Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Barmanstvo – show a drina

Nevšedná profesia barmana si získava čoraz väčšiu

V nejednom z podnikov môžeme obdivovať barmanskú prácu a precíznu techniku miešania nápojov. Za ňou sa však skrýva nekonečná drina a hodiny učenia.

Nedávno sa v priestoroch výstaviska Incheba v Bratislave konal druhý ročník celoslovenskej súťaže barmanov St. Nicolaus Cup. V kategórii juniorov obsadil tretie miesto Peter Chudý, študent Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu (ZSŠHSaO) v Prievidzi. Bronz si vybojoval spomedzi 21 súťažiacich. Súťaž spočívala v klasickom namiešaní jedného drinku. Jeho súčasťou však musel byť produkt hlavného sponzora súťaže. Okrem chuti nápoja rozhodovala aj presnosť v miešaní. Klasické miešanie má totiž prísne pravidlá, ktorými sa musia barmani riadiť. Ich nedodržiavaním sa sťahujú body v hodnotení. Podmienkou účasti na týchto majstrovstvách bola licencia Slovenskej barmanskej asociácie. Bez tohto oprávnenie nemohol nikto súťažiť, nech bol akokoľvek zdatný.

Peter Chudý je toho času študentom tretieho ročníka. Ku klasickému miešaniu nápojov sa dostal na strednej škole. Okrem iných predmetov sa tu totiž preberá aj technológia prípravy a obsluhy miešaných nápojov. Ako nám prezradil riaditeľ ZSŠHSaO v Prievidzi Štefan Gaman, táto škola v spolupráci so Slovenskou barmanskou asociáciou pripravuje niekoľkokrát do roka kurzy. Na nich je možné spomínanú licenciu asociácie získať. Je dôležitá predovšetkým preto, že platní vo vyše päťdesiatich krajinách sveta.

Okrem zdokonaľovania sa v klasickom miešaní a tvrdým prípravám na mnohé podujatia sa Peter čoraz viac zaujíma aj o freestyle v miešaní nápojov. Freestyle nemá oproti klasickému miešaniu nápojov pevné pravidlá. Ide o miešanie drinkov, počas ktorého sa snaží barman hostí zabaviť. Dôležitý je kontakt s publikom. Nejde tu len o výsledok miešania, ale aj o show, ktorú dokáže barman pre divákov pripraviť. Dôležitá je precíznosť, ale aj synchronizovanosť s hudbou. Tento druh prípravy nápojov je pre ľudí zaujímavý najmä preto, že sa pri ňom využívajú rôzne „akrobatické kúsky“ s fľašami a pomôckami na miešania drinkov. „S freestylom som začal asi pred rokom. Je zaujímavé baviť ľudí aj takouto formou. Tento štýl miešania ma baví a chcel by som sa mu aj v budúcnosti venovať,“ prezradil Peter. Text a snímka: Boris PRŠO

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 27 969
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 161
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 242
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 694
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 864
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 862
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 002
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 793
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 264
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

FOTO: Pri požiari kuchyne zasahovali hasiči v dýchacích prístrojoch

Hasiči požiar zlikvidovali pomocou vysokotlakového prúdu.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Dobrovoľníci z Klubu priateľov CO Prievidza dostanú od mesta dotáciu

Dobrovoľníci z Klubu priateľov CO Prievidza dostanú od prievidzskej radnice financie na zabezpečenie pomoci v rámci druhej vlny pandémie nového koronavírusu.

Dobrovoľníci z klubu Civilenj ochrany

V nedeľu pribudlo cez 1300 nakazených, takmer 140 v Trenčianskom kraji

Na Slovensku pribudlo v nedeľu 1312 nakazených z 6175 testovaných. Potvrdili ďalšie úmrtia.

ilustračné foto

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?