Piatok, 9. december, 2022 | Meniny má Izabela

Novým postrachom majiteľov reštaurácií je odpad

Majitelia reštauračných zariadení majú hlavu v smútku, dôvodom sú poplatky za odpad.


Hoci nová legislatíva upravujúca sadzby za zber a odvoz komunálneho odpadu je v platnosti od 1. júla tohto roku, väčšina z nich si jej následky uvedomila len nedávno, v momente, keď obdržali tzv. výzvu na podanie priznania k odpadom. Spleť tabuliek a koeficientov niektorých z nich doviedla až na mestský úrad, kde o výpočet požiadali radšej niekoho kompetentného. „Vyzerá to hrozne komplikovane, v podstate však ide o jednoduchý princíp. Nie je dôležitý počet zamestnancov, ale počet miest pre zákazníkov. Ten potom vynásobíte počtom dní v roku a stanoveným koeficientom. Keď som však videl výsledok, bol som v šoku, a tak som s tým radšej zašiel na úrad, nech mi to spočítajú oni. Bohužiaľ, vyšlo im rovnaké číslo,“ hovorí jeden z prievidzských podnikateľov, ktorý po hrozivom výpočte dospel k ešte hrozivejšej sume. Za uplynulých šesť mesiacov by mal za odpad vyprodukovaný vo svojich dvoch prevádzkach zaplatiť viac ako 69 tisíc korún. „To je predsa likvidačné nariadenie,“ dodáva pohoršene.

Ako sme však vzápätí zistili na mestskom úrade, toto „likvidačné nariadenie“ zákonodarcovia prijali s celkom pozitívnym úmyslom. „Vysoké poplatky za zber a likvidáciu komunálneho odpadu majú majiteľov reštauračných zariadení motivovať k tomu, aby vyprodukovaný odpad separovali,“ vysvetlila nám Monika Šnircová z odboru životného prostredia MsÚ v Prievidzi. Riešením pre spomínanú skupinu podnikateľov je podľa jej slov množstvový zber. Jeho oficiálna definícia v preklade do „ľudskej“ reči znamená, že podnikateľ platí len za toľko kilogramov odpadu, koľko vyprodukuje. Počet kilogramov sa vynásobí koeficientom 3,3, a tak je výsledná suma celkom prijateľná. Podmienkou však je, aby v podniku odpad separovali. Keď sa totiž oddelí sklo, plasty, papier a kov, do kontajnera poputuje naozaj len zanedbateľné množstvo odpadu. „Pri množstvovom zbere musí byť objem vyprodukovaného odpadu merateľný, to znamená, že každý majiteľ reštauračného zariadenia bude mať vlastnú nádobu, ktorú musí zabezpečiť pred neoprávnenou manipuláciou či odcudzením. K dispozícii sú 110, 240 a 1100-litrové kontajnery, ktoré potom v dohodnutom intervale, najmenej však raz za dva týždne, odvážajú pracovníci Tezasu na skládku,“ hovorí M. Šnircová.

Táto alternatíva sa väčšine majiteľov pozdáva, a tak si podávajú žiadosti o množstvový zber. „Aj ja som si ju podal, veď separujeme už takmer štyri roky. Mám zmluvu s firmou Hapece – Peter Haulík. Ako mi však povedali na úrade, je zbytočná. Mesto mi doklad od tejto firmy neuzná,“ rozhorčene pokračuje majiteľ kaviarne. Podobne ako on, so spomínanou firmou spolupracuje aj ďalších 29 prevádzok v meste. Pán Haulík je zástancom názoru, že separovaný zber by ľudí nemal obťažovať, inak nad dobrým úmyslom zvíťazí ich pohodlnosť. Preto dal majiteľom k dispozícii drôtené koše na sklo, ktoré pravidelne od nich vykupuje za dohodnutú sumu a odváža ho do Nemšovej. Príležitostne berie aj papier či hliníkové plechovky. „Po novele zákona o odpadoch vstúpil do platnosti paragraf, podľa ktorého môže vykonávať zber, zhodnocovanie alebo inak nakladať s komunálnymi odpadmi len firma, ktorá má s mestom či obcou uzatvorenú zmluvu. Pán Haulík ju zatiaľ nemá a v Prievidzi je momentálne jedinou oprávnenou organizáciou spoločnosť Tezas,“ dodáva M. Šnircová.

Majitelia reštauračných zariadení teda zatiaľ na výber nemajú. Ak nechcú platiť vysoké poplatky, musia odpad separovať do vriec a tie odvážať do zberného dvora Tezasu. Tam im suroviny odvážia, odber potvrdia a s týmto dokladom sa potom budú pravidelne preukazovať na mestskom úrade. Tak káže zákon. „Ani pri tomto spôsobe veľmi neušetrím. Také množstvo skla a plastov nemôžem skladovať v prevádzke, a tak budem na pravidelné odvážanie vyseparovaného odpadu potrebovať ďalšie auto a človeka, ktorý mi to bude zabezpečovať,“ sťažuje si podnikateľ. Bohužiaľ, inú alternatívu už nemá, lebo kontajnery na sklo a plasty zatiaľ Tezas právnickým osobám neprideľuje. Nepomôžu si, ani keď si kúpia vlastné nádoby, lebo v takom prípade ich zase Tezas neodvezie. „My konáme len v zmysle komisionárskej zmluvy s mestom. Ak však vezmeme do úvahy cenu jedného kontajnera na sklo či plasty, ktorá sa pohybuje okolo 13,5 tisíca korún, je otázne, kde by mesto zobralo peniaze na ich zakúpenie pre 70 reštaurácií, ktoré žiadajú o množstevný zber,“ tvrdí Anton Pračko, vedúci odpadového hospodárstva Tezasu a dodáva, že akékoľvek rozhodnutie v tomto smere patrí výlučne do kompetencií mesta.

Vysoké poplatky za odpad si za druhý polrok roku 2004 väčšina majiteľov reštauračných zariadení pravdepodobne zaplatí tak či onak, pretože lehota na schválenie žiadosti o množstvový zber je 90 dní. Ak si ju podali len teraz, vlastný kontajner získajú najskôr v decembri. Dovtedy sa budú musieť zmieriť s tým, že smeti ich tento rok vyjdú poriadne draho. Potom zase budú musieť dúfať v to, že podmienky na separovaný zber raz budú pre nich výhodnejšie. I keď, mesto si svoju povinnosť podľa zákona splnilo – vytvorilo zberný dvor. Zákon však hovorí, že separovať musí každý. To, že separovanie odpadu za takýchto okolností nie je pre majiteľov reštaurácií vôbec výhodné ani motivujúce, zatiaľ trápi len ich samých...

Pozn.: V čase redakčnej uzávierky sme sa dozvedeli, že firma Hapece podpísala zmluvu s Tezasom o prevzatí siete reštaurácií, od ktorých predtým odoberala sklo, papier a kovy. „Vzdal som sa tejto činnosti z ekonomických i zdravotných dôvodov, za týchto okolností by som to už ďalej finančne nezvládal,“ povedal nám v telefonickom rozhovore P. Haulík. Nové zmluvy s podnikateľmi už teda bude podpisovať Tezas, o ich podobe sa rozhodne v krátkom čase.

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  2. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  3. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú
  4. Kapor a rezne vo sviatočnom menu? Poradíme, čo s použitým olejom
  5. Aby na Vianoce nič nechýbalo
  6. Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2023: Keď história opäť ožíva
  7. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME
  8. Kríza ako odrazový mostík slovenských startupov
  1. Po čom túžia Slováci? Kupujeme, aby sme ušetrili aj sa potešili
  2. Spoločnosť Freshfields otvára nové Business Services Centre
  3. Rodinná dovolenka: dvadsaťpäť hotelov v obľúbených letoviskách
  4. Objavte miesto, kde v objatí troch riek vzniká výnimočné víno
  5. Auto na prenájom môže byť výhodné aj pre živnostníkov
  6. BILLA spolu so zákazníkmi pomôže aj pred Vianocami jednorodičom
  7. Plánujete budúci rok kúpu kosačky ?
  8. Vďaka kvalitným privátnym značkám na nákupoch zaručene ušetríte
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 752
  2. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 5 934
  3. Nový vlakový cestovný poriadok z vášho regiónu v denníku SME 5 889
  4. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 5 013
  5. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 287
  6. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s. 3 584
  7. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 3 502
  8. Nový spoločník v živote? Podporíte ním deti, ktoré to potrebujú 3 342

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Nočné zamyslenie sa
  2. Miroslav Iliaš: O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou
  3. Veronika Michalčíková: Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil
  4. Štefan Bukovan: Najnovšia a najvyššia na Kysuciach
  5. Soňa Bulbeck: V takýto smutný deň zomrel Lennon...
  6. Miroslav Zeman: Hľadáte lekára? Aj my. Už viac ako dvadsať rokov.
  7. Marek Mačuha: Vydierač Orbán - prečo mu neustúpiť
  8. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 595
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 138
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 8 142
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 009
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 891
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 299
  7. Soňa Kallová: Slovenská pošta 1 837
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 766
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

MY | TOP správy z regiónov

Prečítajte si výber TOP správ z regiónov.


6 h

Výber TOP športových správ z regiónov.


6 h
(ilustračné foto)

Rozširujúca sa chrípka mala vplyv aj na vyučovací proces.


SITA 7 h

Na Mikulášskej čižme, pretekoch v športovej gymnastike, predviedli svoje umenie cvičenci z Prievidze či Handlovej.


9 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obecný úrad našiel prázdny. Zamestnankyne po voľbách podali výpovede.


7 h

Úsek frekventovanej cesty, vedúcej aj Novohradom, pretína významný migračný koridor našej najväčšej šelmy.


8. dec

Pôvodcom svrabu je mikroskopický, maximálne pol milimetra veľký roztoč.


8. dec

Namiesto preloženia trate odporúčajú modernizáciu v súčasnom koridore.


15 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Nočné zamyslenie sa
  2. Miroslav Iliaš: O vedeckej (ne)spolupráci s Ruskou federáciou
  3. Veronika Michalčíková: Zamkovskému vzali chatu, do Tatier sa už nikdy nevrátil
  4. Štefan Bukovan: Najnovšia a najvyššia na Kysuciach
  5. Soňa Bulbeck: V takýto smutný deň zomrel Lennon...
  6. Miroslav Zeman: Hľadáte lekára? Aj my. Už viac ako dvadsať rokov.
  7. Marek Mačuha: Vydierač Orbán - prečo mu neustúpiť
  8. Anna Miľanová: Ako denné a nočné svetlo... 2022
  1. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 15 595
  2. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka 13 138
  3. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 8 142
  4. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 3 009
  5. Ján Valchár: Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja 2 891
  6. Viktor Pamula: Spolky v Spišskej Novej Vsi I. 2 299
  7. Soňa Kallová: Slovenská pošta 1 837
  8. Ľudmila Križanovská: Ako Roman Mikulec urazil Romanu Tabák 1 766
  1. Monika Nagyova: Trapas na Bibliotéke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  4. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  6. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  7. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu