Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Mliekareň na troch kolesách

Pod pojmom „mliekáreň“ si väčšina ľudí predstaví obrovskú prevádzku, kde sa denne spracúvajú stovky litrov mlieka,


ktoré potom jej brány opustia v podobe nápojov, jogurtov, masla, syra, bryndze a iných mliečnych výrobkov. Jednu mliekareň majú aj v Radobici a hoci je v prevádzke len niekoľko týždňov, už dnes ju možno nazvať unikátnou. Je jediným miestom na Slovensku, kde sa produkuje pasterizované čerstvé kozie mlieko plnené v PET fľašiach. V takejto podobe u nás kozie mlieko do obchodnej siete nedodáva žiadny výrobca. Raritou je aj fakt, že celú prevádzku spojenú s kozou farmou obsluhujú len dvaja ľudia. „Je to robota, ktorá vás zamestnáva od rána do večera, v piatok i sviatok,“ tvrdia svorne manželia Valenteje z Radobice, ktorí koziu farmu založili už pred tromi rokmi. „Ráno“ v ich ponímaní znamená štvrtú hodinu, čo mnohí z nás vnímajú ešte ako hlbokú noc. Večer pre nich končí o 22. h, keď po posledných pracovných úkonoch už ani nepomyslia na nejaký televízny program. O šesť hodín totiž vstávajú opäť.

Farma za domom
Prvých dvadsať kôz začal pán Emil chovať v roku 2001. Bol práve bez roboty a keď mu na vtedajšom úrade práce ponúkli možnosť absolvovať kurz základov podnikania, predstavu o svojom budúcom podniku mal jasnú – bude chovať kozy. „Teórii som sa venoval už predtým, poznal som technológiu chovu, prečítal som mnoho odborných článkov. V praxi som si svoje vedomosti začal overovať až po absolvovaní spomínaného kurzu, keď mi z úradu prácu poskytli príspevok na samozamestnanie,“ hovorí E. Valenteje. Hoci on i manželka pochádzajú z mesta, v rodine sa gazdovstvu venovali starí rodičia, a možno po nich zdedil pán Emil aj vzťah k prírode a zvieratám. Všetky peniaze teda investovali do vybudovania chovu kôz. Mlieko a všetky produkty z neho dva roky konzumovali len doma, pretože výrobky z nepasterizovaného mlieka na trh nesmú. Medzitým však prišla o prácu aj manželka, a tak sa rozhodli, že podnikať budú spoločne. „Tu by sme si robotu našli len ťažko,“ hovorí pani Dana, ktorá absolvovala rovnaký kurz pre začínajúcich podnikateľov. Jej podnikateľský zámer však už bol orientovaný na spracovanie kozieho mlieka. Získaný príspevok potom investovali do kúpy pasterizačného a chladiaceho zariadenia a výroba mlieka sa mohla začať.


Žiadny zápach, žiadna pachuť
„Vôbec to nebolo jednoduché,“ spomína pani Valenteje. „Najskôr sme museli splniť množstvo podmienok, bez ktorých by nám predaj mlieka nepovolili. Neprešla ani myšlienka plniť mlieko do sklenených vratných fliaš, tak sme zvolili jednorazové PET fľaše.“ Farma i samotná mliekareň sú však pod kontrolou hygienikov a veterinárov neustále. Mlieko, surové i pasterizované, musia dávať na rozbor každý mesiac, kozy trikrát ročne očkujú, raz za dvanásť mesiacov im robia krvné testy. Kozy majú výbeh v ohrade, na voľné priestranstvo sa pásť nechodia. To preto, aby sa predišlo možnosti nakazenia kliešťovou encefalitídou, a tak im potravu v podobe trávy, sena, jabĺk či obilia dodávajú priamo do válovov. A ako sa kozie mlieko spracováva?„Nadojené mlieko sa najskôr chladí pri teplote 4 stupne Celsia, potom ho pasterizujeme pri teplote 65 stupňov po dobu tridsiatich minút, je to tzv. pomalá pasterizácia,“ vysvetľuje pán Emil. Ako dodáva, veľmi dbajú aj na hygienu počas dojenia, a kozy doja v špeciálnej sanitačnej miestnosti. Aj vďaka tomu je potom mlieko absolútne bez zápachu. „Mnohí ľudia majú voči koziemu mlieku predsudky, tvrdia, že páchne a má inú chuť. Ja som tiež mala zábrany a prvýkrát som ho ochutnala až po pasterizácii a musím povedať, že nič také som necítila. Dokonca, ani moji kolegovia z kurzu mi neverili, že to je kozie mlieko. Chutilo im ako klasické kravské,“ dodáva s úsmevom manželka. Práve ona vychladené mlieko po pasterizácii plní do litrových PET fliaš, ktoré uzatvára špeciálnymi vrchnákmi, aké sa používajú aj pri iných nápojoch. Otvoriť sa dajú iba porušením „plomby“, a tak sa mlieko dostane bezpečne až k zákazníkovi.


Mliekareň na troch kolesách
„Myslím, že priamy kontakt so zákazníkom je účinnejší, ako predaj v obchode. Tak svojím odberateľom mlieko osobne vozím až do domu,“ tvrdí pán Emil, ktorý dvakrát týždenne nasadne do „miniautíčka“ na troch kolesách a fľaše v chladiacich boxoch rozváža priamo do domácností. Malá časť produkcie ide aj do obchodnej siete. „Postupne sa mi hlásia aj noví odberatelia, mnohí z nich sú vďační, že majú takúto možnosť. Kozie mlieko je vhodné najmä pre rekonvalescentov, ale aj ľudí trpiacich osteoporózou, astmou či rôznymi kožnými chorobami a astmou,“ vysvetľuje pán Emil. Aj jemu diagnostikovali rednutie kostí a kozie mlieko mu dodáva potrebný vápnik. Podľa niektorých odborníkov ho má dokonca viac ako kravské mlieko. Z kozieho mlieko si doma pripravujú aj jogurty, syr a bryndzu, o tieto výrobky už prejavili záujem aj zákazníci. „Určite by sme chceli neskôr vyrábať aj syr a bryndzu, zatiaľ však na to nemáme kapacity. V prvom rade by sme chceli zvýšiť produkciu, potom rozšíriť sortiment,“ hovoria manželia. Pripúšťajú, že v takom prípade by potrebovali aj ďalšiu pracovnú silu, zatiaľ si vystačia sami. „Musel by to byť veľmi zodpovedný človek, s dobrým vzťahom k zvieratám. Bez toho sa táto práca robiť nedá,“ tvrdí pán Emil. On i jeho manželka spomínané vlastnosti určite majú, inak by svoj malý, ale náročný podnik už dávno zavreli. Tých niekoľko desiatok litrov mlieka, ktoré týždenne vyprodukujú ich stojí veľa práce i sebazapierania. Možno aj preto im miestni obyvatelia v ich snažení fandia. Vďaka maličkému rodinnému podniku manželov Valenteje, je Radobica svojím spôsobom unikátna. Práve tu sa totiž produkuje fľaškové kozie mlieko, ktoré spĺňa aj prísne normy Európskej únie. Navyše, je jediné na Slovensku...


  1. Opäť padol rekord. Na Pochode vďaky 2194 registrovaných účastníkov (+FOTO) 1 821
  2. Len málo chýbalo k okrúhlemu číslu. Romantický zámok v Bojniciach vlani navštívilo množstvo ľudí 1 390
  3. Hlavný ťah na Prievidzu bol ráno ochromený. Policajti vyčíslili predbežné škody 283
  4. Prievidza pokračuje vo výbornej forme, Handlová sa naopak trápi 245
  5. Hrozivo vyzerajúca nehoda paralyzovala dopravu v Handlovej (+FOTO) 205
  6. Nemocnica v Bojniciach má nové moderné prístroje 196
  7. František Kubík v Slovane končí. Známe už je meno jeho nového klubu 162
  8. Prievidzský stroj súpera opäť demonštroval. Kohúti si upevnili miesto na čele 139
  9. Neďaleko Prievidze horela chatka. Počas zásahu hrozil výbuch 122
  10. Prednáška v RKC priblíži včely tak, ako ich ľudia nepoznajú 92

Najčítanejšie správy

Prievidza

Opäť padol rekord. Na Pochode vďaky 2194 registrovaných účastníkov (+FOTO)

Tradičné turistické podujatie sa teší veľkému záujmu. Na 43. ročníku si účastníci užili krásnu prírodu.

Len málo chýbalo k okrúhlemu číslu. Romantický zámok v Bojniciach vlani navštívilo množstvo ľudí

Vedenie bojnického zámku vyčíslilo počet návštevníkov, ktorí v uplynulom roku pamiatku navštívili.

Hlavný ťah na Prievidzu bol ráno ochromený. Policajti vyčíslili predbežné škody

Nehoda sa stala na hlavnom ťahu, no komplikácie spôsobovala aj v centre mesta.

Prievidza pokračuje vo výbornej forme, Handlová sa naopak trápi

V 26. kole sa hrali zápasy tabuľkových susedov. Prievidza cestovala do Levíc a Handlová do Bratislavy.

Hrozivo vyzerajúca nehoda paralyzovala dopravu v Handlovej (+FOTO)

Kamióny a dodávky kvôli úzkosti prejazdnej cesty odstavovali.

Blízke regióny

Rekonštrukcia mosta v Martine na Ľadovni stála tisíce eur, no aj tak sa nevydarila

Mesto nedostatky viackrát reklamovalo, no zhotoviteľ ich nechce uznať. Spor zrejme skončí na súde.

Opäť padol rekord. Na Pochode vďaky 2194 registrovaných účastníkov (+FOTO)

Tradičné turistické podujatie sa teší veľkému záujmu. Na 43. ročníku si účastníci užili krásnu prírodu.

Len málo chýbalo k okrúhlemu číslu. Romantický zámok v Bojniciach vlani navštívilo množstvo ľudí

Vedenie bojnického zámku vyčíslilo počet návštevníkov, ktorí v uplynulom roku pamiatku navštívili.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej nemocnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

Len v zlých časoch sa naozaj ukáže, kto za čo stojí

Sedem dní pred štartom druhej hokejovej ligy mal Martin na súpiske dvoch hráčov. Klub sa poďakoval hráčom, ktorí ho v ťažkých časoch nenechali v štichu.

Všetky správy

Ukrajina konečne priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne neprebieha protiteroristická operácia, ale otvorený konflikt.

Nechcel som, aby Nasťa odišla z Ruska. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ruský biatlon je v útlme. Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

Sagan skončil v záverečnej etape na Tour Down Under tretí a vyhral bodovaciu súťaž

V etape triumfoval André Greipel, celkovým víťazom sa stal Daryl Impey.

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Ivan Štefunko, predseda novej strany Progresívne Slovensko, si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.