Mliekareň na troch kolesách

Pod pojmom „mliekáreň“ si väčšina ľudí predstaví obrovskú prevádzku, kde sa denne spracúvajú stovky litrov mlieka,


ktoré potom jej brány opustia v podobe nápojov, jogurtov, masla, syra, bryndze a iných mliečnych výrobkov. Jednu mliekareň majú aj v Radobici a hoci je v prevádzke len niekoľko týždňov, už dnes ju možno nazvať unikátnou. Je jediným miestom na Slovensku, kde sa produkuje pasterizované čerstvé kozie mlieko plnené v PET fľašiach. V takejto podobe u nás kozie mlieko do obchodnej siete nedodáva žiadny výrobca. Raritou je aj fakt, že celú prevádzku spojenú s kozou farmou obsluhujú len dvaja ľudia. „Je to robota, ktorá vás zamestnáva od rána do večera, v piatok i sviatok,“ tvrdia svorne manželia Valenteje z Radobice, ktorí koziu farmu založili už pred tromi rokmi. „Ráno“ v ich ponímaní znamená štvrtú hodinu, čo mnohí z nás vnímajú ešte ako hlbokú noc. Večer pre nich končí o 22. h, keď po posledných pracovných úkonoch už ani nepomyslia na nejaký televízny program. O šesť hodín totiž vstávajú opäť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Farma za domom
Prvých dvadsať kôz začal pán Emil chovať v roku 2001. Bol práve bez roboty a keď mu na vtedajšom úrade práce ponúkli možnosť absolvovať kurz základov podnikania, predstavu o svojom budúcom podniku mal jasnú – bude chovať kozy. „Teórii som sa venoval už predtým, poznal som technológiu chovu, prečítal som mnoho odborných článkov. V praxi som si svoje vedomosti začal overovať až po absolvovaní spomínaného kurzu, keď mi z úradu prácu poskytli príspevok na samozamestnanie,“ hovorí E. Valenteje. Hoci on i manželka pochádzajú z mesta, v rodine sa gazdovstvu venovali starí rodičia, a možno po nich zdedil pán Emil aj vzťah k prírode a zvieratám. Všetky peniaze teda investovali do vybudovania chovu kôz. Mlieko a všetky produkty z neho dva roky konzumovali len doma, pretože výrobky z nepasterizovaného mlieka na trh nesmú. Medzitým však prišla o prácu aj manželka, a tak sa rozhodli, že podnikať budú spoločne. „Tu by sme si robotu našli len ťažko,“ hovorí pani Dana, ktorá absolvovala rovnaký kurz pre začínajúcich podnikateľov. Jej podnikateľský zámer však už bol orientovaný na spracovanie kozieho mlieka. Získaný príspevok potom investovali do kúpy pasterizačného a chladiaceho zariadenia a výroba mlieka sa mohla začať.


Žiadny zápach, žiadna pachuť
„Vôbec to nebolo jednoduché,“ spomína pani Valenteje. „Najskôr sme museli splniť množstvo podmienok, bez ktorých by nám predaj mlieka nepovolili. Neprešla ani myšlienka plniť mlieko do sklenených vratných fliaš, tak sme zvolili jednorazové PET fľaše.“ Farma i samotná mliekareň sú však pod kontrolou hygienikov a veterinárov neustále. Mlieko, surové i pasterizované, musia dávať na rozbor každý mesiac, kozy trikrát ročne očkujú, raz za dvanásť mesiacov im robia krvné testy. Kozy majú výbeh v ohrade, na voľné priestranstvo sa pásť nechodia. To preto, aby sa predišlo možnosti nakazenia kliešťovou encefalitídou, a tak im potravu v podobe trávy, sena, jabĺk či obilia dodávajú priamo do válovov. A ako sa kozie mlieko spracováva?„Nadojené mlieko sa najskôr chladí pri teplote 4 stupne Celsia, potom ho pasterizujeme pri teplote 65 stupňov po dobu tridsiatich minút, je to tzv. pomalá pasterizácia,“ vysvetľuje pán Emil. Ako dodáva, veľmi dbajú aj na hygienu počas dojenia, a kozy doja v špeciálnej sanitačnej miestnosti. Aj vďaka tomu je potom mlieko absolútne bez zápachu. „Mnohí ľudia majú voči koziemu mlieku predsudky, tvrdia, že páchne a má inú chuť. Ja som tiež mala zábrany a prvýkrát som ho ochutnala až po pasterizácii a musím povedať, že nič také som necítila. Dokonca, ani moji kolegovia z kurzu mi neverili, že to je kozie mlieko. Chutilo im ako klasické kravské,“ dodáva s úsmevom manželka. Práve ona vychladené mlieko po pasterizácii plní do litrových PET fliaš, ktoré uzatvára špeciálnymi vrchnákmi, aké sa používajú aj pri iných nápojoch. Otvoriť sa dajú iba porušením „plomby“, a tak sa mlieko dostane bezpečne až k zákazníkovi.


Mliekareň na troch kolesách
„Myslím, že priamy kontakt so zákazníkom je účinnejší, ako predaj v obchode. Tak svojím odberateľom mlieko osobne vozím až do domu,“ tvrdí pán Emil, ktorý dvakrát týždenne nasadne do „miniautíčka“ na troch kolesách a fľaše v chladiacich boxoch rozváža priamo do domácností. Malá časť produkcie ide aj do obchodnej siete. „Postupne sa mi hlásia aj noví odberatelia, mnohí z nich sú vďační, že majú takúto možnosť. Kozie mlieko je vhodné najmä pre rekonvalescentov, ale aj ľudí trpiacich osteoporózou, astmou či rôznymi kožnými chorobami a astmou,“ vysvetľuje pán Emil. Aj jemu diagnostikovali rednutie kostí a kozie mlieko mu dodáva potrebný vápnik. Podľa niektorých odborníkov ho má dokonca viac ako kravské mlieko. Z kozieho mlieko si doma pripravujú aj jogurty, syr a bryndzu, o tieto výrobky už prejavili záujem aj zákazníci. „Určite by sme chceli neskôr vyrábať aj syr a bryndzu, zatiaľ však na to nemáme kapacity. V prvom rade by sme chceli zvýšiť produkciu, potom rozšíriť sortiment,“ hovoria manželia. Pripúšťajú, že v takom prípade by potrebovali aj ďalšiu pracovnú silu, zatiaľ si vystačia sami. „Musel by to byť veľmi zodpovedný človek, s dobrým vzťahom k zvieratám. Bez toho sa táto práca robiť nedá,“ tvrdí pán Emil. On i jeho manželka spomínané vlastnosti určite majú, inak by svoj malý, ale náročný podnik už dávno zavreli. Tých niekoľko desiatok litrov mlieka, ktoré týždenne vyprodukujú ich stojí veľa práce i sebazapierania. Možno aj preto im miestni obyvatelia v ich snažení fandia. Vďaka maličkému rodinnému podniku manželov Valenteje, je Radobica svojím spôsobom unikátna. Práve tu sa totiž produkuje fľaškové kozie mlieko, ktoré spĺňa aj prísne normy Európskej únie. Navyše, je jediné na Slovensku...

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 558
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 567
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 546
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 276
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 717
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 644
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 783
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 645
  1. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  2. Pavol Kéri: Lietavská Lúčka 2025
  3. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  4. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  5. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  6. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  7. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  8. Jaroslav Liptak: Prečo AI a udržateľnosť patria k sebe (a prečo bez toho dnes biznis neprežije)
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 266
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 284
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 160
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 014
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 800
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 909
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 640
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 483
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Diskontný reťazec Lidl pripravil pre svojich zákazníkov ďalšiu atraktívnu súťaž s výnimočným zážitkom.


Zničená sanitka Oksana v Bojniciach.

Sanitka z ukrajinského frontu je v Bojniciach.


4

Prievidza privíta 5. ročník Nestlé YOUNG RUN – registrácia v plnom prúde.


(RED)

Turistika, cyklistika, termálne vodné parky, kúpele, Liptovská Mara, jaskyne, relax aj adrenalín. To všetko a nielen to ponúka Liptov.


  1. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  2. Pavol Kéri: Lietavská Lúčka 2025
  3. Ľudmila Križanovská: Milí ukrajinskí spoluobčania, nie je to Vaša vina, že jeden z Vás zlyhal a niekoho napadol nožom.
  4. Mária Romaňáková: Dvor kráľovnej Ester
  5. Viktor Pamula: Agent Kremľa zablokoval sankcie proti Rusku
  6. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  7. Dušan Piršel: Ako socializovať ego? – to je otázka…
  8. Jaroslav Liptak: Prečo AI a udržateľnosť patria k sebe (a prečo bez toho dnes biznis neprežije)
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 266
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 284
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 160
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 014
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 800
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 909
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 640
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 483
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu