Streda, 18. september, 2019 | Meniny má Eugénia

Novým postrachom majiteľov reštaurácií je odpad

Majitelia reštauračných zariadení majú hlavu v smútku, dôvodom sú poplatky za odpad.


Hoci nová legislatíva upravujúca sadzby za zber a odvoz komunálneho odpadu je v platnosti od 1. júla tohto roku, väčšina z nich si jej následky uvedomila len nedávno, v momente, keď obdržali tzv. výzvu na podanie priznania k odpadom. Spleť tabuliek a koeficientov niektorých z nich doviedla až na mestský úrad, kde o výpočet požiadali radšej niekoho kompetentného. „Vyzerá to hrozne komplikovane, v podstate však ide o jednoduchý princíp. Nie je dôležitý počet zamestnancov, ale počet miest pre zákazníkov. Ten potom vynásobíte počtom dní v roku a stanoveným koeficientom. Keď som však videl výsledok, bol som v šoku, a tak som s tým radšej zašiel na úrad, nech mi to spočítajú oni. Bohužiaľ, vyšlo im rovnaké číslo,“ hovorí jeden z prievidzských podnikateľov, ktorý po hrozivom výpočte dospel k ešte hrozivejšej sume. Za uplynulých šesť mesiacov by mal za odpad vyprodukovaný vo svojich dvoch prevádzkach zaplatiť viac ako 69 tisíc korún. „To je predsa likvidačné nariadenie,“ dodáva pohoršene.

Ako sme však vzápätí zistili na mestskom úrade, toto „likvidačné nariadenie“ zákonodarcovia prijali s celkom pozitívnym úmyslom. „Vysoké poplatky za zber a likvidáciu komunálneho odpadu majú majiteľov reštauračných zariadení motivovať k tomu, aby vyprodukovaný odpad separovali,“ vysvetlila nám Monika Šnircová z odboru životného prostredia MsÚ v Prievidzi. Riešením pre spomínanú skupinu podnikateľov je podľa jej slov množstvový zber. Jeho oficiálna definícia v preklade do „ľudskej“ reči znamená, že podnikateľ platí len za toľko kilogramov odpadu, koľko vyprodukuje. Počet kilogramov sa vynásobí koeficientom 3,3, a tak je výsledná suma celkom prijateľná. Podmienkou však je, aby v podniku odpad separovali. Keď sa totiž oddelí sklo, plasty, papier a kov, do kontajnera poputuje naozaj len zanedbateľné množstvo odpadu. „Pri množstvovom zbere musí byť objem vyprodukovaného odpadu merateľný, to znamená, že každý majiteľ reštauračného zariadenia bude mať vlastnú nádobu, ktorú musí zabezpečiť pred neoprávnenou manipuláciou či odcudzením. K dispozícii sú 110, 240 a 1100-litrové kontajnery, ktoré potom v dohodnutom intervale, najmenej však raz za dva týždne, odvážajú pracovníci Tezasu na skládku,“ hovorí M. Šnircová.

Táto alternatíva sa väčšine majiteľov pozdáva, a tak si podávajú žiadosti o množstvový zber. „Aj ja som si ju podal, veď separujeme už takmer štyri roky. Mám zmluvu s firmou Hapece – Peter Haulík. Ako mi však povedali na úrade, je zbytočná. Mesto mi doklad od tejto firmy neuzná,“ rozhorčene pokračuje majiteľ kaviarne. Podobne ako on, so spomínanou firmou spolupracuje aj ďalších 29 prevádzok v meste. Pán Haulík je zástancom názoru, že separovaný zber by ľudí nemal obťažovať, inak nad dobrým úmyslom zvíťazí ich pohodlnosť. Preto dal majiteľom k dispozícii drôtené koše na sklo, ktoré pravidelne od nich vykupuje za dohodnutú sumu a odváža ho do Nemšovej. Príležitostne berie aj papier či hliníkové plechovky. „Po novele zákona o odpadoch vstúpil do platnosti paragraf, podľa ktorého môže vykonávať zber, zhodnocovanie alebo inak nakladať s komunálnymi odpadmi len firma, ktorá má s mestom či obcou uzatvorenú zmluvu. Pán Haulík ju zatiaľ nemá a v Prievidzi je momentálne jedinou oprávnenou organizáciou spoločnosť Tezas,“ dodáva M. Šnircová.

Majitelia reštauračných zariadení teda zatiaľ na výber nemajú. Ak nechcú platiť vysoké poplatky, musia odpad separovať do vriec a tie odvážať do zberného dvora Tezasu. Tam im suroviny odvážia, odber potvrdia a s týmto dokladom sa potom budú pravidelne preukazovať na mestskom úrade. Tak káže zákon. „Ani pri tomto spôsobe veľmi neušetrím. Také množstvo skla a plastov nemôžem skladovať v prevádzke, a tak budem na pravidelné odvážanie vyseparovaného odpadu potrebovať ďalšie auto a človeka, ktorý mi to bude zabezpečovať,“ sťažuje si podnikateľ. Bohužiaľ, inú alternatívu už nemá, lebo kontajnery na sklo a plasty zatiaľ Tezas právnickým osobám neprideľuje. Nepomôžu si, ani keď si kúpia vlastné nádoby, lebo v takom prípade ich zase Tezas neodvezie. „My konáme len v zmysle komisionárskej zmluvy s mestom. Ak však vezmeme do úvahy cenu jedného kontajnera na sklo či plasty, ktorá sa pohybuje okolo 13,5 tisíca korún, je otázne, kde by mesto zobralo peniaze na ich zakúpenie pre 70 reštaurácií, ktoré žiadajú o množstevný zber,“ tvrdí Anton Pračko, vedúci odpadového hospodárstva Tezasu a dodáva, že akékoľvek rozhodnutie v tomto smere patrí výlučne do kompetencií mesta.

Vysoké poplatky za odpad si za druhý polrok roku 2004 väčšina majiteľov reštauračných zariadení pravdepodobne zaplatí tak či onak, pretože lehota na schválenie žiadosti o množstvový zber je 90 dní. Ak si ju podali len teraz, vlastný kontajner získajú najskôr v decembri. Dovtedy sa budú musieť zmieriť s tým, že smeti ich tento rok vyjdú poriadne draho. Potom zase budú musieť dúfať v to, že podmienky na separovaný zber raz budú pre nich výhodnejšie. I keď, mesto si svoju povinnosť podľa zákona splnilo – vytvorilo zberný dvor. Zákon však hovorí, že separovať musí každý. To, že separovanie odpadu za takýchto okolností nie je pre majiteľov reštaurácií vôbec výhodné ani motivujúce, zatiaľ trápi len ich samých...

Pozn.: V čase redakčnej uzávierky sme sa dozvedeli, že firma Hapece podpísala zmluvu s Tezasom o prevzatí siete reštaurácií, od ktorých predtým odoberala sklo, papier a kovy. „Vzdal som sa tejto činnosti z ekonomických i zdravotných dôvodov, za týchto okolností by som to už ďalej finančne nezvládal,“ povedal nám v telefonickom rozhovore P. Haulík. Nové zmluvy s podnikateľmi už teda bude podpisovať Tezas, o ich podobe sa rozhodne v krátkom čase.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu
  2. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  3. Zázemie vo finančnom sektore je dôležité. Aj pre bývalého vojaka
  4. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  5. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  6. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  7. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  8. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  9. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom
  10. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid?
  1. Známe i menej známe tváre nechcú inú zdravotnú poisťovňu
  2. Bývate často chorý? Odmerajte si vlhkosť vzduchu
  3. Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce
  4. Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!
  5. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú
  6. Nepremeškajte túto šancu. Jedinečná konferencia sa blíži
  7. Atos sa stal členom IDSA
  8. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  9. Tepelné čerpadlo - v lete schladí, v zime ohreje
  10. Košický magistrát chce spravovať verejný cintorín a krematórium
  1. Kupujete si SUV do mesta? Oplatí sa benzín, diesel alebo hybrid? 11 834
  2. Máte bolesti hlavy či depresie? Vinníkom môže byť intolerancia 8 188
  3. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 7 683
  4. Ako si správne sporiť v čase nízkych úrokov? 7 228
  5. Afrika, Ázia a Karibik: Exotické plavby s letenkou a sprievodcom 6 637
  6. Vyhrajte cestu okolo sveta 6 037
  7. Last minute tipy: Top ponuky na koniec leta 4 593
  8. SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu 4 403
  9. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne 4 384
  10. Ako fungujú platby mobilom? Bezpečnosť majú na prvom mieste 4 282

Hlavné správy z SME | MY Prievidza - aktuálne správy

Zmodernizovanú telocvičňu na Strednej odbornej škole v Starej Turej budú môcť žiaci využívať už v tomto roku

Komplexná rekonštrukcia telocvične, ktorú SOŠ Stará Turá využíva nepretržite už viac ako 20 rokov, začala v auguste tohto roku.

Bezplatnú MHD počas jarmoku ľudia využili

Podľa dopravcu sa zavedením mimoriadnych spojov a nástupom všetkými dverami znížilo meškanie autobusov.

Ilustračné foto.

Naplánujte si cestu, cyklistické preteky obmedzia dopravu

Okres Prievidza bude 20.septembra hostiť 3. etapu cyklistických pretekov Okolo Slovenska 2019. Počítajte s dopravnými obmedzeniami.

ilustračné foto

Výstava v Hornonitrianskom múzeu približuje život pred Nežnou revolúciou. Ako si naň pamätáte vy?

Dôležité oblasti života a udalosti z obdobia socializmu v Československu od jeho začiatku vo februári 1948 až po koniec v závere roka 1989 približuje aktuálna výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ: Adam neprišiel do školy, polícia po ňom vyhlásila pátranie

O školákovi od včera rodina nemala žiadne informácie. Našli ho dnes popoludní.

FOTO: Nehoda pri Trenčianskej Turnej. Vodič skončil v nemocnici

Na mieste zasahovali štyria príslušníci Hasičského a záchranného zboru.

Zosuv zahatal lesnú cestu medzi Oravskou Lesnou a Zázrivou

Cesta medzi Oravskou Lesnou a Zázrivou patrí Lesom Slovenskej republiky.

Vybrali SME

Už ste čítali?