Chladené, orosené...
Prečo to spomínam? Viem, u nás v regióne nemáme pivovar, takže nehrozí žiadne prepúšťanie! No zlatého moku sa aj na hornej Nitre vypije neúrekom. I keď, ako hovoria štatistiky, aj my ho asi pijeme menej ako v predchádzajúcich rokoch. Niet sa čo čudovať. Kúpna sila obyvateľstva je slabá a aj kedysi „silní“ pivári, si dnes rozmyslia, či vypijú päť, či len tri pivá.
Je tu však leto, čas letných terás, na ktorých sa snáď len okrem čapovanej kofoly predáva najlepšie práve pivo. A vedia to aj obchodníci! Veď kedy inokedy predajú viac perlivého moku ako práve v horúcich letných dňoch? Snáď len počas hokejových majstrovstiev sveta, keď sa fanúšikovia tejto hry stretávajú v puboch a reštauráciach. V tomto smere majitelia podnikov len slepo závidia českým kolegom, ktorí majú zaplnené pohostinstvá aj počas majstrovstiev Európy vo futbale... Niektorí naši majitelia reštaurácií a letných terás sa preto rozhodli zarobiť inak! Pivo jednoducho nečapujú „po čiaru“. Na niektorých terasách je to takmer pravidlo a bežne vám v pohári chýba aj pol deci! Výhovorky čašníkov, že nestíhajú, lebo je na terase veľa ľudí, že pivo sa ťažko čapuje presne kvôli pene, neobstoja. Zákazník má právo dostať to, za čo si zaplatí. A nemal by mlčať, ale ozvať sa, aby si na „poslušných“ spotrebiteľov na terasách nezvykli. A ak sa už niekto bojí ozvať, stačí zmeniť podnik. Dobrých, kde vás obslúžia k spokojnosti je, našťastie, stále dosť.