Už desať rokov pripravuje Združená stredná škola hotelových služieb a obchodu v Prievidzi Gastrodni. Za toto obdobie už prerástli svojím významom areál školy a stali sa súčasťou života mesta a celého regiónu. Aj Gastrodni 2003 predstavia odbornej i laickej verejnosti úroveň dosiahnutých vedomostí a zručností žiakov školy, ktoré získali pod vedením pedagógov.
Gastrodni sú vlastne záverečnou alebo maturitnou praktickou skúškou pre študentov. Kuchári, čašníčky a servírky pripravia konkrétny výrobok na základe vyžrebovanej témy. Počas Gastrodní budú hotové výrobky vystavené pre návštevníkov.
Záverečné skúšky žiakov študijného odboru hotelová akadémia sú dobrovoľné. Žiak sa po absolvovaní 3. ročníka päťročného štúdia môže prihlásiť na skúšku v učebnom odbore kuchár čašník. Skúška má dve časti: príprava a realizácia konkrétnej slávnostnej tabule a predvedenie konkrétnej zručnosti. Študenti si tému slávnostnej tabule vyžrebujú z 19 možností. Nie sú to však len tabule vianočné, svadobné a promočné, ale napríklad aj dožinkové, športové, valentínske, rybárske, či na bál strašidiel. Aj ukážka zručnosti môže byť rôzna - od flambovania múčnikov, cez miešanie šalátu až po dekantáciu vína. Zručnosti predvádzajú študenti priamo na Gastrodňoch, slávnostné tabule pripravujú deň vopred.
Mimoriadne zaujímavá je aj praktická časť maturitnej skúšky žiakov päťročného študijného odboru hotelová akadémia. Už v predstihu si vyžrebujú tému a po dlhých prípravách funguje na Gastrodňoch ich prevádzka. Žiaci v úlohe menežérov musia všetko zabezpečiť tak, aby poskytli vo svojej prevádzke návštevníkom Gastrodní všetko čo patrí do reštaurácií.
Gastrodni sú pripravené v areáli školy už tento týždeň vo štvrtok 1. a piatok 2. mája, vždy od 8. do 17. h. Ich súčasťou bude v piatok aj 3. medzinárodná konferencia o regionálnom cestovnom ruchu Kalina mix 2003.
Marián KUCMAN
Text k snímke: Žiaci Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Prievidzi sú úspešní na rôznych celoslovenských súťažiach. Počas dvoch prvých májových dní ukážu svoju šikovnosť aj na tradičných Gastrodňoch. Snímka: archív školy