Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Novým postrachom majiteľov reštaurácií je odpad

Majitelia reštauračných zariadení majú hlavu v smútku, dôvodom sú poplatky za odpad.


Hoci nová legislatíva upravujúca sadzby za zber a odvoz komunálneho odpadu je v platnosti od 1. júla tohto roku, väčšina z nich si jej následky uvedomila len nedávno, v momente, keď obdržali tzv. výzvu na podanie priznania k odpadom. Spleť tabuliek a koeficientov niektorých z nich doviedla až na mestský úrad, kde o výpočet požiadali radšej niekoho kompetentného. „Vyzerá to hrozne komplikovane, v podstate však ide o jednoduchý princíp. Nie je dôležitý počet zamestnancov, ale počet miest pre zákazníkov. Ten potom vynásobíte počtom dní v roku a stanoveným koeficientom. Keď som však videl výsledok, bol som v šoku, a tak som s tým radšej zašiel na úrad, nech mi to spočítajú oni. Bohužiaľ, vyšlo im rovnaké číslo,“ hovorí jeden z prievidzských podnikateľov, ktorý po hrozivom výpočte dospel k ešte hrozivejšej sume. Za uplynulých šesť mesiacov by mal za odpad vyprodukovaný vo svojich dvoch prevádzkach zaplatiť viac ako 69 tisíc korún. „To je predsa likvidačné nariadenie,“ dodáva pohoršene.

Ako sme však vzápätí zistili na mestskom úrade, toto „likvidačné nariadenie“ zákonodarcovia prijali s celkom pozitívnym úmyslom. „Vysoké poplatky za zber a likvidáciu komunálneho odpadu majú majiteľov reštauračných zariadení motivovať k tomu, aby vyprodukovaný odpad separovali,“ vysvetlila nám Monika Šnircová z odboru životného prostredia MsÚ v Prievidzi. Riešením pre spomínanú skupinu podnikateľov je podľa jej slov množstvový zber. Jeho oficiálna definícia v preklade do „ľudskej“ reči znamená, že podnikateľ platí len za toľko kilogramov odpadu, koľko vyprodukuje. Počet kilogramov sa vynásobí koeficientom 3,3, a tak je výsledná suma celkom prijateľná. Podmienkou však je, aby v podniku odpad separovali. Keď sa totiž oddelí sklo, plasty, papier a kov, do kontajnera poputuje naozaj len zanedbateľné množstvo odpadu. „Pri množstvovom zbere musí byť objem vyprodukovaného odpadu merateľný, to znamená, že každý majiteľ reštauračného zariadenia bude mať vlastnú nádobu, ktorú musí zabezpečiť pred neoprávnenou manipuláciou či odcudzením. K dispozícii sú 110, 240 a 1100-litrové kontajnery, ktoré potom v dohodnutom intervale, najmenej však raz za dva týždne, odvážajú pracovníci Tezasu na skládku,“ hovorí M. Šnircová.

Táto alternatíva sa väčšine majiteľov pozdáva, a tak si podávajú žiadosti o množstvový zber. „Aj ja som si ju podal, veď separujeme už takmer štyri roky. Mám zmluvu s firmou Hapece – Peter Haulík. Ako mi však povedali na úrade, je zbytočná. Mesto mi doklad od tejto firmy neuzná,“ rozhorčene pokračuje majiteľ kaviarne. Podobne ako on, so spomínanou firmou spolupracuje aj ďalších 29 prevádzok v meste. Pán Haulík je zástancom názoru, že separovaný zber by ľudí nemal obťažovať, inak nad dobrým úmyslom zvíťazí ich pohodlnosť. Preto dal majiteľom k dispozícii drôtené koše na sklo, ktoré pravidelne od nich vykupuje za dohodnutú sumu a odváža ho do Nemšovej. Príležitostne berie aj papier či hliníkové plechovky. „Po novele zákona o odpadoch vstúpil do platnosti paragraf, podľa ktorého môže vykonávať zber, zhodnocovanie alebo inak nakladať s komunálnymi odpadmi len firma, ktorá má s mestom či obcou uzatvorenú zmluvu. Pán Haulík ju zatiaľ nemá a v Prievidzi je momentálne jedinou oprávnenou organizáciou spoločnosť Tezas,“ dodáva M. Šnircová.

Majitelia reštauračných zariadení teda zatiaľ na výber nemajú. Ak nechcú platiť vysoké poplatky, musia odpad separovať do vriec a tie odvážať do zberného dvora Tezasu. Tam im suroviny odvážia, odber potvrdia a s týmto dokladom sa potom budú pravidelne preukazovať na mestskom úrade. Tak káže zákon. „Ani pri tomto spôsobe veľmi neušetrím. Také množstvo skla a plastov nemôžem skladovať v prevádzke, a tak budem na pravidelné odvážanie vyseparovaného odpadu potrebovať ďalšie auto a človeka, ktorý mi to bude zabezpečovať,“ sťažuje si podnikateľ. Bohužiaľ, inú alternatívu už nemá, lebo kontajnery na sklo a plasty zatiaľ Tezas právnickým osobám neprideľuje. Nepomôžu si, ani keď si kúpia vlastné nádoby, lebo v takom prípade ich zase Tezas neodvezie. „My konáme len v zmysle komisionárskej zmluvy s mestom. Ak však vezmeme do úvahy cenu jedného kontajnera na sklo či plasty, ktorá sa pohybuje okolo 13,5 tisíca korún, je otázne, kde by mesto zobralo peniaze na ich zakúpenie pre 70 reštaurácií, ktoré žiadajú o množstevný zber,“ tvrdí Anton Pračko, vedúci odpadového hospodárstva Tezasu a dodáva, že akékoľvek rozhodnutie v tomto smere patrí výlučne do kompetencií mesta.

Vysoké poplatky za odpad si za druhý polrok roku 2004 väčšina majiteľov reštauračných zariadení pravdepodobne zaplatí tak či onak, pretože lehota na schválenie žiadosti o množstvový zber je 90 dní. Ak si ju podali len teraz, vlastný kontajner získajú najskôr v decembri. Dovtedy sa budú musieť zmieriť s tým, že smeti ich tento rok vyjdú poriadne draho. Potom zase budú musieť dúfať v to, že podmienky na separovaný zber raz budú pre nich výhodnejšie. I keď, mesto si svoju povinnosť podľa zákona splnilo – vytvorilo zberný dvor. Zákon však hovorí, že separovať musí každý. To, že separovanie odpadu za takýchto okolností nie je pre majiteľov reštaurácií vôbec výhodné ani motivujúce, zatiaľ trápi len ich samých...

Pozn.: V čase redakčnej uzávierky sme sa dozvedeli, že firma Hapece podpísala zmluvu s Tezasom o prevzatí siete reštaurácií, od ktorých predtým odoberala sklo, papier a kovy. „Vzdal som sa tejto činnosti z ekonomických i zdravotných dôvodov, za týchto okolností by som to už ďalej finančne nezvládal,“ povedal nám v telefonickom rozhovore P. Haulík. Nové zmluvy s podnikateľmi už teda bude podpisovať Tezas, o ich podobe sa rozhodne v krátkom čase.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 813
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 825
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 924
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 532
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 680
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 102
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 584
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 495
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 338
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Samosprávy na hornej Nitre poukázali na chýbajúci legislatívny rámec celoplošného testovania

Samosprávy na hornej Nitre chcú byť súčinné pri celoplošnom testovaní obyvateľov, upozornili však na chýbajúci legislatívny rámec, ktorý sa dotýka zabezpečenia pracovníkov zo strany miest a obcí.

Ilustračné foto.

Kontrola v prievidzskom zariadení pre seniorov zistila viaceré nedostatky

V zariadení vykonala kontrolu komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím aj ministerstvo práce sociálnych veci a rodiny. Ministerstvo počas dohľadu skonštatovalo porušenia ústavy aj zákona o sociálnych službách.

Zariadenie pre seniorov Prievidza. Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?