Keď vedomosti o štátoch Európskej únie idú cez žalúdok...

Už len pár týždňov delí Slovensko od vstupu do Eur

Média sa snažia o štátoch, ktoré sú jej členmi, priniesť čo najviac informácií, aby sme ich lepšie spoznali. Či sú však takéto informačné kampane účinné je otázne.

Vlasta Beránková je vedúcou školských jedální pre Základnú a materskú školu v Chrenovci-Brusne, pre MŠ na Mostnej ulici v Handlovej , ZŠ Krššákovú v Handlovej a MŠ v Jalovci. Rozhodla sa pre zaujímavú formu prezentácie štátov EÚ – cez žalúdok. „Princíp je jednoduchý. Jeden celý týždeň budeme vždy variť jedlá, ktoré sú typické, pre tú-ktorú krajinu EÚ. Začali sme Talianskom a skončíme našou slovenskou kuchyňou. Samozrejme, že školské normy pre stravovanie detí sú prísne a nedovoľujú nám variť všetko. No aj z týchto noriem sa dá vybrať a pripraviť zaujímavý jedálny lístok. Treba tomu však venovať čas,“ hovorí V. Beránková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Minulý týždeň patril v jedálňach spomínaných škôl Taliansku, pretože táto kuchyňa je deťom veľmi blízka. Žiaci totiž majú radi cestoviny, ale aj pizzu. Ani tá nechýbala v týždennom rozpise jedál V. Beránkovej. „Pizzu sme deťom ponúkli hneď v pondelok, pokračovali sme bravčovým mäsom na taliansky spôsobom, v stredu sme urobili palacinky s nutelou, štvrtok patril kuraciemu mäsu so špenátovými cestovinami a piatok si deti pochutili na špagetách. Myslím, že sme deťom ulahodili, pretože mnohé by chceli, aby sme takto varili stále.“ Súčasťou takéhoto „talianskeho“ týždňa bola aj výstavka rôznych potravinárskych výrobkov tejto krajiny, kde dominovali predovšetkým cestoviny. V jedálňach nechýbali talianske vlajky, balóniky, či iná výzdoba v zeleno-červeno-bielych farbách. Vlajku, tak ako je to bežné v reštauráciach, našli deti zapichnutú v bravčovom mäse na taliansky spôsob. V podobných sprievodných akciách chcú v rámci týždňov venovaných jednotlivým kuchyniam pokračovať aj v budúcnosti.

My sme navštívili minulý týždeň školskú jedáleň v Chrenovci-Brusne práve v čase, keď si deti pochutnávali na kuracej polievke a výborných palacinkách s nutelou a čučoriedkovým džemom. „O obedy je v našich jedálňach veľký záujem, my sa na nedostatok stravníkov nesťažujeme. Snažíme sa totiž deťom maximálne vychádzať v ústrety a variť im to, čo im chutí. I keď spomínané normy nám všetko nedovolia pripraviť. Poznáme ich názory, pretože môžu svoje požiadavky vhadzovať do pripravenej schránky. Najčastejšie si žiadajú zemiakové hranolčeky a vyprážaný syr, no v tomto smere im nemôžeme vyhovieť. Ponúkame im namiesto toho opekané zemiaky resp. zemiakové karbonátky. Ale veľmi žiadané sú aj palacinky a šišky,“ dodáva V Beránková, ktorá sa spolu s kuchárkami snaží, aby deťom vždy chutilo. Nesťažuje si na nedostatok financií, snaží sa hľadať možnosti, ako ich získať. Jednou z nich sú aj desiate, ktoré žiakom pripravujú a o ktoré je veľký záujem. „Rôzne firmy nám ponúkajú potravinárske výrobky za zvýhodnené ceny, pripravujú rozličné akcie. Ak si tieto ponuky dobre všímame, môžeme deťom dávať naozaj rozmanité jedlá a ešte aj ušetriť.“

V školskej jedálni v Chrenovci-Brusne je naozaj príjemne. Pekná výzdoba, na stoloch vázy s kvetmi a netradične uložené stoly. „Snažíme sa, aby sa deti pri obede cítili čo najlepšie. Nikdy sme nemali problém s poškodením váz, či kvetov, žiaci si tieto veci u nás vážia. Meníme aj usporiadanie stolov, aby to nebol stereotyp. Teraz sme ich uložili ako na svadbe a všetkým sa to veľmi páči,“ hovorí s úsmevom V. Beránková. Nečudo, že v takomto príjemnom prostredí, kde sa pripravuje jedlo s láskou, deťom chutí.

Marián KUCMAN

Snímky: autor

Text k snímke:1 Počas „talianskeho“ týždňa mali panie kuchárky na hlavách aj zaujímavé čiapky až z Apeninského polostrova. V stredu deťom ponúkali palacinky s nutelou a čučoriedkovým džemom, pričom deti si mohli vybrať.

Text k snímke2: Vedúca jedálne Vlasta Beránková si vždy zo záujmom číta názory detí a ich návrhy, čo by mali variť. „Všetky lístky si odkladám a už čoskoro z nich urobím nástenku.“

Text k snímke 3: Deťom z Materskej školy v Chrenovci-Brusne palacinky chutili. Ich panie učiteľky už boli pripravené, že škôlkári budú mať od džemu a nutely nielen ruky ale aj tvár.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Horná Nitra

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 16 619
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 117
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 923
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 920
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 358
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 223
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 972
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 766
  1. Anna Miľanová: Moja kolorovaná kresba, Únik zo zle organizovaného chaosu...
  2. Martin Fronk: Maďarský Karibik
  3. Ján Raclavský: Smrtiaca kombinácia pre regióny: centralizácia politiky
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Jaroslav Liptak: Kde sme urobili chybu?
  6. Alexandra Drobná: Život z nadhľadu či s nadhľadom ?
  7. Angelika Herčková: Feministka: Keď sa vlastný názor stane "nadávkou"
  8. Marek Tocimák: Astronaut
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 372
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 536
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 094
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 563
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 823
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 459
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 246
  8. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu 3 791
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Fitnes trénerka Michala Šormanová.

Na čitateľské otázky odpovedá fitnes trénerka Michala Šormanová.


ilustračné foto

Do top zostavy V. ligy Severozápad sa dostali hráči zo siedmich tímov.


a 1 ďalší
Predbežná vizualizácia priemyselného parku v Handlovej

Súčasťou bude aj nová prístupová cesta.


Ilustračná fotogafia.

Objem odpadu chce znížiť o desať percent.


  1. Anna Miľanová: Moja kolorovaná kresba, Únik zo zle organizovaného chaosu...
  2. Martin Fronk: Maďarský Karibik
  3. Ján Raclavský: Smrtiaca kombinácia pre regióny: centralizácia politiky
  4. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  5. Jaroslav Liptak: Kde sme urobili chybu?
  6. Alexandra Drobná: Život z nadhľadu či s nadhľadom ?
  7. Angelika Herčková: Feministka: Keď sa vlastný názor stane "nadávkou"
  8. Marek Tocimák: Astronaut
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 372
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 536
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 094
  4. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 563
  5. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 823
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 459
  7. Martin Halás: Vypískali sme aj Čaputovú a Hegera. A nikto sa tým nechválil 4 246
  8. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu 3 791
  1. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  2. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  3. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  4. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  5. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  6. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  7. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  8. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu