„Až dvadsaťšesť účastníkov kurzu bolo z našej školy,“ povedala pre Prieboj zástupkyňa riaditeľa školy pre praktické vyučovanie Helena Beňačková a dodala: „O kurz je medzi našimi žiakmi obrovský záujem. Absolvovali ho študenti hotelovej akadémia, žiaci zo študijného odboru čašník – servírka, ale aj z učebných odborov príprava jedál a pohostinstvo. V minulom školskom roku sme pripravili päť kurzov, v ktorých sa základom pre prípravu miešaných nápojov učilo 136 mladých ľudí. Ich uplatnenie je samozrejme v praxi, pri práci v baroch, či iných zariadeniach, no naši žiaci pravidelne chodia aj na barmanské súťaže a robia dobré meno našej škole.“
Barmanské kurzy v Prievidzi pravidelne vedie samotný prezident Barmanskej asociácie Slovenska Jozef Roth. Ako nám prezradil, kurz síce trvá len päť dní, no je to dostatočný čas na to, aby žiaci získali potrebné zručnosti. „Už na tretí deň pripravujú miešané nápoje úplne sami. Na konci kurzu ich čaká písomný test a samozrejme praktická príprava nápojov. Tí, ktorí to zvládnu, získajú certifikát o absolvovaní kurzu,“ vysvetlil J. Roth.
O Slovenských barmanov je v posledných rokoch veľký záujem predovšetkým v zahraničí. Tam nachádzajú aj skutočné uplatnenie. „Je pravda, že barmanská škola z tzv. východnej Európy prežíva v tomto období vo svete obrovský boom. Myslím si, že mladí prievidzskí barmani, ktorí absolvovali októbrový kurz boli veľmi šikovní. Ak sa budú barmanstvu venovať aj ďalej, určite nájdu aj oni uplatnenie v zahraničí,“ dodal J. Roth.
Vzhľadom na záujem študentov chcú v A-klube pripraviť do konca tohto školského roku ešte asi tri barmanské kurzy.