KANIANKA. Hornonitrianske múzeum v Prievidzi v spolupráci s Kultúrnym domom v Kanianke pripravuje na zajtra 13. septembra o 15. hodine stretnutie priaznivcov dobrého jedla. Ochutnať špeciality zo zemiakov a tiež sa dozvedieť informácie o tejto plodine sa budete môcť na terase Kultúrneho domu v Kanianke.
Pevný základ jedálneho lístka na hornej Nitre v minulosti tvorili polievky s chlebom. Jedávali sa na raňajky, na obed i večeru. Ako druhé jedlo boli často podávané zemiaky pripravované na viacero spôsobov. Zemiaky tvorili základ mnohých jedál, predovšetkým kaší a s pridaním pochutín aj zemiakových placiek, pražienok, halušiek i sladučkých šúľancov či lokší.
"Práve hľuzy ľuľka zemiakového, ich pôvod, cesta na každodenný stôl a do žalúdkov Európanov i varianty jeho využitia v našských podmienkach budú hlavnou témou tohto šiesteho pokračovania tradičnej spolupráce nášho múzea s Kultúrnym domom v Kanianke," uviedla Lucia Mellová z múzea v Prievidzi.
O uvedenej plodine sa dozviete na Hornonitrianskych dobrotách prostredníctvom obrazovej prezentácie "Ako sa kedysi varilo a jedlo na hornej Nitre".
Pripravená bude aj ochutnávka tradičných jedál "Ľuľok zemiakový na tanieri", ktorých základom budú hľuzy ľuľka zemiakového, teda zemiakov. Kulinárske podujatie doplnia aj vystúpenia folkloristov.