ých a reštauračných služieb, vrátane Mc Donald´s. Podrobnejšie informácie pre Prieboj poskytla Eva Krivošíková z oddelenia sprostredkovateľských služieb Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi. „O prácu sa môžu uchádzať záujemcovia do 40 rokov veku. Nakoľko ide o stážový pobyt a táto veková kategória je daná v medzivládnej dohode medzi SR a SRN na základe ktorej sa tento projekt realizuje. Uchádzač musí spĺňať aj ďalšie podmienky: bezúhonnosť, veľmi dobrá znalosť nemeckého jazyka, v ňom budú i pohovory. Zúčastniť na nich sa môžu absolventi hotelovej školy, stredných odborných učilíšť v odbore kuchár, čašník, servírka, predavači a predavačky, s maturitou i bez nej, z odboru podnikový manažment poľnohospodárskych škôl, z obchodných akadémií. O prácu v Nemecku sa môžu uchádzať aj občania, ktorí nemajú potrebné vzdelanie, ale súvisle tri roky pracovali v gastronómii, prípadne minimálne trikrát sezónne v Nemecku v tej istej oblasti. Evidencia na úrade práce nie je podmienkou. Súčasne s výberovými pohovormi do gastronómie sa uskutočnia aj pohovory pre profesie zámočník, zvárač, autolakovač, murár, tesár, maliar, štukatér, poľnohospodárov, opatrovateľ koní, fyzioterapeut, ošetrovateľka chorých, pekár, mäsiar.“
Okrem vekovej hranice, bezúhonnosti, jazykových znalostí, vrátane odbornej terminológie, musia uchádzači spĺňať ďalšie podmienky. Vzdelanie a prax v odbore, o ktorý žiadajú, nesmú byť dlhodobo nezamestnaní. Podrobnejšie informácie získajú záujemcovia na prievidzskom úrade práce u Evy Krivošíkovej. Potom vykonajú písomný test v nemeckom jazyku, pokiaľ aspoň na 50 % uspejú, dostanú tlačivo o sprostredkovanie jednoročného zamestnania v Nemecku. Priložiť budú musieť aj potrebné doklady, pohovory budú vo februári v Bratislave – v nemčine.