Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

Novým postrachom majiteľov reštaurácií je odpad

Majitelia reštauračných zariadení majú hlavu v smútku, dôvodom sú poplatky za odpad.


Hoci nová legislatíva upravujúca sadzby za zber a odvoz komunálneho odpadu je v platnosti od 1. júla tohto roku, väčšina z nich si jej následky uvedomila len nedávno, v momente, keď obdržali tzv. výzvu na podanie priznania k odpadom. Spleť tabuliek a koeficientov niektorých z nich doviedla až na mestský úrad, kde o výpočet požiadali radšej niekoho kompetentného. „Vyzerá to hrozne komplikovane, v podstate však ide o jednoduchý princíp. Nie je dôležitý počet zamestnancov, ale počet miest pre zákazníkov. Ten potom vynásobíte počtom dní v roku a stanoveným koeficientom. Keď som však videl výsledok, bol som v šoku, a tak som s tým radšej zašiel na úrad, nech mi to spočítajú oni. Bohužiaľ, vyšlo im rovnaké číslo,“ hovorí jeden z prievidzských podnikateľov, ktorý po hrozivom výpočte dospel k ešte hrozivejšej sume. Za uplynulých šesť mesiacov by mal za odpad vyprodukovaný vo svojich dvoch prevádzkach zaplatiť viac ako 69 tisíc korún. „To je predsa likvidačné nariadenie,“ dodáva pohoršene.

Ako sme však vzápätí zistili na mestskom úrade, toto „likvidačné nariadenie“ zákonodarcovia prijali s celkom pozitívnym úmyslom. „Vysoké poplatky za zber a likvidáciu komunálneho odpadu majú majiteľov reštauračných zariadení motivovať k tomu, aby vyprodukovaný odpad separovali,“ vysvetlila nám Monika Šnircová z odboru životného prostredia MsÚ v Prievidzi. Riešením pre spomínanú skupinu podnikateľov je podľa jej slov množstvový zber. Jeho oficiálna definícia v preklade do „ľudskej“ reči znamená, že podnikateľ platí len za toľko kilogramov odpadu, koľko vyprodukuje. Počet kilogramov sa vynásobí koeficientom 3,3, a tak je výsledná suma celkom prijateľná. Podmienkou však je, aby v podniku odpad separovali. Keď sa totiž oddelí sklo, plasty, papier a kov, do kontajnera poputuje naozaj len zanedbateľné množstvo odpadu. „Pri množstvovom zbere musí byť objem vyprodukovaného odpadu merateľný, to znamená, že každý majiteľ reštauračného zariadenia bude mať vlastnú nádobu, ktorú musí zabezpečiť pred neoprávnenou manipuláciou či odcudzením. K dispozícii sú 110, 240 a 1100-litrové kontajnery, ktoré potom v dohodnutom intervale, najmenej však raz za dva týždne, odvážajú pracovníci Tezasu na skládku,“ hovorí M. Šnircová.

Táto alternatíva sa väčšine majiteľov pozdáva, a tak si podávajú žiadosti o množstvový zber. „Aj ja som si ju podal, veď separujeme už takmer štyri roky. Mám zmluvu s firmou Hapece – Peter Haulík. Ako mi však povedali na úrade, je zbytočná. Mesto mi doklad od tejto firmy neuzná,“ rozhorčene pokračuje majiteľ kaviarne. Podobne ako on, so spomínanou firmou spolupracuje aj ďalších 29 prevádzok v meste. Pán Haulík je zástancom názoru, že separovaný zber by ľudí nemal obťažovať, inak nad dobrým úmyslom zvíťazí ich pohodlnosť. Preto dal majiteľom k dispozícii drôtené koše na sklo, ktoré pravidelne od nich vykupuje za dohodnutú sumu a odváža ho do Nemšovej. Príležitostne berie aj papier či hliníkové plechovky. „Po novele zákona o odpadoch vstúpil do platnosti paragraf, podľa ktorého môže vykonávať zber, zhodnocovanie alebo inak nakladať s komunálnymi odpadmi len firma, ktorá má s mestom či obcou uzatvorenú zmluvu. Pán Haulík ju zatiaľ nemá a v Prievidzi je momentálne jedinou oprávnenou organizáciou spoločnosť Tezas,“ dodáva M. Šnircová.

Majitelia reštauračných zariadení teda zatiaľ na výber nemajú. Ak nechcú platiť vysoké poplatky, musia odpad separovať do vriec a tie odvážať do zberného dvora Tezasu. Tam im suroviny odvážia, odber potvrdia a s týmto dokladom sa potom budú pravidelne preukazovať na mestskom úrade. Tak káže zákon. „Ani pri tomto spôsobe veľmi neušetrím. Také množstvo skla a plastov nemôžem skladovať v prevádzke, a tak budem na pravidelné odvážanie vyseparovaného odpadu potrebovať ďalšie auto a človeka, ktorý mi to bude zabezpečovať,“ sťažuje si podnikateľ. Bohužiaľ, inú alternatívu už nemá, lebo kontajnery na sklo a plasty zatiaľ Tezas právnickým osobám neprideľuje. Nepomôžu si, ani keď si kúpia vlastné nádoby, lebo v takom prípade ich zase Tezas neodvezie. „My konáme len v zmysle komisionárskej zmluvy s mestom. Ak však vezmeme do úvahy cenu jedného kontajnera na sklo či plasty, ktorá sa pohybuje okolo 13,5 tisíca korún, je otázne, kde by mesto zobralo peniaze na ich zakúpenie pre 70 reštaurácií, ktoré žiadajú o množstevný zber,“ tvrdí Anton Pračko, vedúci odpadového hospodárstva Tezasu a dodáva, že akékoľvek rozhodnutie v tomto smere patrí výlučne do kompetencií mesta.

Vysoké poplatky za odpad si za druhý polrok roku 2004 väčšina majiteľov reštauračných zariadení pravdepodobne zaplatí tak či onak, pretože lehota na schválenie žiadosti o množstvový zber je 90 dní. Ak si ju podali len teraz, vlastný kontajner získajú najskôr v decembri. Dovtedy sa budú musieť zmieriť s tým, že smeti ich tento rok vyjdú poriadne draho. Potom zase budú musieť dúfať v to, že podmienky na separovaný zber raz budú pre nich výhodnejšie. I keď, mesto si svoju povinnosť podľa zákona splnilo – vytvorilo zberný dvor. Zákon však hovorí, že separovať musí každý. To, že separovanie odpadu za takýchto okolností nie je pre majiteľov reštaurácií vôbec výhodné ani motivujúce, zatiaľ trápi len ich samých...

Pozn.: V čase redakčnej uzávierky sme sa dozvedeli, že firma Hapece podpísala zmluvu s Tezasom o prevzatí siete reštaurácií, od ktorých predtým odoberala sklo, papier a kovy. „Vzdal som sa tejto činnosti z ekonomických i zdravotných dôvodov, za týchto okolností by som to už ďalej finančne nezvládal,“ povedal nám v telefonickom rozhovore P. Haulík. Nové zmluvy s podnikateľmi už teda bude podpisovať Tezas, o ich podobe sa rozhodne v krátkom čase.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  2. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  3. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  4. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  5. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  6. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  7. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  8. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska
  9. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME
  1. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  2. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  3. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  4. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  5. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  6. Študijný program s uplatnením v automobilovom priemysle
  7. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  8. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku
  9. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  10. Rozdávajú sa dotácie na tepelné čerpadlá. Využite to, kým sa dá
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 50 860
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 16 256
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 13 540
  4. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 12 607
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 11 715
  6. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 482
  7. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 10 683
  8. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 10 157
  9. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 9 846
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 9 086
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

FOTO: Novorodeniatka z hornej Nitry

Prinášame vám prehľad narodených detičiek z hornej Nitry. Ich fotky boli zverejnené v MY Hornonitrianskych novinách.

Ilustračná fotografia.

V kostole v Nedožeroch-Brezanoch našli pamiatkari zápis dátumu úmrtia Mateja Korvína

Rímskokatolícky Kostol sv. Heleny patrí k výnimočným sakrálnym pamiatkam hornej Nitry s výraznými stopami dávnej minulosti.

Memoriálny nápis na severnej stene lode Kostola sv. Heleny. Koniec 15. storočia.

TIK v Prievidzi vlani navštívilo 38-tisíc ľudí, turistov lákal najmä banský skanzen

Turisticko-informačná kancelária (TIK) v Prievidzi vlani obslúžila 38.000 zákazníkov. Oproti roku 2018 ide o menší nárast.

FOTO: Silný vietor lámal stromy aj v našom okrese

Hasiči na celom Slovensku mali plné ruky práce, odstraňovali následky búrok a silného vetru.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V Nitre padajú stromy, jeden zasiahol auto

Mesto opäť uzavrelo park aj cintorín.

Na väčšiu motorku nemal oprávnenie, hrozí mu vysoká pokuta

Vodičovi, ktorý jazdil na motocykli bez príslušného vodičského oprávnenia, hrozí pokuta až do 1300 eur.

Policajti pátrajú po zlodejoch z drogérie

Neznámi páchatelia mali ukradnúť rôzny tovar z drogérie v Trenčíne.

V Suchej Hore horia dve humná, zasahujú desiatky hasičov

Z horiacich stavov vyviedli susedia zvieratá, stihli aj poľnohospodárske stroje.

Už ste čítali?