Streda, 3. marec, 2021 | Meniny má Bohumil, BohumilaKrížovkyKrížovky

Keď vedomosti o štátoch Európskej únie idú cez žalúdok...

Už len pár týždňov delí Slovensko od vstupu do Eur

Média sa snažia o štátoch, ktoré sú jej členmi, priniesť čo najviac informácií, aby sme ich lepšie spoznali. Či sú však takéto informačné kampane účinné je otázne.

Vlasta Beránková je vedúcou školských jedální pre Základnú a materskú školu v Chrenovci-Brusne, pre MŠ na Mostnej ulici v Handlovej , ZŠ Krššákovú v Handlovej a MŠ v Jalovci. Rozhodla sa pre zaujímavú formu prezentácie štátov EÚ – cez žalúdok. „Princíp je jednoduchý. Jeden celý týždeň budeme vždy variť jedlá, ktoré sú typické, pre tú-ktorú krajinu EÚ. Začali sme Talianskom a skončíme našou slovenskou kuchyňou. Samozrejme, že školské normy pre stravovanie detí sú prísne a nedovoľujú nám variť všetko. No aj z týchto noriem sa dá vybrať a pripraviť zaujímavý jedálny lístok. Treba tomu však venovať čas,“ hovorí V. Beránková.

Minulý týždeň patril v jedálňach spomínaných škôl Taliansku, pretože táto kuchyňa je deťom veľmi blízka. Žiaci totiž majú radi cestoviny, ale aj pizzu. Ani tá nechýbala v týždennom rozpise jedál V. Beránkovej. „Pizzu sme deťom ponúkli hneď v pondelok, pokračovali sme bravčovým mäsom na taliansky spôsobom, v stredu sme urobili palacinky s nutelou, štvrtok patril kuraciemu mäsu so špenátovými cestovinami a piatok si deti pochutili na špagetách. Myslím, že sme deťom ulahodili, pretože mnohé by chceli, aby sme takto varili stále.“ Súčasťou takéhoto „talianskeho“ týždňa bola aj výstavka rôznych potravinárskych výrobkov tejto krajiny, kde dominovali predovšetkým cestoviny. V jedálňach nechýbali talianske vlajky, balóniky, či iná výzdoba v zeleno-červeno-bielych farbách. Vlajku, tak ako je to bežné v reštauráciach, našli deti zapichnutú v bravčovom mäse na taliansky spôsob. V podobných sprievodných akciách chcú v rámci týždňov venovaných jednotlivým kuchyniam pokračovať aj v budúcnosti.

My sme navštívili minulý týždeň školskú jedáleň v Chrenovci-Brusne práve v čase, keď si deti pochutnávali na kuracej polievke a výborných palacinkách s nutelou a čučoriedkovým džemom. „O obedy je v našich jedálňach veľký záujem, my sa na nedostatok stravníkov nesťažujeme. Snažíme sa totiž deťom maximálne vychádzať v ústrety a variť im to, čo im chutí. I keď spomínané normy nám všetko nedovolia pripraviť. Poznáme ich názory, pretože môžu svoje požiadavky vhadzovať do pripravenej schránky. Najčastejšie si žiadajú zemiakové hranolčeky a vyprážaný syr, no v tomto smere im nemôžeme vyhovieť. Ponúkame im namiesto toho opekané zemiaky resp. zemiakové karbonátky. Ale veľmi žiadané sú aj palacinky a šišky,“ dodáva V Beránková, ktorá sa spolu s kuchárkami snaží, aby deťom vždy chutilo. Nesťažuje si na nedostatok financií, snaží sa hľadať možnosti, ako ich získať. Jednou z nich sú aj desiate, ktoré žiakom pripravujú a o ktoré je veľký záujem. „Rôzne firmy nám ponúkajú potravinárske výrobky za zvýhodnené ceny, pripravujú rozličné akcie. Ak si tieto ponuky dobre všímame, môžeme deťom dávať naozaj rozmanité jedlá a ešte aj ušetriť.“

V školskej jedálni v Chrenovci-Brusne je naozaj príjemne. Pekná výzdoba, na stoloch vázy s kvetmi a netradične uložené stoly. „Snažíme sa, aby sa deti pri obede cítili čo najlepšie. Nikdy sme nemali problém s poškodením váz, či kvetov, žiaci si tieto veci u nás vážia. Meníme aj usporiadanie stolov, aby to nebol stereotyp. Teraz sme ich uložili ako na svadbe a všetkým sa to veľmi páči,“ hovorí s úsmevom V. Beránková. Nečudo, že v takomto príjemnom prostredí, kde sa pripravuje jedlo s láskou, deťom chutí.

Marián KUCMAN

Snímky: autor

Text k snímke:1 Počas „talianskeho“ týždňa mali panie kuchárky na hlavách aj zaujímavé čiapky až z Apeninského polostrova. V stredu deťom ponúkali palacinky s nutelou a čučoriedkovým džemom, pričom deti si mohli vybrať.

Text k snímke2: Vedúca jedálne Vlasta Beránková si vždy zo záujmom číta názory detí a ich návrhy, čo by mali variť. „Všetky lístky si odkladám a už čoskoro z nich urobím nástenku.“

Text k snímke 3: Deťom z Materskej školy v Chrenovci-Brusne palacinky chutili. Ich panie učiteľky už boli pripravené, že škôlkári budú mať od džemu a nutely nielen ruky ale aj tvár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  2. Študuj aj popri zamestnaní! Moderná vysoká škola!
  3. Čo zamestná mladého človeka v dobe 4.0?
  4. Na VŠEMvs získaš kvalitné štúdium v moderných priestoroch
  5. Manažér, Redaktor, Psychológ či Vedec? MY sme READY – a TY?
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  8. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  9. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  2. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  3. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  4. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  5. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  6. FVT orientovaná na modernú výučbu prepojenú s praxou
  7. 26 years of providing you with essential information
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  9. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou
  10. Tieto farmy dávajú prácu domácim. A podporujú región
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 23 620
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 14 656
  3. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 307
  4. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 940
  5. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 688
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 6 451
  7. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 6 439
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 086
  9. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 947
  10. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 5 808
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

ilustračné foto.

Profesionálni športovci si v dobe obmedzení presadili možnosť hrať aj trénovať. Amatéri tieto možnosti nemajú.

2 h

Staré pneuamatiky z nákladných áut za roky v lese obrástla zeleň aj stromy. Dobrovoľníci ich museli vyťahovať pomocou štvorkolky.

5 h
Pietna spomienka v Novákoch.

Od tragického výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) Nováky, ktorý si vyžiadal osem ľudských životov, uplynulo v utorok 14 rokov.

19 h
Prievidza.

Mesto Prievidza plánuje zvýšiť bezpečnosť chodcov a cestnej premávky na Včelárskej ulici a ulici Za depom. Dosiahnuť to chce vybudovaním deliacich cestných ostrovčekov.

20 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Epidemiologická situácia sa v ružomberskom okrese zhoršila. Okres Liptovský Mikuláš farbu nemení.

15 h

Okres Prievidza je jedným z najhorších z pohľadu stavu pacientov s koronavírusom. Chorí ľudia majú často zlé priebehy ochorenia, ktoré vyústia ťažkým, až život ohrozujúcim stavom.

22 h

Prinášame zoznam výnimiek, ktoré vám umožnia opustiť domov.

19 h

Ide o prvú tohtoročnú nehodu na oravských cestách, pri ktorej vyhasol ľudský život.

1. mar

Už ste čítali?