Jednou z nich je aj realizácia projektov zameraných na zlepšenie zdravotného stavu žiakov. „Naša škola je zapojená do projektu ´Škola podporujúca zdravie´. V rámci neho už od roku 1998 každoročne pripravujeme rôzne podujatia zamerané na zdravý životný štýl a prostredie,“ povedala pre Prieboj riaditeľka školy Antónia Herková.
Minulý týždeň jeden z takýchto projektov vyvrcholil. Pedagógovia a žiaci sa snažili počas niekoľkých mesiacov hľadať nové možnosti zdravého spôsobu stravovania. Sústredili sa pri tom na jeden druh zeleniny – mrkvu. Podľa A. Herkovej sa jej venovali od jari, kedy mrkvu zasiali do zeme. „Neskôr sa žiaci o ňu starali, správne ju uskladnili a v poslednej fáze sa zamerali na jej využitie. Pripravili letáky, v ktorých informujú o význame mrkvy vo výžive človeka, ponúkli niekoľko receptov. Mnohé z nich sme v našej kuchyni pripravili, aby ich žiaci mohli ochutnať. Veľký úspech mali napríklad lekvárové šatôčky s mrkvou, palacinky s mrkvovou plnkou, či mrkvové karbonátky.“
Výber mrkvy pre tento projekt nebol náhodný. Poskytuje totiž pre človeka množstvo potrebných živín a navyše je cenovo dostupná počas celého roka. Škola však chcela aj viac spopularizovať odbor poľnohospodárska výroba, ktorý sa podľa A. Herkovej čoraz viac „prebúdza“. Uplatnenie však našli v projekte aj žiaci z ostatných odborov.
„Aj toto je jedna z foriem, ako dať našim žiakom príležitosť, na úspešnosť. Pri vzdelávaní žiakov so špeciálnymi požiadavkami je práve pozitívna motivácia veľmi osožná,“ uzatvára A. Herková.
Marián KUCMAN
Text k snímke: Počas našej návštevy v škole sme zastihli žiakov pri príprave palaciniek s mrkvovou náplňou. Majsterky im pri práci pomáhali dobrými radami. Snímka: autor