Utorok, 7. júl, 2020 | Meniny má OliverKrížovkyKrížovky

Keď vedomosti o štátoch Európskej únie idú cez žalúdok...

Už len pár týždňov delí Slovensko od vstupu do Eur

Média sa snažia o štátoch, ktoré sú jej členmi, priniesť čo najviac informácií, aby sme ich lepšie spoznali. Či sú však takéto informačné kampane účinné je otázne.

Vlasta Beránková je vedúcou školských jedální pre Základnú a materskú školu v Chrenovci-Brusne, pre MŠ na Mostnej ulici v Handlovej , ZŠ Krššákovú v Handlovej a MŠ v Jalovci. Rozhodla sa pre zaujímavú formu prezentácie štátov EÚ – cez žalúdok. „Princíp je jednoduchý. Jeden celý týždeň budeme vždy variť jedlá, ktoré sú typické, pre tú-ktorú krajinu EÚ. Začali sme Talianskom a skončíme našou slovenskou kuchyňou. Samozrejme, že školské normy pre stravovanie detí sú prísne a nedovoľujú nám variť všetko. No aj z týchto noriem sa dá vybrať a pripraviť zaujímavý jedálny lístok. Treba tomu však venovať čas,“ hovorí V. Beránková.

Minulý týždeň patril v jedálňach spomínaných škôl Taliansku, pretože táto kuchyňa je deťom veľmi blízka. Žiaci totiž majú radi cestoviny, ale aj pizzu. Ani tá nechýbala v týždennom rozpise jedál V. Beránkovej. „Pizzu sme deťom ponúkli hneď v pondelok, pokračovali sme bravčovým mäsom na taliansky spôsobom, v stredu sme urobili palacinky s nutelou, štvrtok patril kuraciemu mäsu so špenátovými cestovinami a piatok si deti pochutili na špagetách. Myslím, že sme deťom ulahodili, pretože mnohé by chceli, aby sme takto varili stále.“ Súčasťou takéhoto „talianskeho“ týždňa bola aj výstavka rôznych potravinárskych výrobkov tejto krajiny, kde dominovali predovšetkým cestoviny. V jedálňach nechýbali talianske vlajky, balóniky, či iná výzdoba v zeleno-červeno-bielych farbách. Vlajku, tak ako je to bežné v reštauráciach, našli deti zapichnutú v bravčovom mäse na taliansky spôsob. V podobných sprievodných akciách chcú v rámci týždňov venovaných jednotlivým kuchyniam pokračovať aj v budúcnosti.

My sme navštívili minulý týždeň školskú jedáleň v Chrenovci-Brusne práve v čase, keď si deti pochutnávali na kuracej polievke a výborných palacinkách s nutelou a čučoriedkovým džemom. „O obedy je v našich jedálňach veľký záujem, my sa na nedostatok stravníkov nesťažujeme. Snažíme sa totiž deťom maximálne vychádzať v ústrety a variť im to, čo im chutí. I keď spomínané normy nám všetko nedovolia pripraviť. Poznáme ich názory, pretože môžu svoje požiadavky vhadzovať do pripravenej schránky. Najčastejšie si žiadajú zemiakové hranolčeky a vyprážaný syr, no v tomto smere im nemôžeme vyhovieť. Ponúkame im namiesto toho opekané zemiaky resp. zemiakové karbonátky. Ale veľmi žiadané sú aj palacinky a šišky,“ dodáva V Beránková, ktorá sa spolu s kuchárkami snaží, aby deťom vždy chutilo. Nesťažuje si na nedostatok financií, snaží sa hľadať možnosti, ako ich získať. Jednou z nich sú aj desiate, ktoré žiakom pripravujú a o ktoré je veľký záujem. „Rôzne firmy nám ponúkajú potravinárske výrobky za zvýhodnené ceny, pripravujú rozličné akcie. Ak si tieto ponuky dobre všímame, môžeme deťom dávať naozaj rozmanité jedlá a ešte aj ušetriť.“

V školskej jedálni v Chrenovci-Brusne je naozaj príjemne. Pekná výzdoba, na stoloch vázy s kvetmi a netradične uložené stoly. „Snažíme sa, aby sa deti pri obede cítili čo najlepšie. Nikdy sme nemali problém s poškodením váz, či kvetov, žiaci si tieto veci u nás vážia. Meníme aj usporiadanie stolov, aby to nebol stereotyp. Teraz sme ich uložili ako na svadbe a všetkým sa to veľmi páči,“ hovorí s úsmevom V. Beránková. Nečudo, že v takomto príjemnom prostredí, kde sa pripravuje jedlo s láskou, deťom chutí.

Marián KUCMAN

Snímky: autor

Text k snímke:1 Počas „talianskeho“ týždňa mali panie kuchárky na hlavách aj zaujímavé čiapky až z Apeninského polostrova. V stredu deťom ponúkali palacinky s nutelou a čučoriedkovým džemom, pričom deti si mohli vybrať.

Text k snímke2: Vedúca jedálne Vlasta Beránková si vždy zo záujmom číta názory detí a ich návrhy, čo by mali variť. „Všetky lístky si odkladám a už čoskoro z nich urobím nástenku.“

Text k snímke 3: Deťom z Materskej školy v Chrenovci-Brusne palacinky chutili. Ich panie učiteľky už boli pripravené, že škôlkári budú mať od džemu a nutely nielen ruky ale aj tvár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  3. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  4. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  7. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  8. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  9. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  10. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  1. Garmin pridáva technológiu solárneho dobíjania
  2. Discover even more with the Spectacular Slovakia bundle offer
  3. Najviac slovenských dodávateľov vlastnej značky má COOP Jednota
  4. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku
  5. Nechceli ich pustiť na pozemok
  6. Užite si sedem dobrých rokov s hypotékou
  7. Skvelý program pre deti? Pomôže výzva Gesto pre rodičov
  8. V Poprade pribudnú byty, Barbora už rastie
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  10. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 34 566
  2. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 27 269
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 21 761
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 17 165
  5. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 13 672
  6. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 13 238
  7. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 12 051
  8. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 976
  9. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 566
  10. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 705
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Bojnická nemocnica skončila vlani v zisku, dlhuje viac ako 16 miliónov eur

Celkový dlh Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach predstavuje približne 16.380.000 eur.

Pohľad na vstup do nemocnice v Bojniciach.

FOTO: Vodič nedal prednosť cyklistke a zrazil ju

Materiálnu škodu vyčíslili na 900 eur.

Minister Krajniak: Vláda rozhodne o predĺžení pomoci pre firmy

Vláda plánuje predĺžiť pomoc firmám, avizoval minulý týždeň počas návštevy Brose Prievidza minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Prievidzský výrobca komponentov do automobilov musel pre koronakrízu znížiť obrat, zamestnancov však neprepúšťal.

V blízkosti domov v Chrenovci-Brusne videli medveďa

Obec poprosila ľudí o opatrnosť pri návšteve lesa.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Hygienik Kapasný reaguje na nové štatistiky: Z okresu Žilina nebolo päť prípadov

Päť prípadov odhalilo testovanie na pracovisku Klinickej biochémie v Žiline.

Peniaze zo zbierky dostal každý, kto bol v autobuse smrti. Pozostalí sú nespokojní

V každej dedine zvolili iný kľúč na delenie peňazí. V jednej odhlasovali pomer 2:1 v prospech rodín, ktorých člen neprežil. V druhej dostali všetci rovnakú sumu.

Nezvestného 66-ročného Milana z Banskej Bystrice našli mŕtveho v lese

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 66-ročnom Milanovi Nociarovi z Banskej Bystrice.

Už ste čítali?