Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Získané skúsenosti uplatnia aj doma

V rámci programu Leonardo da Vinci majú v Združene

Každý rok počas letných mesiacov ožívajú u mnohých "hotelákov" Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu (ZSŠHSaO) v Prievidzi túlavé topánky. Stalo sa tradíciou, že žiaci tejto školy absolvujú práve počas leta v rámci programu Leonardo da Vinci odbornú prax v zahraničí. Vďaka programu každoročne pribúdajú tí, ktorí mali možnosť overiť si svoje schopnosti v rôznych krajinách Európy. Skúška je to neľahká. Treba siahnuť až na dno slovnej zásoby v cudzom jazyku, naplno využiť vedomosti a zručnosti a samozrejme i vnímať nové prostredie. Nuž a aj keď od obdobia letných stáží už uplynul istý čas, spomienky ich absolventov ešte stále nezošediveli. Určite bude zaujímavé prostredníctvom zástupcu riaditeľa školy Mgr. Jozefa Herbuláka pripomenúť si niektoré momenty, viažúce sa k zahraničným stážam študentov Kaliny. "Cieľom vedenia i pracovníkov najväčšej strednej školy v regióne, ZSŠSHaO, je vytvoriť v škole moderné vzdelávacie centrum, ktoré by sa v odbornom vzdelávaní stalo garantom rozvíjania tradičných foriem a metód a zároveň ich obohacovania novými alternatívami. Dlhodobým zámerom školy je pripraviť pre región dobrých odborníkov v oblasti služieb, gastronómie a hoteliérstva. Naša škola má dlhoročné skúsenosti so získavaním miest na praxovanie žiakov v zahraničí. Významné je prenikanie nových vedomostí o úrovni poskytovania služieb v krajinách Európskej únie. V tomto zmysle je neoceniteľnou praktická skúsenosť žiakov a učiteľov na základe pobytu alebo výmeny v týchto krajinách. Jednou z možností je aj využitie programu odborného vzdelávania EÚ Leonardo da Vinci, ktorý dáva možnosť na základe spolupráce partnerských organizácií absolvovať odbornú stáž v jednotlivých zariadeniach krajín EÚ. Spolupráca na tejto úrovni sa nám otvorila s viacerými partnermi v SRN, Rakúsku a Francúzsku. Mimoriadne cenným je i partnerstvo s Talianskom," dodal Mgr. J. Herbulák.

* V slnečnom Taliansku

Prostredníctvom Národnej agentúry programu Leonardo a talianskeho partnera Umbria training center škola pripravila projekt PROGREG zameraný na možnosti rozvoja regionálneho cestovného ruchu. Počas leta malo desať žiakov ZSŠHSaO možnosť stráviť tri mesiace v nádhernej časti Talianska - v Umbrii a získať nové vedomosti, zručnosti ale i cenné životné skúsenosti. Program projektu kládol na každého účastníka mimoriadne vysoké nároky. Pred 1. júnom 2002 len málokto z nich tušil, kde vlastne leží Umbria. Aj o tamojšej gastronómii a turizme prevládali medzi nimi skôr len teoretické vedomosti. Avšak záujem a nadšenie nemohli narušiť ani počiatočné ťažkosti, spočívajúce aj v nedostatočných jazykových vedomostiach študentov. Každý účastník mal o pobyte v Taliansku svoje predstavy, pretože v minulosti už dve skupiny žiakov podobné pobyty v tejto oblasti absolvovali, všetci však museli spočiatku riadne zabojovať. Obdiv patrí všetkým, ktorí sa zapojili do programu a v rámci neho sa vyrovnali s novou skutočnosťou. Postupne spoznávali aj miesto svojho pôsobenia, mesto Spoleto a jeho okolie, Umbriu a Rím. Každého z nich očarilo spojenie súčasnosti s bohatou kultúrnou minulosťou. Všímali si, ako sa dajú využiť prednosti regiónu na to, aby ho navštívilo čo najviac turistov. Dbali, aby hostia zo zariadení, v ktorých pôsobili, odchádzali spokojní s úmyslom opäť sa sem vrátiť. Nuž a na čo im nestačili vlastné sily, pomohli odborníci. Neoceniteľné boli pre študentov prednášky o normách uplatňovaných v krajinách Európskej únie, o talianskej gastronómii a cestovnom ruchu. Návštevy popredných olivových mlynov a viníc rozšírili ich vedomosti o množstvo nových poznatkov. Svoje zážitky, skúsenosti a postrehy zo svojho trojmesačného pôsobenia v talianskej Umbrii zapracovali aj do záverečných správ. Jedna z účastníčok programu, Zuzana Poljaková z Prievidze vo svojej správe konštatuje: "V rámci odbornej stáže som bola zaradená do reštaurácie Tric Trac v Spolete, nachádzajúcej sa na turistami obľúbenom a frekventovanom námestí Piazza del Duomo. Hrdí sa titulom najlepšej reštaurácie v meste. Prvý týždeň som pracovala v kuchyni, učila som sa základné výrazy z odbornej talianskej gastronómie a jednoduché práce počnúc správnym ošetrením zeleniny, cez krájanie potravín rôznymi spôsobmi až po prípravu jednoduchých predjedál, šalátov, dezertov a ovocia. Pracovala som striedavo týždeň v kuchyni a týždeň v obsluhe. Počas obsluhy hostí som mala možnosť vyskúšať si prácu v keridónoch, dokončovanie jedál pred zrakom hosťa, flambovanie, prekladanie jedál z mís na tanier, dekantáciu vína a mnoho dalších. Svoje doteraz získané vedomosti som rozšírila a obohatila o nové poznatky, ktoré môžem využiť počs ďalšieho štúdia i v rámci neskoršej profesionálnej kariéry".

Aj zástupca školy Mgr. J. Herbulák hodnotí pôsobenie študentov školy pozitívne: "Účastníci projektu svojou prácou a vystupovaním dobre reprezentovali nielen školu, ale aj celé Slovensko. Boli vo svojom okolí dobrými vyslancami a zanechali po sebe veľmi dobrý dojem. Cieľom projektu bolo, aby každý jeho účastník zlepšil svoj osobný odborný rozvoj a naučil sa vnímať nové poznatky. A to sa myslím v plnej miere podarilo".

Spracovala: Ivona VOJTÁŠOVÁ Snímky: archív ZSŠSHaO Prievidza

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 831
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 763
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 933
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 607
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 656
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 098
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 583
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 493
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 336
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Samosprávy na hornej Nitre poukázali na chýbajúci legislatívny rámec celoplošného testovania

Samosprávy na hornej Nitre chcú byť súčinné pri celoplošnom testovaní obyvateľov, upozornili však na chýbajúci legislatívny rámec, ktorý sa dotýka zabezpečenia pracovníkov zo strany miest a obcí.

Ilustračné foto.

Kontrola v prievidzskom zariadení pre seniorov zistila viaceré nedostatky

V zariadení vykonala kontrolu komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím aj ministerstvo práce sociálnych veci a rodiny. Ministerstvo počas dohľadu skonštatovalo porušenia ústavy aj zákona o sociálnych službách.

Zariadenie pre seniorov Prievidza. Ilustračné foto
Akcia platí len 24 hodín

LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?