Prievidzskí hygienici našli v zmrzline zakázané farbivá aj veľa baktérií

Predajcovia zmrzliny na hornej Nitre sú pod drobnohľadom kontrolórov, za nedostatky im hrozia sankcie. 

Napriek trom nálezom je podľa hygienikov zmrzlina na hornej Nitre kvalitná. Napriek trom nálezom je podľa hygienikov zmrzlina na hornej Nitre kvalitná. (Zdroj: ilustračné foto Petit Press)

PRIEVIDZA. Zmrzlina je neoddeliteľnou súčasťou letných dní, mnohí sezónni prevádzkovatelia otvorili svoje predajne už v marci. Predávať zmrzlinu budú do októbra, kedy im sezóna končí.

Každý predajca sa musí počas leta podrobiť niekoľkým hygienickým kontrolám. V okresoch Prievidza a Partizánske ich vykonávajú zamestnanci Regionálnho úradu verejného zdravotníctva v Prievidzi so sídlom v Bojniciach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tri vzorky nevyhoveli

Tento rok počas 28 kontrol zistili tri nedostatky. Odobrali a vyšetrili celkovo päťdesiat vzoriek zmrzliny.

SkryťVypnúť reklamu

Ako informovala Darina Paulíková z úradu, „v dvoch vzorkách vyšetrovaných chemicky sme našli azofarbivá, ktoré nie sú v zmrzlinách povolené.“

Ďalšia vzorka, ktorá nevyhovela mikrobiologickým požiadavkám podľa Potravinového kódexu SR, obsahovala zvýšené množstvo koliformných baktérií.

„Ide o črevné baktérie, ktoré sa bežne nachádzajú v čreve ľudí a živočíchov. Do zmrzliny sa mohli dostať nedodržaním zásad osobnej hygieny. Mikroorganizmami mohli byť kontaminované suroviny, ktoré sa používajú na výrobu zmrzliny, alebo mohlo dôjsť ku kontaminácii hotovej zmrzliny počas jej predaja, napríklad znečisteným náradím, nečistými rukami. Baktérie môžu u citlivých ľudí vyvolať hnačkové ochorenie,“ objasnila Paulíková.

Tieto tri prípady hygienici naďalej posudzujú a na základe výsledkov laboratórnych rozborov predajcom uložia sankcie v zmysle zákona o priestupkoch.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalitná zmrzlina

Ostatné kontroly sa obišli bez zistených pochybení, podľa Paulíkovej je kvalita zmrzliny a úroveň jej predaja veľmi dobrá. „V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa určite zlepšuje.“

Z dávnejšej minulosti známe prípady, kedy sa v zmrzline objavila salmonela, sa za posledných desať rokov na hornej Nitre nezopakovali.

V regióne predávajú zmrzlinu zväčša dlhoroční prevádzkovatelia, ktorí vedia, čo smú a čo nie. Okrem toho ich aj kontrolóri pravidelne upozorňujú na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu a predaj zmrzliny.

Každá prevádzka pred sezónou musí získať od hygienikov povolenie na predaj zmrzliny. Tí v prevádzke vykonajú úvodnú kontrolu, počas ktorej zistia pripravenosť predajcu. Sledujú úpravu priestorov, vybavenie technologickým zariadením, zabezpečenie pitnej vody a podobne.

SkryťVypnúť reklamu

„Počas celej sezóny chodíme na kontroly pravidelne raz za mesiac alebo dva, v závislosti od umiestnenia prevádzky, od toho, či v nej boli v minulosti zistené nedostatky, ale aj od toho, či sa v prevádzke zmrzlina len predáva alebo aj vyrába,“ povedala Paulíková.

Kontrolóri preverujú platné rozhodnutia úradu, dodržiavanie osobnej hygieny pracovníkov, suroviny a potraviny, hygienickú úroveň predaja zmrzliny, jej označovanie a overovanie doby predaja. 

 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 227
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 539
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 302
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 474
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 493
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 214
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 616
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 514
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Vladimír Šimko

Problémom je aj križovatka.


6
Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Žilinské Sladkosti pre hostí o tom presviedčajú už 10 rokov.


Vodič prežil silný náraz do stromu.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu