Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Keď vedomosti o štátoch Európskej únie idú cez žalúdok...

Už len pár týždňov delí Slovensko od vstupu do Eur

Média sa snažia o štátoch, ktoré sú jej členmi, priniesť čo najviac informácií, aby sme ich lepšie spoznali. Či sú však takéto informačné kampane účinné je otázne.

Vlasta Beránková je vedúcou školských jedální pre Základnú a materskú školu v Chrenovci-Brusne, pre MŠ na Mostnej ulici v Handlovej , ZŠ Krššákovú v Handlovej a MŠ v Jalovci. Rozhodla sa pre zaujímavú formu prezentácie štátov EÚ – cez žalúdok. „Princíp je jednoduchý. Jeden celý týždeň budeme vždy variť jedlá, ktoré sú typické, pre tú-ktorú krajinu EÚ. Začali sme Talianskom a skončíme našou slovenskou kuchyňou. Samozrejme, že školské normy pre stravovanie detí sú prísne a nedovoľujú nám variť všetko. No aj z týchto noriem sa dá vybrať a pripraviť zaujímavý jedálny lístok. Treba tomu však venovať čas,“ hovorí V. Beránková.

Minulý týždeň patril v jedálňach spomínaných škôl Taliansku, pretože táto kuchyňa je deťom veľmi blízka. Žiaci totiž majú radi cestoviny, ale aj pizzu. Ani tá nechýbala v týždennom rozpise jedál V. Beránkovej. „Pizzu sme deťom ponúkli hneď v pondelok, pokračovali sme bravčovým mäsom na taliansky spôsobom, v stredu sme urobili palacinky s nutelou, štvrtok patril kuraciemu mäsu so špenátovými cestovinami a piatok si deti pochutili na špagetách. Myslím, že sme deťom ulahodili, pretože mnohé by chceli, aby sme takto varili stále.“ Súčasťou takéhoto „talianskeho“ týždňa bola aj výstavka rôznych potravinárskych výrobkov tejto krajiny, kde dominovali predovšetkým cestoviny. V jedálňach nechýbali talianske vlajky, balóniky, či iná výzdoba v zeleno-červeno-bielych farbách. Vlajku, tak ako je to bežné v reštauráciach, našli deti zapichnutú v bravčovom mäse na taliansky spôsob. V podobných sprievodných akciách chcú v rámci týždňov venovaných jednotlivým kuchyniam pokračovať aj v budúcnosti.

My sme navštívili minulý týždeň školskú jedáleň v Chrenovci-Brusne práve v čase, keď si deti pochutnávali na kuracej polievke a výborných palacinkách s nutelou a čučoriedkovým džemom. „O obedy je v našich jedálňach veľký záujem, my sa na nedostatok stravníkov nesťažujeme. Snažíme sa totiž deťom maximálne vychádzať v ústrety a variť im to, čo im chutí. I keď spomínané normy nám všetko nedovolia pripraviť. Poznáme ich názory, pretože môžu svoje požiadavky vhadzovať do pripravenej schránky. Najčastejšie si žiadajú zemiakové hranolčeky a vyprážaný syr, no v tomto smere im nemôžeme vyhovieť. Ponúkame im namiesto toho opekané zemiaky resp. zemiakové karbonátky. Ale veľmi žiadané sú aj palacinky a šišky,“ dodáva V Beránková, ktorá sa spolu s kuchárkami snaží, aby deťom vždy chutilo. Nesťažuje si na nedostatok financií, snaží sa hľadať možnosti, ako ich získať. Jednou z nich sú aj desiate, ktoré žiakom pripravujú a o ktoré je veľký záujem. „Rôzne firmy nám ponúkajú potravinárske výrobky za zvýhodnené ceny, pripravujú rozličné akcie. Ak si tieto ponuky dobre všímame, môžeme deťom dávať naozaj rozmanité jedlá a ešte aj ušetriť.“

V školskej jedálni v Chrenovci-Brusne je naozaj príjemne. Pekná výzdoba, na stoloch vázy s kvetmi a netradične uložené stoly. „Snažíme sa, aby sa deti pri obede cítili čo najlepšie. Nikdy sme nemali problém s poškodením váz, či kvetov, žiaci si tieto veci u nás vážia. Meníme aj usporiadanie stolov, aby to nebol stereotyp. Teraz sme ich uložili ako na svadbe a všetkým sa to veľmi páči,“ hovorí s úsmevom V. Beránková. Nečudo, že v takomto príjemnom prostredí, kde sa pripravuje jedlo s láskou, deťom chutí.

Marián KUCMAN

Snímky: autor

Text k snímke:1 Počas „talianskeho“ týždňa mali panie kuchárky na hlavách aj zaujímavé čiapky až z Apeninského polostrova. V stredu deťom ponúkali palacinky s nutelou a čučoriedkovým džemom, pričom deti si mohli vybrať.

Text k snímke2: Vedúca jedálne Vlasta Beránková si vždy zo záujmom číta názory detí a ich návrhy, čo by mali variť. „Všetky lístky si odkladám a už čoskoro z nich urobím nástenku.“

Text k snímke 3: Deťom z Materskej školy v Chrenovci-Brusne palacinky chutili. Ich panie učiteľky už boli pripravené, že škôlkári budú mať od džemu a nutely nielen ruky ale aj tvár.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  6. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  1. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  2. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  3. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  6. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  9. Pomáhajte čítaním
  10. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 31 957
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 241
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 19 883
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 962
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 13 673
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 746
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 944
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 838
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 699
  10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 9 029
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Prievidza a Bojnice - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Horná Nitra

Robert Šuník, majiteľ a prezident FC Baník Prievidza

Primátorka Prievidze mala pozitívny test na koronavírus

Katarína Macháčková vyzvala ľudí, aby sa k testom a k ochranným opatreniam stavali zodpovedne a dodržiavali ich.

Prievidzská primátorka informovala, že mala pozitívny test na koronavírus.

Prievidza chce vybudovať vodozádržné opatrenia v parku a na sídlisku Píly

Prievidzská samospráva má záujem zmierniť dosahy zmeny klímy na životné prostredie v meste.

Mestský úrad v Prievidzi.

Novou riaditeľkou Turisticko-informačnej kancelárie v Prievidzi bude H. Dadíková

Novou riaditeľkou Turisticko-informačnej kancelárie v Prievidzi bude mestská poslankyňa Helena Dadíková.

Turisticko-informačná kancelária.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Celoplošné testovanie v Nových Zámkoch a Šuranoch: ZOZNAM odberných miest

Testovať sa bude aj v kine či športovej hale. Fungovať bude aj pojazdné odberné miesto.

Už ste čítali?