Žiaci Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu Prievidza boli opäť úspešní na viacerých súťažiach
Len pred pár týždňami sme na stránkach Prieboja priniesli reportáž o úspechu žiakov zo Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Prievidzi z odborov kaderník a krajčír. Majstri a žiaci tejto školy však žnú úspechy na rôznych elitných súťažiach ďalej. "Zdá sa nám, že prekvapiť nás môžu naši žiaci len vtedy, ak sa náhodou neumiestnia na medailových priečkach," hovorí riaditeľ školy Štefan Gaman a pokračuje: "Z posledných ôsmich súťaží sa vždy vrátili s nejakým ocenením. Nielen škole, ale aj Prievidzi a celému regiónu robia výborné meno."
V závere marca sa žiaci z gastronomických odborov školy - kuchári, barmani a čašníci zúčastnili na súťažiach v rámci medzinárodnej gastronomickej a potravinárskej výstavy Gastro Alimenta v Nitre. Častrokrát už samotná účasť na súťaži je úspechom. Obyčajná prihláška nestačí, pretože súťažná receptúra prechádza viacerými vyraďovacími kolami, do finalé sa dostávajú len tí najlepší.
JARNÉ MENU
To bol aj prípad Jána Mikulu. V súťaži o "Zlatú kuchársku čiapku Nestlé" sa prebojoval medzi dvanástku finalistov. Porotu zaujalo jeho "Jarné menu" natoľko, že mu v tvrdej konkurencii prisúdila vynikajúcu druhú priečku. J. Mikula sa na súťaž pripravoval pod vedením majstra odborného výcviku Jána Krčíka.
Čím bol jeho recept zaujímavý? Určite tým, že v "Jarnom menu" dal veľký dôraz na zeleninu. Prvý chod tvoril kurací zeleninový šalát, druhý bravčová panenka s parmezánom na zeleninovom hniezde a zemiakovými kroketami.
KOŠÍK S OVOCÍM
O prekvapenie sa postaral aj cukrár Róbert Mikula. V súťaži s názvom "Šľahačková torta" sa predstavil ako jediný žiak medzi osemnástimi renomovanými profesionálnymi cukrármi. "Medzinárodná porota firmy Ekvia vybrala na bronzový stupienok práve Róberta. Skúsení a ostrieľaní cukrári tento fakt niesli veľmi ťažko, pretože ich tromfol len žiak," zdôraznil Š. Gaman.
Podmienkou tejto cukrárenskej súťaže bolo použitie prírodnej šľahačky. Róbert Mikula zhotovil "Košík s ovocím" a päť vzoriek na degustáciu pre porotu. Na súťaž ho po odbornej stránke pripravila majsterka Ida Bartová.
GREEN ICE a BENGAL TIGER
Svoje schopnosti v náročnej slovenskej konkurencii si medzi barmanmi vyskúšali aj žiak tretieho ročníka z odboru kuchár - čašník Jaroslav Mihálik a rovnako tretiak hotelovej akadémie Marek Murko. Zúčastnili sa na 3. ročníku barmanskej súťaže Gastro Junior Cup 2003, ktoré organizuje Slovenská barmanská asociácia. Jej prezidentom je Jozef Roth, ktorý už dlhšiu dobu spolupracuje pri organizovaní barmanských kurzov so ZSŠHSaO v Prievidzi.
Prievidzskí žiaci súťažili v kategórii Long drink. J. Mihálik pripravil nápoj "Green Ice" a M. Murko "Bengal Tiger". Na súťaž sa pripravovali pod vedením Kvetoslavy Ďurčovej a úspešne. Obaja získali diplomy, navyše Marek Murko bol vyhlásený za "Barmana dňa".
K všetkým spomínaným úspechom netreba už nič dodávať, snáď len záverečné slová riaditeľa školy Š. Gamana: "Chcem sa aj takto verejne poďakovať našim žiakom a majstrom odborného výcviku za ich výbornú reprezentáciu školy na rôznych súťažiach."
Marián Kucman
Snímky: archív SŠHSaO
Text k snímke 1: Takto sústredene pripravoval na celoslovenskej súťaži svoje Jarné menu Ján Mikula. Pri záverečnom oceňovaní sa tešil z druhého miesta.
Text k snímke 2: Upiecť "Košík s ovocím" nie je jednoduché. Róbertovi Mikulovi sa to podarilo a zabodoval s ním aj medzi profesionálmi.
Text k snímke 3: Titul "Barman dňa" získal na nitrianskej súťaži Marek Murko.