Pätica porotcov z každého z nich zjedla aspoň kúsok, aby zistila ich chuťové vlastnosti. „Vývoj technológie pečenia koláčov ide neustále dopredu, no naše gazdinky si udržiavajú svoje tradičné suroviny a postupy pri pečení,“ hodnotil predseda poroty Juraj Baláž a dodal, že aj tentoraz sa objavili na súťaži nové chute, kombinácie a vylepšené receptúry.
Prvenstvo si nakoniec z Kanianky odniesla Mária Mokrá z Nedožier-Brezian za Netradičný závin. Jozefína Maslíková z Handlovej skončila vďaka Kysnutým rožkom na druhom mieste, s tvarohovo-lekvárovým kysnutým koláčom bodovala na tretej priečke Lívia Valová z Prievidze a na štvrtom Anna Bieliková z Kanianky s Orechovým závinom. Víťazka bola svojím triumfom zaskočená: „Nečakala som to. Keď prezradím, že som k pečeniu dlho nemala vzťah, dokonca mi ani sladké veľmi nechutilo, asi mi neuveríte. No keď prišli deti a sladký manžel, dostala som sa aj k pečeniu koláčov,“ zdôverila sa nám M. Mokrá. Recept na Netradičný závin získala od svojej kolegyne. A čím je netradičný? „Ťažko povedať. Svojím tvarom, pracovným postupom pri pečení, či surovinami. Myslím si, že je to veľmi starý recept, pretože sa v ňom používa klasická masť, či sóda bicarbona. Vlastne všetky suroviny sú veľmi ľahko dostupné, každý ich má doma v komore.“
Obrovským prekvapením bola Lívia Valová na tretej priečke. Má totiž len štrnásť rokov. Pre Prieboj prezradila, že k pečeniu sa dostala už ako dieťa vďaka starkej z Nitrianskych Sučian a babičke z Malej Lehôtky. „Dodnes ma to baví a veľmi rada pečiem. A to nielen koláče, ale aj rôzne bublaniny.“ Celý recept na Tvarohovo-lekvárový kysnutý koláč nám síce nepovedala, ale prezradila, že porotu určite zaujala chuť cesta. „Nie je to klasické kysnuté cesto, pretože do neho napríklad vôbec nejdú vajíčka, ale pridáva sa do neho smotana. O takéto vylepšenie cesta sa postarala moja starká.“