnotíte záujem ľudí o vaše syry?

Záujem je naozaj veľký, a nás to úprimne teší. Starostlivosť o zvieratá a výroba syrov je naozaj ťažká práca. Ľudia si však čoraz viac uvedomujú, že investícia do jedla je investíciou do ich zdravia. Mliečne výrobky z hypermarketov za najnižšie možné ceny častokrát neobsahujú žiadne mlieko, len rastlinné tuky. Je to absurdné a vrcholne nepoctivé zavádzanie zákazníka.

Skryť Vypnúť reklamu

Ponúkate zákazníkom iba mliečne výrobky, alebo aj niečo iné?

V ponuke máme aj jahňacie mäso zo zvierat, odchovaných na mlieku. Kvalitou je jahňacina vynikajúcim mäsom, ktoré začína Slovákom opäť veľmi chutiť , a to ani nehovorím o pozitívnych účinkoch na ľudské zdravie. Na farme  chováme aj mladé býky s  mäsom v bio kvalite. A nemôžem zabudnúť ani na horský med,  ktorý zbierajú naše včely na krásnych lúkach pod Vtáčnikom.

Kde sa vidíte o dva až tri roky?

Naším cieľom je produkovať poctivé výrobky a vybudovať z Farmy pod Vtáčnikom miesto, kde ľudia nájdu kvalitné potraviny a príjemné miesto na relax. Už na budúci rok chceme ponúknuť lepšie možnosti agroturistiky, pripravujeme jazdecký klub pre deti a plánujeme víkendové akcie typu „Navarme na farme“, kde sa ľudia najedia bryndzových halušiek či pečenej baraniny pri dobrej hudbe a zábave. Najdôležitejšie však naďalej bude ponúkať pestrú paletu kvalitných syrov, dobrého mäsa a ďalších potravín. Nie nadarmo hovorili naši predkovia, že každý by mal mať vlastného doktora, syrára, mäsiara a včelára.

PR

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  2. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Home (ale aj) Office
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  10. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  1. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  2. Poznanie
  3. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  5. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  6. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  7. Pomohli sme tým, ktorí pomáhali
  8. Cenovo dostupná autokamera Mio a pritom sa skvelými funkciami
  9. Nová služba v Prešove – celoročný bezplatný zber elektroodpadu
  10. Prečo sa kanalizácia v našich mestách upcháva, keď prší?
  1. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 28 696
  2. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 27 172
  3. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 20 290
  4. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 15 196
  5. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 13 297
  6. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 11 809
  7. Zažite liečivú silu minerálnych vôd. Obľubovali ich aj králi 10 261
  8. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 10 238
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 961
  10. Edícia autorov denníka SME: Malá kniha o zvieratách 3 8 375
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Pre nočný beh úplne uzatvoria niektoré ulice v meste

Večerný beh Prievidzou prinesie dopravné obmedzenia. Vodiči sa počas trvania podujatia Brose Night Run v sobotu (19. 9.

V Liešťanoch nanovo osadili pamätnú tabuľu

V uplynulých dňoch na Obecnom úrade s kultúrnym domom v Liešťanoch nanovo osadili pamätnú tabuľu, ktorá má budúcim generáciám pripomínať, akú obeť museli priniesť aj občania obce Liešťany za vybojovanú slobodu.

KOMERČNÝ ČLÁNOK

FOTO+VIDEO: Revízor Lukáš Latinák vyčaril úsmevy cestujúcim v modrých autobusoch

V strede týždňa cestujúcich v Prievidzi a okolí navštívil nezvyčajný revízor. S kovbojským klobúkom a rúškom na tvári im lístky skontroloval obľúbený herec Lukáš Latinák.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

SPRÁVU SME AKTUALIZOVALI o odpovede z nemocnice Svet zdravia

Viacerým zdravotníkom žiarskej nemocnice potvrdili koronavírus

V žiarskej nemocnici sprísnili opatrenia.

Na hornej Orave sprísňujú pravidlá: Na svadbe môže byť len 30 ľudí

Hygienici rozhodli, že v Trstenej a Tvrdošíne môže byť na svadbe maximálne 30 ľudí.

Už ste čítali?