Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Žiak "vypálil rybník"

profesionálnym cukrárom

Žiaci Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu Prievidza boli opäť úspešní na viacerých súťažiach

Len pred pár týždňami sme na stránkach Prieboja priniesli reportáž o úspechu žiakov zo Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Prievidzi z odborov kaderník a krajčír. Majstri a žiaci tejto školy však žnú úspechy na rôznych elitných súťažiach ďalej. "Zdá sa nám, že prekvapiť nás môžu naši žiaci len vtedy, ak sa náhodou neumiestnia na medailových priečkach," hovorí riaditeľ školy Štefan Gaman a pokračuje: "Z posledných ôsmich súťaží sa vždy vrátili s nejakým ocenením. Nielen škole, ale aj Prievidzi a celému regiónu robia výborné meno."

V závere marca sa žiaci z gastronomických odborov školy - kuchári, barmani a čašníci zúčastnili na súťažiach v rámci medzinárodnej gastronomickej a potravinárskej výstavy Gastro Alimenta v Nitre. Častrokrát už samotná účasť na súťaži je úspechom. Obyčajná prihláška nestačí, pretože súťažná receptúra prechádza viacerými vyraďovacími kolami, do finalé sa dostávajú len tí najlepší.

JARNÉ MENU

To bol aj prípad Jána Mikulu. V súťaži o "Zlatú kuchársku čiapku Nestlé" sa prebojoval medzi dvanástku finalistov. Porotu zaujalo jeho "Jarné menu" natoľko, že mu v tvrdej konkurencii prisúdila vynikajúcu druhú priečku. J. Mikula sa na súťaž pripravoval pod vedením majstra odborného výcviku Jána Krčíka.

Čím bol jeho recept zaujímavý? Určite tým, že v "Jarnom menu" dal veľký dôraz na zeleninu. Prvý chod tvoril kurací zeleninový šalát, druhý bravčová panenka s parmezánom na zeleninovom hniezde a zemiakovými kroketami.

KOŠÍK S OVOCÍM

O prekvapenie sa postaral aj cukrár Róbert Mikula. V súťaži s názvom "Šľahačková torta" sa predstavil ako jediný žiak medzi osemnástimi renomovanými profesionálnymi cukrármi. "Medzinárodná porota firmy Ekvia vybrala na bronzový stupienok práve Róberta. Skúsení a ostrieľaní cukrári tento fakt niesli veľmi ťažko, pretože ich tromfol len žiak," zdôraznil Š. Gaman.

Podmienkou tejto cukrárenskej súťaže bolo použitie prírodnej šľahačky. Róbert Mikula zhotovil "Košík s ovocím" a päť vzoriek na degustáciu pre porotu. Na súťaž ho po odbornej stránke pripravila majsterka Ida Bartová.

GREEN ICE a BENGAL TIGER

Svoje schopnosti v náročnej slovenskej konkurencii si medzi barmanmi vyskúšali aj žiak tretieho ročníka z odboru kuchár - čašník Jaroslav Mihálik a rovnako tretiak hotelovej akadémie Marek Murko. Zúčastnili sa na 3. ročníku barmanskej súťaže Gastro Junior Cup 2003, ktoré organizuje Slovenská barmanská asociácia. Jej prezidentom je Jozef Roth, ktorý už dlhšiu dobu spolupracuje pri organizovaní barmanských kurzov so ZSŠHSaO v Prievidzi.

Prievidzskí žiaci súťažili v kategórii Long drink. J. Mihálik pripravil nápoj "Green Ice" a M. Murko "Bengal Tiger". Na súťaž sa pripravovali pod vedením Kvetoslavy Ďurčovej a úspešne. Obaja získali diplomy, navyše Marek Murko bol vyhlásený za "Barmana dňa".

K všetkým spomínaným úspechom netreba už nič dodávať, snáď len záverečné slová riaditeľa školy Š. Gamana: "Chcem sa aj takto verejne poďakovať našim žiakom a majstrom odborného výcviku za ich výbornú reprezentáciu školy na rôznych súťažiach."

Marián Kucman

Snímky: archív SŠHSaO

Text k snímke 1: Takto sústredene pripravoval na celoslovenskej súťaži svoje Jarné menu Ján Mikula. Pri záverečnom oceňovaní sa tešil z druhého miesta.

Text k snímke 2: Upiecť "Košík s ovocím" nie je jednoduché. Róbertovi Mikulovi sa to podarilo a zabodoval s ním aj medzi profesionálmi.

Text k snímke 3: Titul "Barman dňa" získal na nitrianskej súťaži Marek Murko.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 270
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 617
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 366
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 16 773
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 152
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 816
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 411
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 355
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 182
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 053
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Račí potok aj rieka Handlovka mali nezvyčajné zafarbenie.

Pre netypické zafarbenie vody boli v pohotovosti mestskí policajti aj miestni rybári. Pôvod zafarbenia prešetruje aj inšpekcia životného prostredia. Odborník tvrdí, že ide o bežný jav v lokalitách s banskou činnosťou.

3 h
Odberné miesto na covid.

Mesto Prievidza hľadá zdravotníkov, ktorí by pomohli pri testovaní obyvateľov na ochorenie COVID-19. Výzvu zverejnilo cez svoje informačné kanály.

9 h
Ilustračné foto

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

11 h
Branislav Obžera

Súčasný tréner A-mužstva malej dediny v okrese Prievidza má toho vo futbale pochodené dosť. Niekdajší reprezentant Slovenska bol aj pri úspešnom počínaní Petržalky v Lige majstrov. V rozhovore pre MY Hornonitrianske noviny si však pospomínal na viacero cenných chvíľ.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

26. jan

Pokiaľ ste nezvestné deti videli, kontaktujte políciu.

11 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

26. jan

Mnohí vodiči odbočujú na Nedožerskej ceste v Prievidzi doľava, smerom do mestskej časti Necpaly. Podľa dopravnej značky to však robiť nemôžu, čo si mnohí doteraz neuvedomovali.

17 h

Už ste čítali?