Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Salaš HOŤAPO ponúkal iba halušky

Ak sa Slováka spýtate, ktoré jedlo typické pre našu krajinu by odporučil ochutnať cudzincom, väčšina by bez zaváhania odpovedala: bryndzové halušky.


Na stoloch slovenských domácností sa objavujú už dlhé roky. Napriek tomu, že na ich prípravu netreba veľa surovín a ingrediencií (možno práve preto sa pripravovali aj v minulosti v chudobných rodinách) predsa sú chutné. Samozrejme, ak sú dobre pripravené. Na halušky vsadili aj v Obecnom kultúrnom stredisku v Kanianke.

Riaditeľ strediska Viliam Kurbel prišiel s myšlienkou, otvoriť na dva dni v priestoroch kanianskeho domu kultúry salaš. „Nazvali sme ho HOŤAPO, čo znamená, že budova domu kultúry bola pred pár rokmi ´HOrko ŤAžko POstavená´. Skutočný salaš pripomínali rôzne staré riady a ďalšie veci, ktoré nesmeli kedysi v kuchyniach chýbať. Keďže v našom salaši je halušková párty, ponúkali sme len halušky, ale až desať rôznych druhov. K nim, samozrejme, podľa požiadaviek ľudí, aj zákvas, kefír či cmar. Chceli sme, aby si v príjemnom prostredí starší zaspomínali na minulé roky a mladší, aby zistili, ako to kedysi vyzeralo v kuchyniach našich starých mám. Aj preto sme s členkami folklórneho súboru Košovan pripravili vystúpenie, v ktorom v ľudových krojoch predviedli, ako sa kedysi halušky pripravovali.“ Halušková párty sa stretla, aj na prekvapenie organizátorov, s obrovským úspechom, napriek tomu, že ju pripravili po prvý raz. Počas dvoch dní na ňu zavítalo množstvo ľudí, predovšetkým domácich Kaniančanov. Okrem snáď najtradičnejších bryndzových halušiek si mohli dať aj tvarohové, kapustové, vajíčkové, bačovské, smotanové, strapačky, syrokrémové, MIX s viacerých druhov alebo čľapkavé. Ako sme sa dozvedeli, sú to halušky, ktoré „plávajú“ v zmesi mlieka a smotany.

Vo veľkom množstve návštevníkov salaša HOŤAPO bola aj rodina Poláčeková z Kanianky. „Sme nadšení z toho nápadu. Veríme, že sa stane takáto halušková párty v našej obci tradíciou, pričom by sa mohla striedať s ochutnávkou iných tradičných slovenských jedál,“ pochvaľoval si pán Rudolf. Vyskúšal viaceré druhy halušiek, keďže si dal na tanier naložiť MIX. „Boli skvelé. Mali len jednu chybu, zjedol by som ešte štyrikrát viac,“ dodal so smiechom pán Rudolf. Spokojná bola aj jeho manželka pani Mária, ktorá sa priznala, že halušky varí doma často. „Takisto ako v salaši HOŤAPO, ani ja nepripravujem len jeden druh halušiek, ale viacero. Bez problémov a veľmi dobre ich vie navariť aj manžel.“
Halušková párty však nebola ojedinelým podujatím týchto dní v Kanianka. Tento víkend sa v priestoroch domu kultúry podávali rôzne alko aj neaolko miešané nápoje. Opäť nechýbala ukážka ich miešania, či populárna barmanská show.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  7. Pomáhajte čítaním
  8. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 607
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 21 946
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 230
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 482
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 854
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 828
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 981
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 766
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 332
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

FOTO: Pri požiari kuchyne zasahovali hasiči v dýchacích prístrojoch

Hasiči požiar zlikvidovali pomocou vysokotlakového prúdu.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Dobrovoľníci z Klubu priateľov CO Prievidza dostanú od mesta dotáciu

Dobrovoľníci z Klubu priateľov CO Prievidza dostanú od prievidzskej radnice financie na zabezpečenie pomoci v rámci druhej vlny pandémie nového koronavírusu.

Dobrovoľníci z klubu Civilenj ochrany

V nedeľu pribudlo cez 1300 nakazených, takmer 140 v Trenčianskom kraji

Na Slovensku pribudlo v nedeľu 1312 nakazených z 6175 testovaných. Potvrdili ďalšie úmrtia.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?