Každý rok počas letných mesiacov ožívajú u mnohých "hotelákov" Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu (ZSŠHSaO) v Prievidzi túlavé topánky. Stalo sa tradíciou, že žiaci tejto školy absolvujú práve počas leta v rámci programu Leonardo da Vinci odbornú prax v zahraničí. Vďaka programu každoročne pribúdajú tí, ktorí mali možnosť overiť si svoje schopnosti v rôznych krajinách Európy. Skúška je to neľahká. Treba siahnuť až na dno slovnej zásoby v cudzom jazyku, naplno využiť vedomosti a zručnosti a samozrejme i vnímať nové prostredie. Nuž a aj keď od obdobia letných stáží už uplynul istý čas, spomienky ich absolventov ešte stále nezošediveli. Určite bude zaujímavé prostredníctvom zástupcu riaditeľa školy Mgr. Jozefa Herbuláka pripomenúť si niektoré momenty, viažúce sa k zahraničným stážam študentov Kaliny. "Cieľom vedenia i pracovníkov najväčšej strednej školy v regióne, ZSŠSHaO, je vytvoriť v škole moderné vzdelávacie centrum, ktoré by sa v odbornom vzdelávaní stalo garantom rozvíjania tradičných foriem a metód a zároveň ich obohacovania novými alternatívami. Dlhodobým zámerom školy je pripraviť pre región dobrých odborníkov v oblasti služieb, gastronómie a hoteliérstva. Naša škola má dlhoročné skúsenosti so získavaním miest na praxovanie žiakov v zahraničí. Významné je prenikanie nových vedomostí o úrovni poskytovania služieb v krajinách Európskej únie. V tomto zmysle je neoceniteľnou praktická skúsenosť žiakov a učiteľov na základe pobytu alebo výmeny v týchto krajinách. Jednou z možností je aj využitie programu odborného vzdelávania EÚ Leonardo da Vinci, ktorý dáva možnosť na základe spolupráce partnerských organizácií absolvovať odbornú stáž v jednotlivých zariadeniach krajín EÚ. Spolupráca na tejto úrovni sa nám otvorila s viacerými partnermi v SRN, Rakúsku a Francúzsku. Mimoriadne cenným je i partnerstvo s Talianskom," dodal Mgr. J. Herbulák.
* V slnečnom Taliansku
Prostredníctvom Národnej agentúry programu Leonardo a talianskeho partnera Umbria training center škola pripravila projekt PROGREG zameraný na možnosti rozvoja regionálneho cestovného ruchu. Počas leta malo desať žiakov ZSŠHSaO možnosť stráviť tri mesiace v nádhernej časti Talianska - v Umbrii a získať nové vedomosti, zručnosti ale i cenné životné skúsenosti. Program projektu kládol na každého účastníka mimoriadne vysoké nároky. Pred 1. júnom 2002 len málokto z nich tušil, kde vlastne leží Umbria. Aj o tamojšej gastronómii a turizme prevládali medzi nimi skôr len teoretické vedomosti. Avšak záujem a nadšenie nemohli narušiť ani počiatočné ťažkosti, spočívajúce aj v nedostatočných jazykových vedomostiach študentov. Každý účastník mal o pobyte v Taliansku svoje predstavy, pretože v minulosti už dve skupiny žiakov podobné pobyty v tejto oblasti absolvovali, všetci však museli spočiatku riadne zabojovať. Obdiv patrí všetkým, ktorí sa zapojili do programu a v rámci neho sa vyrovnali s novou skutočnosťou. Postupne spoznávali aj miesto svojho pôsobenia, mesto Spoleto a jeho okolie, Umbriu a Rím. Každého z nich očarilo spojenie súčasnosti s bohatou kultúrnou minulosťou. Všímali si, ako sa dajú využiť prednosti regiónu na to, aby ho navštívilo čo najviac turistov. Dbali, aby hostia zo zariadení, v ktorých pôsobili, odchádzali spokojní s úmyslom opäť sa sem vrátiť. Nuž a na čo im nestačili vlastné sily, pomohli odborníci. Neoceniteľné boli pre študentov prednášky o normách uplatňovaných v krajinách Európskej únie, o talianskej gastronómii a cestovnom ruchu. Návštevy popredných olivových mlynov a viníc rozšírili ich vedomosti o množstvo nových poznatkov. Svoje zážitky, skúsenosti a postrehy zo svojho trojmesačného pôsobenia v talianskej Umbrii zapracovali aj do záverečných správ. Jedna z účastníčok programu, Zuzana Poljaková z Prievidze vo svojej správe konštatuje: "V rámci odbornej stáže som bola zaradená do reštaurácie Tric Trac v Spolete, nachádzajúcej sa na turistami obľúbenom a frekventovanom námestí Piazza del Duomo. Hrdí sa titulom najlepšej reštaurácie v meste. Prvý týždeň som pracovala v kuchyni, učila som sa základné výrazy z odbornej talianskej gastronómie a jednoduché práce počnúc správnym ošetrením zeleniny, cez krájanie potravín rôznymi spôsobmi až po prípravu jednoduchých predjedál, šalátov, dezertov a ovocia. Pracovala som striedavo týždeň v kuchyni a týždeň v obsluhe. Počas obsluhy hostí som mala možnosť vyskúšať si prácu v keridónoch, dokončovanie jedál pred zrakom hosťa, flambovanie, prekladanie jedál z mís na tanier, dekantáciu vína a mnoho dalších. Svoje doteraz získané vedomosti som rozšírila a obohatila o nové poznatky, ktoré môžem využiť počs ďalšieho štúdia i v rámci neskoršej profesionálnej kariéry".
Aj zástupca školy Mgr. J. Herbulák hodnotí pôsobenie študentov školy pozitívne: "Účastníci projektu svojou prácou a vystupovaním dobre reprezentovali nielen školu, ale aj celé Slovensko. Boli vo svojom okolí dobrými vyslancami a zanechali po sebe veľmi dobrý dojem. Cieľom projektu bolo, aby každý jeho účastník zlepšil svoj osobný odborný rozvoj a naučil sa vnímať nové poznatky. A to sa myslím v plnej miere podarilo".
Spracovala: Ivona VOJTÁŠOVÁ Snímky: archív ZSŠSHaO Prievidza