Štvrtok, 21. január, 2021 | Meniny má VincentKrížovkyKrížovky

Novým postrachom majiteľov reštaurácií je odpad

Majitelia reštauračných zariadení majú hlavu v smútku, dôvodom sú poplatky za odpad.


Hoci nová legislatíva upravujúca sadzby za zber a odvoz komunálneho odpadu je v platnosti od 1. júla tohto roku, väčšina z nich si jej následky uvedomila len nedávno, v momente, keď obdržali tzv. výzvu na podanie priznania k odpadom. Spleť tabuliek a koeficientov niektorých z nich doviedla až na mestský úrad, kde o výpočet požiadali radšej niekoho kompetentného. „Vyzerá to hrozne komplikovane, v podstate však ide o jednoduchý princíp. Nie je dôležitý počet zamestnancov, ale počet miest pre zákazníkov. Ten potom vynásobíte počtom dní v roku a stanoveným koeficientom. Keď som však videl výsledok, bol som v šoku, a tak som s tým radšej zašiel na úrad, nech mi to spočítajú oni. Bohužiaľ, vyšlo im rovnaké číslo,“ hovorí jeden z prievidzských podnikateľov, ktorý po hrozivom výpočte dospel k ešte hrozivejšej sume. Za uplynulých šesť mesiacov by mal za odpad vyprodukovaný vo svojich dvoch prevádzkach zaplatiť viac ako 69 tisíc korún. „To je predsa likvidačné nariadenie,“ dodáva pohoršene.

Ako sme však vzápätí zistili na mestskom úrade, toto „likvidačné nariadenie“ zákonodarcovia prijali s celkom pozitívnym úmyslom. „Vysoké poplatky za zber a likvidáciu komunálneho odpadu majú majiteľov reštauračných zariadení motivovať k tomu, aby vyprodukovaný odpad separovali,“ vysvetlila nám Monika Šnircová z odboru životného prostredia MsÚ v Prievidzi. Riešením pre spomínanú skupinu podnikateľov je podľa jej slov množstvový zber. Jeho oficiálna definícia v preklade do „ľudskej“ reči znamená, že podnikateľ platí len za toľko kilogramov odpadu, koľko vyprodukuje. Počet kilogramov sa vynásobí koeficientom 3,3, a tak je výsledná suma celkom prijateľná. Podmienkou však je, aby v podniku odpad separovali. Keď sa totiž oddelí sklo, plasty, papier a kov, do kontajnera poputuje naozaj len zanedbateľné množstvo odpadu. „Pri množstvovom zbere musí byť objem vyprodukovaného odpadu merateľný, to znamená, že každý majiteľ reštauračného zariadenia bude mať vlastnú nádobu, ktorú musí zabezpečiť pred neoprávnenou manipuláciou či odcudzením. K dispozícii sú 110, 240 a 1100-litrové kontajnery, ktoré potom v dohodnutom intervale, najmenej však raz za dva týždne, odvážajú pracovníci Tezasu na skládku,“ hovorí M. Šnircová.

Táto alternatíva sa väčšine majiteľov pozdáva, a tak si podávajú žiadosti o množstvový zber. „Aj ja som si ju podal, veď separujeme už takmer štyri roky. Mám zmluvu s firmou Hapece – Peter Haulík. Ako mi však povedali na úrade, je zbytočná. Mesto mi doklad od tejto firmy neuzná,“ rozhorčene pokračuje majiteľ kaviarne. Podobne ako on, so spomínanou firmou spolupracuje aj ďalších 29 prevádzok v meste. Pán Haulík je zástancom názoru, že separovaný zber by ľudí nemal obťažovať, inak nad dobrým úmyslom zvíťazí ich pohodlnosť. Preto dal majiteľom k dispozícii drôtené koše na sklo, ktoré pravidelne od nich vykupuje za dohodnutú sumu a odváža ho do Nemšovej. Príležitostne berie aj papier či hliníkové plechovky. „Po novele zákona o odpadoch vstúpil do platnosti paragraf, podľa ktorého môže vykonávať zber, zhodnocovanie alebo inak nakladať s komunálnymi odpadmi len firma, ktorá má s mestom či obcou uzatvorenú zmluvu. Pán Haulík ju zatiaľ nemá a v Prievidzi je momentálne jedinou oprávnenou organizáciou spoločnosť Tezas,“ dodáva M. Šnircová.

Majitelia reštauračných zariadení teda zatiaľ na výber nemajú. Ak nechcú platiť vysoké poplatky, musia odpad separovať do vriec a tie odvážať do zberného dvora Tezasu. Tam im suroviny odvážia, odber potvrdia a s týmto dokladom sa potom budú pravidelne preukazovať na mestskom úrade. Tak káže zákon. „Ani pri tomto spôsobe veľmi neušetrím. Také množstvo skla a plastov nemôžem skladovať v prevádzke, a tak budem na pravidelné odvážanie vyseparovaného odpadu potrebovať ďalšie auto a človeka, ktorý mi to bude zabezpečovať,“ sťažuje si podnikateľ. Bohužiaľ, inú alternatívu už nemá, lebo kontajnery na sklo a plasty zatiaľ Tezas právnickým osobám neprideľuje. Nepomôžu si, ani keď si kúpia vlastné nádoby, lebo v takom prípade ich zase Tezas neodvezie. „My konáme len v zmysle komisionárskej zmluvy s mestom. Ak však vezmeme do úvahy cenu jedného kontajnera na sklo či plasty, ktorá sa pohybuje okolo 13,5 tisíca korún, je otázne, kde by mesto zobralo peniaze na ich zakúpenie pre 70 reštaurácií, ktoré žiadajú o množstevný zber,“ tvrdí Anton Pračko, vedúci odpadového hospodárstva Tezasu a dodáva, že akékoľvek rozhodnutie v tomto smere patrí výlučne do kompetencií mesta.

Vysoké poplatky za odpad si za druhý polrok roku 2004 väčšina majiteľov reštauračných zariadení pravdepodobne zaplatí tak či onak, pretože lehota na schválenie žiadosti o množstvový zber je 90 dní. Ak si ju podali len teraz, vlastný kontajner získajú najskôr v decembri. Dovtedy sa budú musieť zmieriť s tým, že smeti ich tento rok vyjdú poriadne draho. Potom zase budú musieť dúfať v to, že podmienky na separovaný zber raz budú pre nich výhodnejšie. I keď, mesto si svoju povinnosť podľa zákona splnilo – vytvorilo zberný dvor. Zákon však hovorí, že separovať musí každý. To, že separovanie odpadu za takýchto okolností nie je pre majiteľov reštaurácií vôbec výhodné ani motivujúce, zatiaľ trápi len ich samých...

Pozn.: V čase redakčnej uzávierky sme sa dozvedeli, že firma Hapece podpísala zmluvu s Tezasom o prevzatí siete reštaurácií, od ktorých predtým odoberala sklo, papier a kovy. „Vzdal som sa tejto činnosti z ekonomických i zdravotných dôvodov, za týchto okolností by som to už ďalej finančne nezvládal,“ povedal nám v telefonickom rozhovore P. Haulík. Nové zmluvy s podnikateľmi už teda bude podpisovať Tezas, o ich podobe sa rozhodne v krátkom čase.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  3. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  4. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  1. Hygge ako životný štýl
  2. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  5. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  6. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  7. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  8. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  9. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  10. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 32 537
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 30 973
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 381
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 238
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 742
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 607
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 299
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 831
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 526
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 755
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

ilustračné foto

Mesto Prievidza vytvorí počas víkendu 23. a 24. januára na skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 spolu 25 odberných miest. V článku nájdete aj ich zoznam.

3 h
Ilustračné foto

Najvyššiu mieru nezamestnanosti v Trenčianskom kraji evidovali v decembri v okrese Prievidza.

5 h
Antigénové testovanie na koronavírus SARS-CoV-2.

Handlovská radnica spustila vo štvrtok objednávkový systém na víkendové skríningové testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19.

5 h
Na stromy už boli pripravené jamy. Po nevôli občanov ich mesto muselo zaplniť zeminou.

Niektorým ľuďom sa nepáči, aké druhy stromov prievidzská samospráva sadila v rámci náhradnej výsadby. Preto pripravili petíciu.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už teraz je neskoro, vie tréner Nitry po vyhorení so Šamorínom.

20. jan

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

19. jan

Prírodná pamiatka očarí v každom ročnom období.

23 h

Zoznam miest pribežne dopĺňame.

20. jan

Už ste čítali?